Concurență uriașă la admiterea în universitățile ieșene
Dimensiune font:
* bătaie pe locurile de la Facultatea de Psihologie de la UAIC – peste 7 candidaţi pe loc! * anul acesta, Universitatea Cuza scoate la concursul de admitere aproape 13.000 de locuri la licenţă, masterat şi doctorat, cea mai mare oferă educațională din ultimul deceniu! * la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la TUIASI s-a înregistrat cel mai mare număr de dosare depus vreodată * concurenţa este de 3 candidaţi de locurile la buget, iar pentru românii de pretutindeni – 7 pe loc!
Cei de la UAIC au fost validat, până la sfârşitul programului de sâmbătă, 16.177 de dosare, 13.457 dintre ele fiind depuse la studii de licenţă şi 2.720 la studii de master.
Numărul dosarelor înscrise la studiile de licenţă este mai mar cu 97 faţă de anul 2022, însă numărul lor va creşte deoarece procesul de validare a dosarelor depuse pentru admiterea la UAIC va continua până luni.
Din datele obţinute până acum, la admiterea pentru studii de licenţă, specializarea Psihologie, din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, a fost înregistrată cea mai mare concurenţă - 7,18 candidaţi pe un loc bugetat.
În clasamentul specializărilor cu cea mai mare căutare mai figurează specializările Informatică economică (Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor) - 6,60 candidaţi pe un loc bugetat, Comunicare şi relaţii publice (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice) - 6,12 candidaţi pe un loc bugetat, Relaţii internaţionale şi studii europene (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice) - 5,49 candidaţi pe un loc bugetat şi Resurse umane (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice) - 5,02 candidaţi pe un loc bugetat.
Primul loc în top-ul facultăţilor cu cea mai mare concurenţă îl ocupă Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 4,87 candidaţi pe un loc bugetat, urmată de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice - 4,21 candidaţi pe un loc bugetat, Facultatea de Matematică - 3,15 candidaţi pe un loc bugetat, Facultatea de Drept - 2,93 candidaţi pe un loc bugetat şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 2,69 candidaţi pe un loc bugetat.
Concurenţă mare este şi la master, însă la niciuna numărul candidaţilor nu ajunge să fie de 3 pe loc. Cele mai căutate programe de master au fost Kinetoterapia în traumatologia sportivă (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport) - 2,83 candidaţi pe un loc bugetat, Securitate comunitară şi controlul violenţei (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice) - 2,75 candidaţi pe un loc bugetat şi Ingineria sistemelor software/Software engineering (Facultatea de Informatică) - 2,69 candidaţi pe un loc bugetat.
Rezultatele se afişează în perioada 17-22 iulie, candidaţii având la dispoziţie 24 de ore pentru depunerea contestaţii din momentul afişării listelor.
Automatica şi Arhitectura, preferatele de la TUIASI
La Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi s-a înregistrat cel mai mare număr de dosare depus vreodată. Concurenţa este de 3 candidaţi de locurile la buget, iar pentru românii de pretutindeni – 7 pe loc. Sunt declaraţi admiși fără concurs 15 olimpici.
Înscrierile la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) continuă până pe 21 iulie.
Până acum, în cele două săptămâni de la demararea înscrierilor, cel mai mare număr de candidaţi este la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC). Sunt 1.080 de candidați, cea mai mare cifră înregistrată vreodată.
Performanța este cu atât mai mare cu cât la AC se organizează examen de admitere care constă într-o probă scrisă.
Dintre cei 1.080 de candidați, 999 sunt pe locurile scoase pentru români, iar 81 pentru locurile destinate candidaților români de pretutindeni.
Au fost deja admiși fără concurs 15 olimpici cu rezultatele excepționale la olimpiadele de profil și la concursul de robotică First Tech Challenge. În total, la Automatică şi Calculatoare este o concurență de peste 3 candidaţi pe locurile de la buget, iar la locurile pentru candidații români de pretutindeni, concurența este de peste 7 pe un loc. „Cifrele arată un interes ridicat al absolvenților de liceu pentru programele de studiu de ingineri care asigură competențele necesare într-un domeniu aflat într-o continuă dinamică de dezvoltare. Urăm succes tuturor candidaților la examenul de admitere. Gradul de dificultate este puțin mai ridicat față de bacalaureat”, a transmis Vasile Manta, decanul Facultăţii de Automatică Calculatoare.
Şi la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” există, de asemenea, aşa cum e tradiţia, o probă scrisă pentru a putea deveni student. Şi aici cererea este una foarte mare. Sunt 3 candidaţi pe loc la buget.
Prin sistemul unic implementat de TUIASI încă din 2017, pe platforma construită de specialiștii universității poate fi urmărită, în timp real, situația înscrierilor.
La TUIASI, un absolvent de liceu se poate înscrie la oricâte specializări dorește de la o trei facultăți cu un singur dosar, iar mai apoi la toate facultățile, dacă plătește o taxă suplimentară.
Până duminică, la TUIASI erau mai mulți candidați decât locurile de la buget scoase la concurs pentru admiterea în anul universitar 2023-2024. „Se poate observa clar un interes în creștere pentru inginerie și arhitectură, pentru aceste domenii tehnice care sunt esențiale în dezvoltarea țării. Ne bucură interesul crescut al absolvenților de liceu, îi așteptăm și săptămâna viitoare, fiindcă admiterea continuă la nouă dintre facultățile Politehnicii ieșene până pe 21 iulie”, a spus Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau