Copii cu COVID, în stare gravă, la terapie intensivă
Dimensiune font:
Un nou născut este internat în stare gravă la terapia intensivă de la Spitalul de Copii din Iași. Acesta a fost transportat la spital după ce s-a confirmat infectarea cu COVID-19. Alţi trei copii sunt internaţi şi ei la terapie intensivă, iar medicii şi asistenţii medicali se roagă pentru ca doi dintre ei să supravieţuiască.
Managerul Spitalului de Copii spune că în acest moment la unitatea medicală sunt internaţi 31 de copii care au COVID19. Cei mai mulţi dintre ei, 27, sunt internaţi în zona roşie Covid a spitalului. Patru însă sunt la ATI. Trist este că mai bine de jumătate dintre micuţii confirmaţi pozitiv la COVID19, mai precis 60%, nu au încă vârsta de 3 ani. „În terapie avem patru pacienţi, în zona roşie 27. Cel mai mic pacient de la terapie intensivă este un nou născut, cel mai mare are 5 ani şi are o patologie asociată sindromului Down. Doi sunt ventilaţi mecanic invaziv, ceilalţi doi, nu. Urmează să vedem în următoarele câteva zile care va fi evoluţia pentru cei doi copii ventilaţi”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.
Specialiştii spun că în acest val se remarcă o incidenţă crescută asupra copilului mic şi foarte mic.
„Incidenţa a crescut odată cu transmiterea comunitară. Dacă a crescut incidenţa la adulţi, creşte şi incidenţa în cazul copiilor. În acest val este mai mare incidenţa sugarului şi a pacientului sub 3 ani. Având în vedere că se face transmitere comunitară cu Omicron nu se mai face secvenţiere”, a spus Alina Belu.
În ciuda numărului mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV2, cei de la Spitalul de Copii speră să nu fie nevoiţi să extindă zona roşie, cea în care sunt internaţi micuţii pacienţi care au COVID. „Sperăm să fie o evoluţie favorabilă şi pe viitor, să nu trebuiască să extindem zona roşie, pentru că dacă va fi nevoie o vom face. Spitalul este dotat cu prize de oxigen şi aer comprimat. Teoretic, putem asigura un maxim de 200 de pacienţi COVID pozitiv. Nu trebuie să uităm că avem şi pacienţi COVID negativ. În cazuri extreme, în cazuri critice, extindem atât cât este nevoie, funcţie de soliticări”, a spus Alina Belu.
La Spitalul de Copii există şi patologie non-COVID. Unitatea este cel mai mare spital din Moldova, cu secţii din toate specializările medicale, iar aici sunt aduşi copii din toată regiunea. „Gestionăm cât se poate de bine în aceste condiţii. Patologia noncovid rămâne gravă şi foarte gravă, ca şi până acum, asociată cu patologia COVID. Pacienţii vin din toată Moldova. Suntem spitalul cu cea mai mare competenţă în cazul pacientului pediatric. Şi în cazul COVID, la fel. Avem pacienţi critici”, a spus Alina Belu.
Aceasta a mai spus că speră într-o evoluție favorabilă în ceea ce privește numărul de cazuri pentru a nu fi necesară extinderea zonei roșii. Mai mult, managerul unității mai dorește și realizarea unui centru de vaccinare anti- COVID pentru copii. „Începe vaccinarea copiilor, noi suntem în reabilitare dar încercăm să găsim soluții pentru a realiza un centru de vaccinare pentru copilul de 5-12 ani. Sperăm să găsim varianta optimă pentru a realiza acest centru de vaccinare”, a mai spus managerul spitalului, Alina Belu. Oana POPA, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau