Copiii cu COVID-19 din Verşeni vor fi spitalizați la Iaşi
Dimensiune font:
În schimb, tinerii identificaţi, de asemenea, pozitiv la testul pentru COVID-19 din Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae din Paşcani vor fi carantinaţi în cadrul instituției, urmând ca Direcţia de Sănătate Publică Iaşi să realizeze instruirea specifică
Cei 21 de copii de la Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae” din Paşcani, care au fost depistaţi cu noul coronavirus, vor rămâne carantinaţi în cadrul instituţiei. Decizia a fost luată ieri, în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Iaşi, ţinându-se cont de faptul că beneficiarii sunt bolnavi asimptomatici şi, pe de altă parte, fac parte din categoria persoanelor cu dizabilităţi. În schimb, cei 18 copii şi tinerii proveniţi de la modulele familiale din Verşeni, vor fi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iaşi, Ovidiu Mihăiuc. a precizat că în centrul din Paşcani vor fi detaşate cadre medicale de la spitalul de copii „Sfânta Maria” şi de la spitalul de Boli Infecţioase. „Beneficiarii identificaţi pozitiv la testul pentru COVID 19 şi asimptomatici din Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae din Paşcani vor fi carantinaţi în cadrul centrului urmând ca Direcţia de Sănătate Publică Iaşi să realizeze instruirea specifică personalului centrului, iar Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi să asigure personalul medical necesar în vederea supravegherii permanente a pacienţilor carantinaţi în centru. Precizăm că beneficiarii de servicii de la Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae din Paşcani sunt copii sau tineri cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, cu nevoi speciale, dizabilităţi, încadraţi sau neîncadraţi în grad de handicap. Personalul DGASPC de la Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae din Paşcani şi de la Centrul rezidenţial din Verşeni, precum şi beneficiarii de la Centrul rezidenţial din Verşeni, identificaţi pozitiv cu testul pentru COVID 19, vor fi transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi”, a spus Ovidiu Mihăiuc.
Suplimentar față de măsurile punctuale stabilite anterior s-a decis ca DGASPC să realizeze o anchetă administrativă internă privind modul în care măsurile de protecție și siguranță sanitară stabilite au fost respectate în cadrul centrelor sus-menționate, inclusiv asupra verificării veridicității declarațiilor pe propria răspundere date zilnic de personalul centrelor în zilele premergătoare identificării ca pozitivi la testarea pentru COVID-19, existând indicii, în urma anchetelor epidemiologice demarate, asupra existenței simptomelor specifice anterior testării realizate conform programării din cadrul metodologiei de supraveghere COVID-19.
La nivelul tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Iași vor fi reevaluate instrucțiunile de lucru cu beneficiarii astfel încât să se preîntâmpine apariția de situații similare.
Reamintim că, în urmă cu aproape o săptămână, 16 angajaţi de la cele două centre au fost ieşit pozitivi la testul pentru COVID 19 şi în prezent sunt internaţi la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
Începe distribuţia măştilor acordate de Guvern
Conform ultimelor centralizări, la Iaşi, un număr de 31 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 8 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judeţului Iaşi, sunt înfiinţate 2 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a două unităţi administrativ-teritoriale. De asemenea, un număr de 3.405 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 169 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
În altă ordine de idei, începe distribuţia de măşti gratuite. Acestea vor fi transportate direct la direcţiile de sănătate publice în termenul maxim de până la 7 zile şi vor fi distribuite beneficiarilor de către autorităţile publice locale cu ajutorul asistenţilor medicali comunitari şi ai mediatorilor sanitar.
Fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 măşti de protecţie. Reamintim că la nivelul judeţului Iaşi, potrivit datelor centralizate de la cele 98 de primării de pe raza judeţului Iaşi, în total sunt necesare 4.499.350 măşti de protecţie, ceea ce înseamnă câte 50 de măşti de protecţie pentru 89.987 persoane.
21 de grădiniţe îşi reiau luni activitatea
În ceea ce priveşte activitate din unităţile preşcolare, purtătorul de cuvânt al IŞJ Iaşi, Luciana Antoci, a declarat că sunt respectate toate măsurile igienico-sanitare impuse de pandemia de COVID-19. „Începând de luni, 17 grădiniţe din municipiul Iaşi şi patru grădiniţe din mediul rural îşi vor redeschide porţile pentru cei mici. Cererile pentru participarea copiilor la programul de activităţi recreative desfăşurat în perioada verii au fost transmise către unităţile de învăţământ până la data de 19 iunie. În situaţia în care vor exista solicitări ulterioare acestei date, ele se vor depune la unitatea de învăţământ şi vor fi soluţionate în limita locurilor disponibile, cu respectarea condiţiilor de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SAR-CoV-2. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor recreative cu preşcolarii, conducerea unităţii de învăţământ va ţine cont de respectarea capacităţii instituţiei, în condiţiile impuse de situaţia actuală, precum şi de prevederile legale în vigoare privind efectuarea concediului de odihnă anual al cadrelor didactice”, a precizat aceasta. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau