Consilierii judeţeni au dat undă verde investițiilor de la aeroport

1aeroport

Dimensiune font:

| 28-04-2022 00:00

 Aeroportul Internațional Iași va deveni unul dintre principalele obiective finanţate din fonduri europene şi nu numai, în următorii ani. Având în vedere faptul că la aerogara ieșeană va fi construit un nou terminal, care va duce la mărirea capacitătii de parcare, Consiliul Județean Iași trebuie să dezvolte infrastructura în zona de Nord a aeroportului, drumurile către comuna Aroneanu, conexiunea cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8.

 Zonă Cargo la aeroport

Consilierii județeni au votat ieri, în plen, proiectul de hotărâre cu privire la realizarea obiectivului de investiție „Modernizarea drumului județean DJ 282 G: limita muninicipiul Iași - Aroneanu - Rediu Aldei, cu o distanță de aproximativ 6,5 kilometri și realizarea drumului de legătură din DJ 282 G (Aroneanu) și Aeroportul Internațional Iași, care are o distanță de aproximativ 3 kilometri. „Dincolo de hala privind mentenanța elicopterelor, vom avea o şi o zonă Cargo, în terminalul T2, după construirea noului terminal T4. Ulterior, zona Cargo va funcţiona pe partea de Est a locației. Tot în cazul Aeroportului avem un proiect referitor la zona de acces dinspre Aroneanu spre aeroport, în continuarea unui drum județean. Noi ne dorim ca într-un timp cât se poate de scurt să semnăm contractul de finanțare. Termenul limită pentru finalizarea proiectului este decembrie 2023”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Tot în cadrul acestui proiect este prevăzută alocarea sumei de 427.500 lei cu TVA necesară întocmirii Studiului de fezabilitate, completat cu elemente din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectiv. „Investiţiile ce se vor realiza în partea de Nord a municipiului Iaşi, respectiv modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, construirea Autostrăzii A8, realizarea Spitalului Regional de Urgenţă, impun şi rezolvarea problemelor legate de accesibilitate. Starea actuală a drumurilor județene ce vor asigura legatura între aceste obiective este necorespunzătoare şi este necesară îmbunătățirea condițiilor de circulaţie şi a suprafețelor de rulare, mărirea capacităţii portante ținând cont de perspectiva dezvoltării traficului, realizarea caracteristicilor geometrice ale drumului conform normativelor în vigoare”, se arată în raportul de specialitate.

Planul de dezvoltare a Aeroportului ieșean este unul mult mai complex, iar consilierii județeni PSD spun că investițiile ar trebui prioritizate. „În afară de schițe și proiecte nu avem nimic palpabil. Aceste drumuri vor asigura accesul direct din comuna Aroneanu către Aeroport, se va asigura și legătura cu viitorul Spital Regional de Urgențe. Ne propunem să fie în legătură cu autostrada Iași - Târgu Mureș. Este important să depunem proiectele, să avem finanțare, pentru că suntem în faza studiului de fezabilitate. Nu avem nici măcar un ordin de mărime privind valoarea și accesibilitatea către terminalul T4, care face obiectul unui alt proiect de mari dimensiuni, dar nu avem ceva concret. Este un proiect de aproximativ 300 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o valoare foarte mare”, a precizat Cristi Stanciu, consilier județean PSD.

Aeroportul Iași, la nivelul aeroporturilor dezvoltate din România

Un alt proiect derulat cu fonduri europene la Aeroportului Iași a fost aprobat în ședința de CJ de ieri. Acesta presupune, în principal, achiziționarea unui ambulift și a unui motostivuitor full electric care vor ajuta la eficientizarea activității aeroportuare. Ambulift-ul va fi folosit pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor cu mobilitate redusă. Va fi un prim pas spre înființarea unui serviciu PMR certificat la standarde moderne, la Aeroportul Iași. Valoarea proiectului este de 1,4 milioane lei. Aeroportul Iași mai are aprobate încă două proiecte ce vor fi realizate tot cu fonduri UE: unul este despre asigurarea securității perimetrale a aeroportului, în valoare de 10 milioane lei, iar un alt proiect este cel de creștere a gradului de siguranță și securitate la aeroport, în valoare de 9,7 milioane lei, a declarat Romeo Vatră, director al RA Aeroportul Iași. 

Autoritățile administrative speră ca, prin intermediul acestor proiecte, aerogara ieşeană să atingă nivelul altor aeroporturi din țară. „Sunt proiecte foarte importante care pot aduce Aeroportul Internațional Iași la nivelul aeroporturilor dezvoltate din România. Un exemplu este cel de la Cluj, care, din punctul nostru de vedere, se află undeva cu zece ani înaintea noastră. Ne dorim ca în Consiliul Județean să depășim faza desenelor pe hârtie și să ne apucăm efectiv de treabă”, a mai spus Cristi Stanciu.

Autoritățile locale, implicate în dezvoltare

Proiectul infrastructurii rutiere din zona Aeroportului va asigura creșterea siguranței circulației, reducerea cheltuielilor de transport pentru combustibili, întreținerea și repararea autovehiculelor și, implicit, reducerea duratelor de transport. 

Tot în cadrul ședinței ordinare de ieri a Consiliului Județean Iași a fost votată trecerea unei suprafețe de drum din administrarea județeană în domeniul public al Primăriei Iași. Este vorba de tronsonul de drum DJ 2821. „Printr-o adresă, RA Aeroportul Iaşi solicită trecerea din proprietatea publică a municipiului Iaşi în proprietatea publică a judeţului Iaşi a suprafeţei de 3.410 metri pătrați din tronsonul de drum în vederea configurării tramei stradale de acces la viitorul Terminal T4 şi la noile parcări, necesare realizării obiectivului de investiţii Dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi - Construirea de facilităţi suplimentare şi creşterea capacităţii de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de Vest a amplasamentului actual al Aeroportului Iaşi, conform anexei Raport III-revizia 2 - Analiza strategică a dezvoltării aeroportului”, se arată în nota de fundamentare. 

Primăria Iaşi modernizează legătura dinspre Aurel Vlaicu

În paralel cu demersul CJ, și Primăria Iași are în derulare un proiect pentru un asigurarea unui acces către Aeroport, respectiv modernizarea unei legături dinspre str. Aurel Vlaicu și până la hangarul Aerostar, lungimea totală a drumului fiind de 1,5 km. În acest sens, recent, Primăria a semnat un contract de proiectare. Oricum, oficialii Palatului Roznovanu salută decizia luată ieri în CJ Iaşi. „Drum cu sens unic şi cu două benzi pe sens. Este soluţia de acces spre Aeroportul Iaşi, soluţie lansată public în 2020 către fosta conducere a CJ Iaşi. Soluţia este ca, din sensul giratoriu de la Ciric 2 să avem sens unic spre Aeroport, cu două benzi pe sens şi realizarea conexiunii spre DJ 282G, Iaşi-Aroneanu. Două benzi pe sens de la Ciric 2 -Aeroport-Aroneanu ar permite accesul facil spre Aeroport pentru autobuze, TIR-uri, alte maşini cu gabarit mare precum şi pentru autoturisme. Ieşirea spre Aroneanu va permite conexiunea spre viitorul tronson de autostradă pe segmentul de la Spitalul Regional de Urgenţă spre Leţcani sau pe DJ249 spre Tomeşti. Prin decizia de astăzi (n.r. – ieri) a CJ Iaşi, practic se lansează acest proiect, un proiect de infrastructură important, o cale de acces modernă dinspre municipiul Iaşi spre Aeroport”, spune administratorul public al municipiului Iaşi, Petru Movilă. Ruxandra CAȘU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Magistraţii i-au împlinit dorinţa. L-au băgat la zdup pe un hârlăuan ce înjurase un poliţist
24/11/2024 23:59

Oprit şi legitimat decătre agentul de poliţie Dumitru D., tanărul a devenit recalcitrant, s-a pus ope injurat şi ameninţat. Nici după ce a fost imobilizat şi dus la secţie, nu s-a potolit. Dimpotriv ...

Doi pumni daţi, trei ani de puşcărie primiţi
24/11/2024 23:58

 Întamplarea ce i-a adus atata ghinion popricăneanului s-a petrecut in seara de 19 mai 2023. Tanărul lucrase toată ziua in gospodăria consăteanului Iulian A., pe care-l ajutase să taie nişte l ...

 O păşcăneană a bătut un bărbat şi i-a sustras telefonul
24/11/2024 23:55

Păşcăneana Rada A. şi iubitul ei, Florin S., au fost trimişi in judecată pentru săvarşirea infracţiunilor de „talhărie calificată”, respectiv „lovire sau alte violenţe”, fapt ...

Doi soţi din Iaşi au demarat o afacere de turism sexual
24/11/2024 23:48

Prin incheierea finală de vineri, 22 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde intr-un nouă proces de proxenitism, inculpaţi fiind soţii Cătălin şi Andreea N., plus taximetristul ...

Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei