Coadă la ajutorul de înmormântare
Dimensiune font:
Ieşenii au aşteptat intrarea în noul an pentru a solicita ajutoare de înmormântare majorate * cine a făcut solicitare pentru atribuirea acestui tip de ajutor anterior datei de 31 decembrie a primit 5.380 lei * de la 1 ianuarie 2022 valoarea ajutorului de deces a urcat la 6.085 lei
Casa Judeţeană de Pensii Iaşi s-a confruntat în aceste zile cu un flux crescut de solicitări pentru acordarea ajutorului de deces. Dacă, în medie, la Iaşi decedează în fiecare lunî în jur de 450 de persoane, la birourile CJP Iaşi s-au prezentat, în doar câteva zile, 150 de persoane. „De când am reluat activitatea am avut în jur de 150 de solicitări pentru acordarea ajutoarelor de deces. Însă este vorba aici şi de decese care au survenit înaintea datei de 31 decembrie 2021”, precizează Maria Andronache, directorul executiv al CJP Iaşi. Faptul că unele familii au aşteptat intrarea în noul an pentru acordarea acestui tip de ajutor poate fi pusă pe seama majorării ajutorului de deces de la 1 ianuarie. Vorbim de o diferenţă importantă ţinând cont că cine a făcut aceste demersui la finele anului trecut a obţinut 5.380 lei, iar cei care au aşteptat data de 1 ianuarie au primit 6.095 de lei. Această sumă este acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, ajutorul, de deces este de 3.048 de lei.
Potrivit Legii 263/2010, ajutorul de deces se acordă după caz, pe baza unor documente transmise fie prin serviciile poștale, fie în format electronic, pe baza certificatului de deces. Acest lucru înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. Actele necesare acordării ajutorului de deces sunt următoarele: cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces, act de identitate al solicitantului, acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar, dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii.
Media lunară a deceselor de anul trecut a urcat de la 440 la 550 Pandemia de COVID-19 a generat o creștere majoră și fără precedent în ultimii cel puțin 30 de ani a numărului de decese înregistrat în municipiul Iași. Astfel, în cursul lunii octombrie 2021 - când România s-a confruntat cu vârful valului al patrulea al pandemiei - Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași a înregistrat nu mai puțin de 931 de decese, mai mult decât dublu față de o perioadă normală! Spre comparație, în luna octombrie a anului 2020 - când România se afla în cel de-al doilea val - au fost înregistrate 549 de decese.
Creșterea numărului de decese este vizibilă și în evoluția pandemiei de la un an la altul. În perioada ianuarie - octombrie 2020 au fost înregistrate 4.396 de decese în municipiul Iași (o medie de 440 de decese pe lună); în perioada ianuarie - octombrie 2021 în municipiul Iași au fost înregistrate 5.296 de decese (o medie de 530 de decese pe lună)! Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau