Condiții jalnice la Spitalul Pașcanu
Dimensiune font:
* secția exterioară Pașcanu, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași, se află într-o stare jalnică * atât cadrele medicale, cât și pacienții stau în condiții inimaginabile, demne de vremuri trecute * deși situația se cunoaște de multă vreme, nicio autoritate nu a făcut nimic altceva decât să se mire și să promită
Pacienţii internaţi la secția exterioară Pașcanu, a Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, stau în condiţii precare. Cu ferestre scorojite, pereți crăpați, săli de tratament dotate modest, unitatea medicală aproape că stă să cadă. Cu toate că situația acestei clădiri monument istoric este arhicunoscută tocmai din anul 2010 de către Consiliul Județean Iași, instituție în subordinea căreia se află, pentru acest spital s-au făcut de-a lugul timpului doar...câteva vizite.
În 2010, condițiile jalnice erau menționate într-un raport, iar în 2017, la șapte ani distanță, fostul președinte CJ, Maricel Popa a efectuat o vizită la unitate și s-a mirat de dezastru.
Acesta a promis atunci că se va interveni de urgență pentru remedierea situației, dar iată că, din nou, la patru ani distanță, scenariul se repetă. „Este o situaţie inimaginabilă aici (n.r. - secţia Paşcanu). Medicii lucrează în spaţii total improprii, bolnavii sunt cazaţi în saloane în care cu greu se poate aplica un tratament corect. Băile pot reprezenta în orice moment un focar de infecţie. Trebuie să intervenim de urgenţă pentru remedierea situaţiei”, afirma Maricel Popa, preşedinte CJ la acel moment, citat într-un comunicat de presă.
Acum, a avut loc o altă vizită parcă trasă la indigo. Actualul președinte CJ, Costel Alexe, a fost zilele acestea la această unitate medicală să vadă condițiile în care personalul medical își desfășoară activitatea și în care pacienții sunt internați. Ca și atunci, concluzia este că trebuie intervenit de urgență, fiind nevoie de investiții majore pentru a schimba situația. „Am discutat cu echipa managerială și doctorii despre prioritățile și resursele urgente necesare spitalului. Este clar că e nevoie de investiții majore pentru a îmbunătăți condițiile pentru pacienți și personal. Urmează să alocăm fonduri pentru reparații și igienizare pentru a rezolva câteva probleme urgente pe termen scurt și vom analiza toate oportunitățile de finanțare prin POR, PNRR sau fonduri guvernamentale pentru a depune un proiect amplu de restaurare și reabilitare a clădirii”, a declarat Alexe.
În tot acest timp, atât medicii cât și pacienții internați acolo stau în condiții demne de Evul Mediu, sperând că poate cineva, cândva va face și altceva în afara unei vizite sau a unei constatări amare cum s-a întâmplat până acum. „Așa cum știe toată lumea, condițiile de acolo nu sunt deloc prietenoase. Am lucrat acolo și pot să spun că acum, la ani mulți distanță, e la fel. Au mai făcut medicii de acolo ce au putut și cum am putut. Știți, se spune că omul sfințește locul și ei au ținut tare la zicala asta. Dar în rest, nimic. Păcat! Mai ales ca tânăr să mergi acolo să lucrezi, nu-ți vine”, a declarat un medic pneumolog care a lucrat la Pașcanu.
Secția Pașcanu se află într-un stadiu avansat de degradare. Aceasta funcționează în vechea clădire ctitorită de vornicul Cantacuzino-Pașcanu în anii 1850, ce purta numele de Spitalul „Sfânta Treime”, și care a fost la vremea sa al treilea spital din Iași. Alexandra STOICA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau