Competiţie inedită pentru salvatorii din ţară şi din Republica Moldova
Dimensiune font:
* competiţia naţională de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat se desfăşoară pe pietonalul Ştefan cel Mare * vor fi două zile în care concurenţii trebuie să îşi dovedească abilităţile de salvare a vieţilor, timp în care evaluarea va fi făcută de specialiştii din cadrul IGSU, dar şi de medici evaluatori
S-a dat startul celei de-a IX-a ediţii a „Competiţiei naţionale de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat”. Evenimentul reuneşte, timp de două zile, la Iaşi, 18 echipe din județele Alba, Bacău, Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sibiu, Vâlcea şi cel al municipiului Bucureşti - Ilfov, precum şi câte una din cadrul Facultăţii de Pompieri şi a Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti. Acestora li se alătură şi cei din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI din Republica Moldova, precum şi o echipă de voluntari a ISU Iaşi. „E un concurs în care vă arătaţi măiestria şi priceperea în ceea ce priveşte acordarea de prim ajutor şi descarcerare. Gândurile noastre se îndreaptă şi spre colegii de la ISU Bucureşti-Ilfov şi ISU Dâmboviţa, care mai sunt în spital în urma exploziei de la Crevedia, şi sper să se întoarcă cu bine acasă. Baftă tuturor! Să fie o competiţie plină de fair play şi, ca întodeauna, cei mai buni să câştige. Cu toţii suntem câştigători. Participarea la această competiţie este o adevărată experienţă”, a spus col Constantin Florea, împuternicit prim adjunct al inspectorului general al IGSU, în timpul ceremoniei de deschidere a competiţiei.
Competiţia naţională de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat se desfăşoară pe pietonalul Ştefan cel Mare.
La festivitatea de deschidere a acestei competiţii a fost prezent şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Bogdan Cojocaru. „Începe un concurs unde, cu siguranţă, cei mai buni vor câştiga. Dar dumneavoastră duceţi o competiţie zilnică, vă luptaţi cu secundele, şi sunteţi primii care îşi asumă orice risc în momentul în care se întâmplă tragedii. Cred că ar trebui să privim cu mai mult respect tot ceea ce ]nseamnă aceste activităţi. Dumneavoastră chiar sunteţi dispuşi să vă daţi viaţa pentru semenii dumneavoastră”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Descarcerări în centrul Iașului
Șefa SMURD Iaşi, prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, a anunţat că vor fi două zile în care concurenţii trebuie să îşi dovedească abilităţile de salvare a vieţilor, timp în care evaluarea va fi făcută de specialiştii din cadrul IGSU, dar şi de medici evaluatori. „ În calitate de preşedinte a comisiei de Medicină de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii, vă pot spune că acest lucru, medicina de urgenţă există în România decât prin conlucrarea a două ministere. Fără dumneavoastră nu vedem, noi, medicii şi asistenţii, posibilitatea de a salva vieţi atât la nivel naţional cât şi internaţional. Astfel de competiţii aduc elemente noi de cunoştinţe, bucurie”, a spus prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi.
Pe parcursul a două zile, echipajele vor fi supuse la două probe, precum „Descarcerarea din vehicule” şi „Acordarea primului ajutor calificat”, pentru a-şi testa deprinderile practice prin abordarea diferitelor scenarii de accidente. „Ne-am dorit ca această competiţie să fie în centrul Iaşului, pentru o mai bună vizibilitate. Astfel, cetăţenii municipiului Iaşi şi turiştii au posibilitatea de a vedea modul în care pompierii militari intervin în situaţii de accidente rutiere. Echipele de evaluare şi simulare au creat scenarii complexe. În prima zi a competiţiei, toate echipele calificate vor concura pentru partea de descarcerare şi extragerea din vehicule, şi partea de traumă, adică primul ajutor medical. În a doua zi, cele mai bune şase echipe participă la o competiţie cu scenariu complex”, a spus inspectorul şef al ISU Iaşi, colonelul Ionuţ Grădinaru.
O echipă de descarcerare are în componenţă şase membri şi urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte salvarea victimelor, în care se urmăresc: comanda intervenţiei, siguranţa, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească, folosirea eficientă a echipamentului; identificarea celor mai bune tehnici de descarcerare, cât şi promovarea ideilor inovatoare privind tehnicile de descarcerare.
Echipa de acordare a primului ajutor calificat este formată din 3 paramedici, şi are ca obiective: aplicarea şi respectarea întocmai a protocolului cu privire la pacienţii traumatizaţi; dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor calificat pacienţilor traumatizaţi. Laura RADU, Anca POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau