Copoul, sufocat de maşini!
Dimensiune font:
Copoul, prin parcurile sale, atrage la fiecare sfârșit de săptămână foarte mulți oameni dornici de plimbare. Acest lucru vine cu prețul sufocării zonei de mașinile vizitatorilor. Carosabilul de pe străzile perpendiculare, banda întâi a Bulevardului Carol 1, trotuarele laterale, orice spațiu pe care se poate ajunge cu mașina este imediat ocupat de maşini, iar scuza invocată cel mai des este că nu sunt locuri de parcare. Reprezentanţii APTA (Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ) Iași susţin că mult mai corectă ar fi scuza „nu există nici măcar un loc de parcare cu plată”, deşi condiţii pentru crearea unor astfel de locuri există. „Cu prilejul expoziției de flori exotice a Grădinii Botanice, pe care v-o recomandăm, numai pe Strada General Toma Dimitrescu, am numărat 70 de locuri de parcare, care respectă prevederile legale (nu sunt pe trotuar, la 25 m de treceri, intersecții), din care doar 30 sunt marcate (cele din dreptul stadionului), restul de 40 nu sunt incluse în sistem. Parcarea gratuită este o formă de a ne fura singuri căciula. Haosul actual alterează mult pitorescul zonei, aduce poluare cu noxe, cu pulberi, fonică și vizuală, îngreunează deplasarea pietonală şi descurajează transportul cu bicicletele”, spun reprezentanţii asociaţiei.
Soluţii
Aceştia au identificat şi soluţii. Astfel, marcarea și taxarea la oră a parcării, concomitent cu montarea unor bolarzi de protecție a trotuarelor și prezența Poliției Locale, ar aduce beneficii tuturor. Şoferii ar găsi oricând loc de parcare, pietonii și utilizatorii CTP ar merge în siguranț, turiștii și vizitatorii ar redescoperi farmecul străduțelor, municipalitatea ar încasa bani la buget şi nu în ultimul rând, ar reprezenta o oportunitate pentru mediul privat de a investi în parcări supraetajate în zonă. „Acestea sunt doar câteva măsuri care ar putea aduce imediat beneficii comunității și zonei Copou. politica de parcare sustenabilă a municipiului Iași, pe care o elaborăm în prezent cu specialiști în domeniu și cu sprijinul administrației ieșene, va oferi astfel de soluții care vor schimba în timp atmosfera în oraș, în avantajul locuitorilor și a vizitatorilor Iașului”, mai spun cei de la APTA.
Cum se pierd bani la bugetul local
Potrivit Inventarului Parcărilor Publice din România, Iașul are 1.000 de locuri de parcare publice cu plată, Clujul 4.800, iar Oradea 9.200. Problema în Iași este că multe locuri de parcare nu sunt integrate în sistem, iar altele sunt încetățenite, dar nu sunt trasate. Cele 1.000 de locuri de parcare sunt cele care funcționează astăzi într-un sistem de taxare și enforcement, unde se plimbă agenți și amendează. Dar numărul locurilor de parcare din zona centrală a Iașului se apropie de 15.000, deși ele nu sunt trasate și taxate. De aici şi marea discrepanță între Iași și Cluj. Clujul face peste 12 milioane de lei pe an din parcările centrale, în timp ce Iașul face de șase ori mai puțin. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau