Conflict fără verdict pe Axa rutieră Iași - Suceava
Dimensiune font:
* reprezentanții Consiliului Județean Iași au oferit o serie de clarificări privind lucrările de pe Axa Iași – Suceava * aceștia recunosc, totuși, că s-ar putea să fie vorba și de o implementare deficitară * „De la 1 iunie ei nu mai au diriginte. E penal, nu ai voie să faci niciun gard, casă sau o investiție atât de mare fără diriginte de șantier”, acuză senatorul Maricel Popa
Senatorul PSD Maricel Popa a găsit o serie de nereguli în ceea ce privește lucrările de pe Axa Iași - Suceava. Acesta a găsit drumul într-o stare deplorabilă și pe nimeni care să supravegheze lucrările. „După o vizită efectuată pe Axa Iași - Suceava, am constatat foarte multe nereguli. În afară de pozele pe care le-am transmis, sunt mult mai multe. Faptul că s-a furat mult de acolo, faptul că nu au diriginte de șantier... Asta este penal, de la 1 iunie ei nu mai au diriginte. E penal, nu ai voie să faci niciun gard, casă sau o investiție atât de mare fără diriginte de șantier”, a declarat Maricel Popa, senator PSD de Iași.
Actualul președinte CJ, Costel Alexe, nu dorește să comenteze acțiunile politice. Însă Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă a publicat pe site-ul Consiliului Județean o notă de informare, prin care se doreste lămurirea situației.
Legat de acuzația conform căreia nu există diriginți de șantier care să supravegheze lucrările, se afirmă că: „Prezența supervizorului în teren este zilnică conform fișelor de activitate anexate la raportul săptamanal/lunar realizat de către acesta”.
Maricel Popa susține, totuși, contrariul. „Nu există diriginte de șantier, deoarece au cerut în ședintă să aducă diriginte de șantier. Iar doamna manager, care este angajatul Consiliului Județean, care ia 70% la salariu în plus, adică pe lângă 8 mii de lei mai ia încă 6 mii și ceva de lei ca să urmarească lucrarea, din păcate nu se duce pe teren”, a declarat Maricel Popa, senator PSD de Iași.
Maricel Popa: „Au băgat mâna în buget, până la cot”
În ceea ce privește întârzierile speculate, Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă aduce în vedere o serie de motive. Sunt relevate aspecte precum utilitățile care existau în teren și care interferau lucrările. De asemenea, printre impedimentele care au condus la anumite întârzieri sunt condițiile impuse de avizele de mediu, criza economică mondială, creșterea prețurilor și pandemia.
„Fac un apel public Inspectoratului de Stat în construcții. Diriginții sau șefii de șantier sau consultanța, cei care urmăresc proiectul la Consiliul Județean ce fac? Înseamnă că au pus mâna cu toții. Înseamnă că eu am băgat mâna în crăpături, în dezastru, iar ei au băgat mâna în buget, până la cot. Ce criză mondială? Eu în 2020, în pandemie, cât am asfaltat...”, a declarat Maricel Popa, senator PSD de Iași.
Reprezentanții Consiliului Județean Iași recunosc, totuși, că s-ar putea să fie vorba și de o implementare deficitară. „Am tot văzut o serie de poze în ultima perioadă, unele mai comice decât celelalte. Poate că a fost vorba și de unele sincope și întârzieri sau lucruri care nu au fost implementate așa cum au trebuit și aici mă refer la Axa Iași - Suceava. Nu vreau să comentez, așa cum nu am făcut-o nici în trecut, acțiunile politice ale unora sau ale altora dintre noi”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Costel Alexe, apel către consilierii județeni
Costel Alexe a făcut un apel către consilierii județeni, rugându-i să nu țină cont de culoarea politică atunci când vine vorba de proiectele județului. „Vreau eu să fac această precizare încă de la începutul sedinței, făcând un apel la dumneavoastră și mai ales la liderii dumneavoastră, ai partidelor pe care le reprezentați, pentru că vreau să tratăm proiectele cu maximă seriozitate atunci când sunt implementate de Consiliul Județean sau de Guvernul României. Nu este firesc să aducem atingere obiectivului nostru de a avea drumuri mai bune în județul Iași”, a adăugat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Valoarea totală a investiției pe Axa Iași - Suceava este de 103 milioane de euro, sumă provenită, în majoritate, din fonduri europene. În total, urmează să fie asfaltați peste 92 de kilometri. Termenul de execuție a lucrărilor este de 120 de luni, data limită fiind 31 decembrie 2023.
Clara ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau