Clinica Veronica - primul spital social din România, ridicat de un preot din Iași
Dimensiune font:
* în trei săptămâni, la Iași va deveni funcțional primul spital social de la noi din țară * preotul Dan Damaschin a reușit ca în doar doi ani să transforme un fost hotel cu 5 niveluri în spital * totul a fost posibil cu ajutorul donațiilor, doar clădirea a costat 800.000 de euro și a fost donația unui om de afaceri care a vrut să rămână anonim. * „Va fi o echipă medicală mixtă. Avem toate specializările. Vom avea și medici cu salariu, dar și foarte mulți care vor veni voluntari și nu vor să fie plătiți. Aici vor fi salvate la propriu mii de vieți, luăm din presiunea și de pe urgențe”, spune preotul Dan Damaschin
Clinica Veronica este un obiectiv al recordurilor absolute. „S-a lucrat la acest obiectiv mai puțin de un an de zile, în decembrie 2022 aveam autorizația. Am început de ziua unirii demolarea a ceea ce era inutil și acum un an începeam amenajarea spațiului. S-a lucrat în mod intens, a fost o modificare capitală, s-a schimbat acoperișul, fațadă, toată clădirea a fost recompartimentată, s-au băgat milioane de kilometri de cablu, instalații de cea mai bună calitate. Orice a fost nevoie pentru a respecta standardele unui obiectiv de o asemenea anvergură. Suntem la ultimele reglaje. Avem de recepționat lucrarea la jumătatea lunii și ne punem la treabă”, a spus preotul Dan Damaschin.
Veronica, mama care a inspirat realizarea spitalului
În spatele acestei realizări se ascunde însă o poveste tristă. Spitalul poartă numele unei mame a șase copii care și-a pierdut viața după ce an de zile a suferit de cancer fără a lua măcar o pastilă. Femeia nu lucra și, bolnavă fiind, a ajuns la spital doar pentru a naște, dar niciodată nu era tratată și pentru cancerul de la picior, în cele din urmă și-a pierdut viața și a lăsat în urmă o familia îndurerată. „Veronica este eroina noastră. Îngerul care ne-a inspirat în tot acest timp și care, deși a făcut tot ce a putut pentru copiii ei, nu a avut ce face și pentru ea, ca să îi crească mari. Nimic nu poate aduce înapoi pe mama lor care a plecat la cer, în urmă cu trei ani. Dumnezeu a vrut ca tot atunci, în februarie 2021, să intrăm în posesia acestui imobil. A fost un singur donator și așa am ajuns să cumpărăm acest fost hotel și să facem un colț de rai pentru mame și copii sărmani”, spune preotul Dan Damaschin.
Nicio specialitate medicală nu va lipsi
Zeci de medici vor lucra în noua clinică. Unii vor avea contract pentru a asigura permanența, dar cei mai mulți vor lucra sub formă de voluntariat. Nu vor lipsi nici cabinetele stomatologice, cei mai mulți dintre cei care vor fi tratați aici nu au fost niciodată la stomatolog. „Lipsa asigurării medicale pentru aceste mame care își sacrifica viața făcând și crescând copii, fiind cea mai nobilă meserie, cea de mamă, a împiedicat-o să aibă acces la investigații de calitate, tratamente cum a fost cancerul Veronicăi și atunci ea a murit cu zile, ca multe alte mame. Va fi o echipă medicală mixtă. Avem toate specializările. Vom avea și medici cu salariu, dar și foarte mulți care vor veni voluntari și nu vor să fie plătiți. Aici vor fi salvate la propriu mii de vieți, luăm din presiunea și de pe urgențe.
Cireașa de pe tort este secția de imagistică, aparatură performantă, un computer tomograf și un RMN, ecografe, cabinete stomatologice, laborator de analize și multe alte servicii medicale. O farmacie oferă gratuit toate medicamentele necesare”, a spus părintele Dan Damaschin.
În total, pentru clinică s-au cheltuit aproape patru milioane de euro. Toți banii au venit din donații și tot de donații va fi nevoie și pentru a susține funcționarea ei. „Fiecare bănuț ne ajută, avem de achitat încă 700.000 de euro pe aparatură și apoi bani pentru funcționarea clinicii, căci nici mamele și nici copiii nu vor plăti nimic. Este practic primul spital social din România”, a mai completat părintele Dan Damaschin.
Pentru mamele neasigurate, clinica e un vis devenit realitate
Mihaela Pușcașu este mamă a șase copii. Doi dintre ei au autism și asta nu îi permite să se angajeze. Astfel, nu este nici asigurată la sănătate și poate fi tratată doar dacă ajunge în urgențe. Pentru mamele ca ea, Clinica Veronica
este singura șansă de a beneficia de servicii medicale. „Ținând cont ca am șase copii din care doi cu autism este foarte greu. Costurile sunt mari. Facem terapii costisitoare. Sunt facturi, e greu. Iar noi ca adulți ne-am lăsat. Nu ne mai controlăm. Am avut momente când am avut nevoie să facem un computer tomograf ca a avut o convulsie și nu am făcut ca nu au fost bani. Pentru mine nici nu mai zic, nu există să merg eu la medic. Nu am bani și nu am cum. Am probleme cu tiroida. Totul se plătește dacă nu ești asigurat și nu sunt. Nu pot lucra fiindcă stau cu copiii. Cei doi cu autism au mereu nevoie de ajutor. Eu nu am mai fost la medic de foarte mulți ani. Ce face părintele cu acea clinică e ceva de vis, orice mamă sau om care nu are posibilitatea, acolo va fi șansa sa la viața. Să nu se mai repete ce a fost cu Veronica. Oricare dintre noi puteam fi în acea situație. Trebuie să fii prea grav, ajungi la urgențe și e prea târziu. Ce face părintele acolo e de tot respectul. Voi merge în sfârșit și eu la control.”a povestit mama.
La final toți cei care ajung la Clinica Veronica primesc și o masă caldă înainte de a pleca acasă.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau