Cod portocaliu de caniculă!
Dimensiune font:
În următoarea perioadă este bine să vă luaţi măsuri de precauţie suplimentare din cauza temperaturilor care încing termometrele. Meteorologii au emis un cod galben, dar şi un cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 32 şi 35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală va atinge şi depăşi urşor pragul critic de 80 de unităţi. Noaptea va fi tropicală, dar temperaturile pot ajunge până la 15 grade Celsius.
Din cauza valului de căldură şi a disconfortului termic accentuat, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a emis o serie de măsuri importante pentru protecţia populaţiei şi prevenirea incidentelor în această perioadă.
Medicii recomandă să evitaţi deplasările în aer liber între orele 11,00 și 18,00. Ei spun că pentru activităţile exterioare cel mai bine este să alegeţi primele ore ale dimineţii sau seara. „De asemenea, în perioada caniculei este bine să fiţi hidrataţi. De aceea e bine să beţi 1,5-2 litri de apă zilnic, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe. E bine să evitaţi băuturile cu cofeină sau zahăr. E bine să evitaţi băuturile ce conţin cofeină - cafea, ceal, cola sau zahăr sau sucurile carbogazoase, în cantitate mare”, spune Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
Este bine ca în această perioadă să mâncaţi fructe şi legume, cum ar fi, spre exemplu, pepenele, prunele, roşiile, sau iaurt - echivalentul unui pahar cu apă. „Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală. De asemenea, nu consumaţi alcool, inclusiv bere, pentru că vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei”, a spus Voicescu.
În aceste zile este recomandat să purtaţi haine lejere şi de culoare deschisă, şi să nu uitaţi pălăria şi ochelarii de soare. „Este bine să evitaţi efortul fizic intens şi să găsiţi locuri umbrite pentru odihnă. Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medical curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, spune Voicescu.
Cei de la Inspectoratul Situaţii de Urgenţă ne recomandă să nu folosim focul deschis în locurile cu risc de incendiu sau pe timp de vânt. Mai mult, ei ne sfătuiesc să monitorizăm copiii pentru a nu se juca cu focul.
De asemenea, asiguraţi-vă că utilajele agricole sunt în stare bună şi dotate cu mijloace de stingere a incendiilor. „În această perioadă este bine să ajutaţi persoanele în vârstă sau pe cele cu dizabilităţi, monitorizând starea lor de sănătate. Este foarte important să nu lăsaţi copiii sau animalele de companie în maşină, chiar şi pentru scurt timp. Puncte de prim ajutor şi adăpost sunt disponibile în oraş, dotate cu aer condiţionat şi apă potabilă gratuită", transmit cei de la DSP Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau