Concurs de încondeiat ouă la Ghimeș
Dimensiune font:
Tradiţia încondeierii ouălor de Paşti este păstrată cu sfinţenie în satele de pe Valea Ghimeşului, acolo unde în aproape fiecare familie este cineva care ştie să "scrie ouă", cum se spune în zonă.
În Săptămâna Mare, fiecare casă devine un adevărat atelier, alături de mame şi bunici aflându-se fiicele şi nepoatele, care sunt încurajate să ducă mai departe tradiţia.
Pentru a oferi recunoaştere muncii femeilor care încondeiază ouă, dar şi pentru a încuraja ca acest meşteşug să nu se piardă, un întreprinzător local din satul Ghimeş-Făget (judeţul Bacău), ajutat de fiul şi de fiica sa, organizează, de câţiva ani, un concurs de încondeiat ouă de Paşti, precum şi ateliere în care mamele şi bunicile din zonă îi învaţă secretele scrierii ouălor pe toţi cei care doresc.
După doi ani de pauză, din cauza pandemiei, întrecerea a fost reluată, iar la ea s-au înscris 41 de concurenţi, cu câte un set de cinci ouă încondeiate. Pe lângă modelele tradiţionale specifice, juriul a impus şi o tematică, şi anume motivul mâinii şi motivul drumului pierdut, care trebuiau să se regăsească pe ouă.
În Duminica Floriilor catolice, Casa de Cultură din Ghimeş-Făget s-a transformat într-un adevărat spaţiu expoziţional, cele peste 200 de ouă încondeiate fiind prezentate pe o masă şi putând fi votate de oricine venea să le admire.
Pe scenă au fost organizate ateliere de încondeiat ouă, "vedetele" fiind femeile din zonă, care i-au învăţat pe toţi cei care au dorit tainele acestui meşteşug.
Unele dintre ele au venit îmbrăcate în port popular, pentru a arăta că nu doar tradiţia încondeierii ouălor trebuie dusă mai departe, ci şi costumele tradiţionale trebuie puse în valoare.
Antal Eva este din comuna Lunca de Jos, judeţul Harghita, şi spune că a învăţat să încondeieze ouă când era fetiţă, de la mama sa, iar acum, în Săptămâna Mare, scrie ouă şi pentru vecini sau pentru cei care îi dau comandă. A învăţat-o meşteşugul şi pe fiica sa şi este convinsă că tradiţia va merge mai departe.
La aceeaşi masă cu ea se află şi un bărbat, singurul care participă la ateliere şi îi învaţă şi pe alţii această artă. Are pe braţe un ziar şi stă aplecat deasupra unui ou, pe care îl încondeiază cu o viteză uimitoare.
Tanko Peter are 65 de ani şi dezvăluie că a prins drag de acest meşteşug "de mititel", atunci când bunica, mama sau mătuşa sa îl puneau să şteargă ceara de pe ouăle vopsite.
S-a uitat cu atenţie la liniile trasate, la puncte, la modelele folosite, a încercat să facă şi el şi apoi meşteşugul i-a intrat în sânge. Acum, el este cel care încondeiază ouă acasă, "pentru că soţia nu e prea pricepută", dar are şi comenzi pe care le onorează în Săptămâna Mare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau