Contrabandist de trufe, amendat cu 2.000 de lei
Dimensiune font:
Asupra lui a fost găsit un kilogram de trufe * ciupercile delicatesă au fost recoltate din zona Oniceni
Un paznic de vânătoare a fost accidentat, după ce i-a surprins pe doi tineri la marginea pădurii, în orașul Bicaz. Bărbatul, de 41 de ani, din Tarcău, era de serviciu, când a văzut un autoturism parcat pe strada Codrului, la periferia cartierului Mărceni. Când a vrut să facă verificări, împreună cu un pădurar. Când au ajuns la mașină, în zonă a apărut un alt vehicul din care a coborât, în fugă, un tânăr, care s-a urcat în autoturism. Când a demarat, l-a lovit pe paznicul de vânătoare, care a alertat polițiștii de la Bicaz. „Autoturismul a fost depistat în comuna Oniceni și era condus de un tânăr de 25 de ani. Celălalt autoturism a fost depistat la Neamț, iar la volan se afla un tânăr de 20 de ani, din Oniceni. În urma controlului a fost găsită o cantitate de un kilogram de trufe negre, ce a fost confiscată. Şoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în sumă de 2.000 lei”, potrivit IPJ Neamț. Lucrătorul silvic a fost transportat la spital, iar tânărul care l-a accidentat este cercetat pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
Ciupercile-caviar şi câinii Lagotto romagnolo
Vedetele restaurantelor luxoase din lumea întreagă, trufele nu se lasă deloc uşor găsite. Cresc la o adâncime de cuprinsă între 10 şi 40 de centimetri sub pământ, fiind în strânsă legătură cu rădăcinile anumitor specii de copaci -- stejari, fagi, pini, mesteceni. De aceea, pot fi găsite doar cu ajutorul unor porci sau al unor câini dresaţi special. Romanii sunt cei care au folosit porcii pentru prima dată la căutarea de trufe, însă în zilelele noastre câinii sunt cel mai des folosiţi la astfel de vânători speciale.
Preţioase şi rare, trufele se întâlnesc în Europa, Asia şi America de Nord, fiind în total peste 100 de specii. Cele mai apreciate sunt trufa albă din specia Tuber Magnatum, trufa-burgundă şi trufa neagră de iarnă. Specii din aceste delicioase ciuperci se găsesc şi în ţara noastră. Cresc în pădurile de stejar şi de fag, din Transilvania şi până în cele din judeţul Buzău. Turiştii străini chiar vin la vânătoare organizate de trufe. Ele se recoltează de la începutul toamnei şi până primăvara. Căutarea lor se face cu câini special antrenaţi, iar specialiştii au stabilit că rasa cea mai bună pentru acest proces este Lagotto Romagnolo.
George NEGRU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau