Coșarii moderni, păstrătorii focului curat din casele ieșenilor

cosar-IS

Dimensiune font:

| 28-10-2024 18:17

 * într-o lume tot mai modernizată, unde multe meserii par să dispară sub apăsarea tehnologiei, coșarii rămân un simbol viu al tradiției, dar și o soluție de actualitate * această meserie, adaptată prezentului, capătă noi valențe: hornarii de astăzi nu mai sunt simplii oameni îmbrăcați în negru care curăță coșurile pe timp de iarnă, ci tehnicieni calificați, cu acreditări specifice, care asigură funcționarea și siguranța sistemelor de încălzire într-o varietate de locuințe și spații publice

Într-o lume digitalizată și dinamică, coșarii devin tot mai mult decât simpli păstrători ai unui meșteșug străvechi. Profesioniști ai focului autentic, ei își pun amprenta asupra confortului și siguranței locuințelor, transformând curățarea și întreținerea coșurilor de fum într-un serviciu de elită, ancorat în tehnologie și dedicat satisfacerii nevoilor unei generații moderne. Cu o ofertă completă, de la inspecție până la consiliere și întreținere, coșarii de azi propun o experiență de business bine organizată și un standard de calitate apreciat în întreaga comunitate ieșeană.

 

De la tradiție, la standarde de excelență

De la praful de funingine al Evului Mediu până la performanțele de azi, meseria de coșar a cunoscut o evoluție spectaculoasă. Într-o perioadă în care fiecare casă era încălzită exclusiv cu lemne, ei aveau rolul vital de a preveni incendiile și de a proteja locuințele. În Iași, această profesie se modernizează continuu, ajungând la un nivel înalt de expertiză, unde fiecare intervenție devine un act de prevenție și protecție. Tehnologia avansată, cum ar fi perii mecanice, aspiratoare de înaltă performanță și camere de inspecție video, îi ajută pe cosari să ofere servicii premium, adaptate stilului de viață actual.

Astăzi, a fi hornar nu înseamnă doar a curăța un coș de fum. Este o meserie care necesită pregătire specializată și o înțelegere profundă a sistemelor de încălzire. Coșarii de astăzi trec prin cursuri intensive de siguranță și tehnici moderne de curățare, iar mulți dintre ei sunt membri ai unor asociații internaționale precum European Federation of Chimney Sweeps. Ei reprezintă o combinație de cunoștințe tradiționale și abilități tehnice avansate, oferind consiliere clienților în alegerea și întreținerea celor mai eficiente soluții pentru confortul caselor lor.

Cu o cerere tot mai mare pentru șeminee și sobe, ei s-au transformat în adevărați consultanți de stil și siguranță. Parteneriatele cu firme de profil garantează o întreținere atentă și de înaltă calitate a coșurilor de fum pentru casele ieșenilor. Pe lângă servicii de curățare, ei oferă recomandări personalizate, de la tipurile de lemn care asigură arderea optimă, până la consilierea în designul șemineului, asigurându-se că se integrează armonios în decorul modern al casei. Astfel, ei nu doar protejează locuințele, ci adaugă o notă de rafinament și confort fiecărui spațiu.

 

O meserie a viitorului

 

Cu toate că această ocupație pare desprinsă din vremuri vechi, nevoia de coșari se păstrează. Îmbinând cunoștințele tradiționale cu tehnologia modernă, ei nu doar că ajută comunitățile să se simtă în siguranță, dar contribuie și la protecția mediului, asigurând arderea corectă a combustibililor și reducând poluarea. „Din punct de vedere legal, deținătorii de coșuri de fum au obligația de a asigura curățarea acestora, prin contractarea unor servicii speciale de coșerit autorizat. Curățarea coșurilor de fum în apropierea sezonului rece este foarte importantă pentru siguranța dumneavoastră și pentru calitatea aerului casei în care locuiți. Coșurile de fum se pot înfunda frecvent din cauza dislocării materialelor din care sunt construite, din cauza apariției cuiburilor de păsări sau a pânzelor de păianjen sau din cauza improvizațiilor”, au atras atenția reprezentanții unei firme de profil din Iași, adăugând că fiecare intervenție este însoțită și de acte doveditoare.

 

O investiție în siguranță și confort pentru casa ta

Drumul către o carieră de cosar modern nu este unul ușor, dar nici inaccesibil. Cei care aleg această meserie trebuie să parcurgă cursuri de formare profesională care le oferă cunoștințe complexe, de la noțiuni de bază despre ardere și tiraj până la tehnici de curățare, inspecție și întreținere a coșurilor de fum. La absolvirea cursului de coșar, vor obține un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, care le conferă toate drepturile conform legislației în vigoare. Diploma oferită la finalul cursului este recunoscută internațional, conform Convenției de la Haga din 5 octombrie 1961, iar certificatul de calificare este însoțit de un supliment descriptiv, care atestă toate competențele obținute.

În Iași, oraș unde tradițiile și modernitatea se îmbină armonios, cei care aleg acest drum au ocazia să participe la sesiuni de pregătire organizate de asociații profesionale sau de școli specializate. Printre cerințele esențiale pentru a deveni coșar se numără o condiție fizică bună, atenția sporită la detalii și o cunoaștere profundă a reglementărilor de siguranță privind coșurile de fum și sistemele de evacuare a gazelor.

 

Un hornar neacreditat nu poate oferi garanții de siguranță, ceea ce expune clienții la riscuri majore de incendiu. În plus, anumite locuințe sau afaceri din Iași, în special cele istorice sau cele aflate în zone protejate, cer periodic documente și avize suplimentare, ceea ce face ca meseria de coșar modern să fie una responsabilă și extrem de necesară.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
În loc de limuzine din Vest, doi ieşeni au furat tractoare
28/10/2024 19:12

De-a lungul stufoasei sale cariere infracţionale, Samuel M. a şterpelit cam de toate. Începand cu banii din cutia milei de la o biserică din judeţ, casa de marcat dintr-o sală de jocuri mecanice, dup ...

Un ieşean a făcut bani buni sărind la bătaie şi lăsându-se învins
28/10/2024 19:12

* pentru caţiva pumni in cap, a primit 8.000 lei daune morale Cel mai tare profitor de pe urma legilaţiei romaneşti s-a dovedit Vasile A., un cetăţean din Cepleniţa, care, in urma sentinţei de săptăma ...

Cel mai impertinent hoţ: a făcut inventarul prăzii de faţă cu victima
28/10/2024 19:11

* in prealabil, işi făcuse rost de o dublură a cheii de la intrare * după ce a pătruns in apartament, s-a recomandat, apoi, la ieşire, a salutat politicos * a operat o săptămană mai tarziu şi a fost p ...

Tinerii, calea spre un mediu înconjurător mai curat. Sute de elevi au vizitat Centrul Municipal de Colectare
28/10/2024 19:10

* „Organizăm actiuni incepand de la grădinite, in scoli primare, in gimnaziu si licee. În ultimii ani, din ce in ce mai multe facultăti vin către noi, cu rugămintea de a-i accepta in centrele d ...

 Pacient cu insuficiență multiplă de organe, la Parhon
28/10/2024 19:09

Un bărbat din judeţul Bacău a fost purtat de la un medic la altul pentru că avea dureri cumplite in zona lombară şi a abdomenului care in ciuda tratamentului administrat nu s-au atenuat. În cele din ...

Un nou vânător împușcat, luna aceasta!
28/10/2024 19:07

* un bărbat in varstă de 47 de ani a fost impuşcat la o partidă de vanătoare organizată, duminică, la Miroslava, acesta fiind transportat la spital cu mai plăgi in zona feţei, a toracelui şi a antebra ...

Toamna mioarelor. Legendele răscolului
28/10/2024 17:31

Sub cerul tot mai posomorat al toamnei tarzii, cand frunzele incep să-si lase amprenta ruginită pe fiecare potecă, vine vremea răscolului – acel moment unic in care muntele isi trimite turma inapoi ac ...

 Discursul care îți taie răsuflarea al directoarei școlii unde vii copil și pleci om. Incredibila poveste a profesoarei care a schimbat viața multor copii
28/10/2024 08:24

Daniela Orăsanu, directoarea Colegiul tehnic de căi ferate „Unirea” Pascani, judetul Iasi, este Directorul anului in Romania, trofeu primit la Gala AVE (Asociaţiei pentru Valori in Educaţie). In urmă c ...

Doi ani şi jumătate în penitenciar pentru două palme şi-un covrig
28/10/2024 07:55

Celebrele versuri „Pentr-o palmă iei un an/ Şi te-nfundă la Canal” nu-s deloc plăsmuiri, i s-a intamplat aievea ieşeanului Ion L. (50 de ani), in urma sentinţei pronunţate, la sfarşitul săp ...

Zeci de evenimente de anvergură, la Iași, de Zilele UAIC
28/10/2024 07:53

* „Zilele Universitătii inseamnă peste 80 de evenimente organizate de colegii nostri, unele cu un caracter stiintific foarte important, unele cu accent pe interactiune sau networking, altele care au o c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei