Consiliul Judeţean Iaşi s-a transformat în instanţă de judecată!
Dimensiune font:
Consiliul Județean Iași a aprobat, în ultima ședință extraordinară, un proiect de hotărâre care stabilește procedura de urmat în situaţiile în care instituția nu s-a constituit parte civilă în cadrul proceselor penale în care este parte.
Este vorba de cele două dosare în care care sunt cercetați Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, care l-ar fi detașat pe Vlad Baba la conducerea Școlii Populare de Arte deși acesta nu îndeplinea condițiile. Cel de-al doilea dosar o vizează pe Lacramioara Ursu, care și-ar fi falsificat diplomele de studii pentru a ocupa funcția de consilier județean din partea partidului PSD, fără a avea liceul terminat.
În urma Raportului de specialitate întocmit de CJ Iași, legea oferă părții vătămate libertatea să decidă dacă declanșează acțiunea civilă separat de procesul penal sau în cadrul acestuia.
Prin hotărârea votată de consilierii județeni, se prevede ca obligatorie recuperarea de către Consiliul Județean a eventualelor prejudicii stabilite prin hotărâri judecătorești, prin formularea unor acţiuni la instanţa civilă, prin intermediul Direcţiei Juridice a CJ Iaşi. Procedura aprobată de plen completează practic dispozițiile legale în vigoare, astfel încât constituirea ca parte civilă să nu fie doar una facultativă. „Atât timp cât voi fi președintele Consiliului Județean, interesele instituției vor fi întotdeauna prioritare, iar proiectul votat astăzi elimină orice dubiu în privința intențiilor de recuperare a eventualelor prejudicii aduse patrimoniului CJ. Dacă instanța va decide că un astfel de prejudiciu a fost produs, Consiliul Județean are, prin această hotărâre, certitudinea că îl va putea recupera, indiferent cine a greșit”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.
Procurorii DNA au înștiințat administrația județului că se poate înregistra ca parte în proces acum, pentru recuperarea, împreună cu Școala Populară de Arte, a unui prejudiciu estimat la 150 de mii de lei. Celălalt dosar este pe numele unei consiliere din efectivul CJ, pe care procurorii o acuză că și-a falsificat o diplomă de studii ca să poată fi angajată în cabinetul fostului președinte al CJ. În acest caz, prejudiciul ar fi de aproximativ 73 de mii de lei.
„Dacă Consiliul Județean se îndreaptă, ulterior, asupra celui care i-a cauzat prejudiciul într-un dosar civil, ar trebui să angajeze un avocat. Costurile cu avocatul pot fi recuperate cu excepția în care onorariul e prea mare și se dispune diminuarea sa”, a declarat Mihail Bogdan, consilier județean USR.
Pe de altă parte, Costel Alexe și-a „îndemnat” colegii să nu mai facă justiție și să respecte legislația în vigoare. „ Suntem în egală măsură, cu toții, nevinovați pentru că eu dacă aș fi vinovat pe subiectul acesta și dumneavoastră ați fi în aceeași culpă cu mine pentru că v-ați exprimat un drept de vot. Stimați colegi, să nu mai faceți justiție online. Nu ajută pe nimeni și votul va fi concluzia acestei ședințe”, a spus Costel Alexe.
Consilierii județeni PSD au votat pentru ca CJ să fie parte civilă în acest dosar motivând că procedura a fost aplicată și în cazul altor cercetări penale de la nivelul instituțiilor publice din Iași. „V-aș ruga să nu mai încercați să bagați la pachet Consiliul Județean, respectiv deliberativul Consiliului Județean, în problema pe care o aveți dumneavoastră. Singurii inculpați în acest dosar sunteți dumneavoastră și nu colegii din Consiliul Județean. Va stabili instanța dacă există acest prejudiciu”, a spus Cristian Stanciu, consilier județean PSD. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau