COVID-19 a răpus 472 de ieșeni
Dimensiune font:
* șase dintre aceștia au pierdut lupta cu viața în doar 24 de ore * alți 58 de ieșeni se zbat între viață și moarte, la terapie intensivă * Iașul are 16 puncte de vaccinare anti-COVID, dintre care trei sunt organizate în puncte termice, unul într-un centru de bătrâni, șapte în licee, patru în școli gimnaziale, iar un centru într-un cabinet medical
Vaccinarea împotriva noului coronavirus a început și la Iași. Primele vaccinate au fost cadrele medicale, urmând ca de pe 15 ianuarie să fie incluse pe această listă persoanele în vârstă. Deocamdată, la Iași au sosit primele două tranșe cu doze de vaccin, o a treia tranșă fiind așteptată să ajungă în această săptămână. „Ar fi nevoie de cel puţin șase luni pentru a putea vaccina măcar 60% din populaţia vulnerabilă. Înseamnă o perioadă destul de lungă, dar mie mi se pare rezonabilă, având în vedere faptul că nici ritmul de fabricare a vaccinului nu cred că va fi mai rapid. În municipiul Iași avem 16 puncte de vaccinare, dintr-un pachet în care iniţial am trimis 22 de astfel de puncte, dar la orice solicitare îl putem dubla sau chiar tripla. În fiecare centru de bătrâni şi punct termic vor activa câte două echipe de vaccinare. În celelalte centre de vaccinare vor activa câte patru echipe. O echipă este formată din medic, asistent şi registrator”, a declarat primarului Mihai Chirica.
Din cele 16 centre trei sunt organizate în puncte termice, unul într-un centru de bătrâni, șapte în licee, patru în școli gimnaziale, iar un centru într-un cabinet medical.
Tot ieri, prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, a organizat o întâlnire cu primarii și reprezentanții celor 13 unități administrativ-teritoriale în care vor funcționa centrele zonale de vaccinare, fiind discutate amănunte legate de funcționarea în viitorul apropiat a acestor centre. Este vorba despre municipiul Iași, Pașcani, Hârlău, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Miroslava, Holboca, Tomești, Ciurea, Belcești, Deleni, Răducăneni și Popricani. „Pentru o repartizare echilibrată la nivel teritorial, am solicitat includerea în lista inițială a comunei Voinești și a comunei Hălăucești. Am văzut o foarte mare deschidere și dorință de implicare din partea tuturor primarilor, ceea ce arată că este conștientizată pe deplin importanța vaccinării și necesitatea organizării în cele mai bune condiții a acestei proceduri. În județ vor funcționa 31 astfel de centre, care vor deservi inițial populația peste 65 de ani și bolnavii cronici, iar ulterior populația generală. Vom avea, totodată, și trei centre de vaccinare mobile. De asemenea, trei mari centre comerciale din municipiul Iași, precum și o clinică medicală privată s-au oferit să pună la dispoziție, cu titlu gratuit, spații pentru centre de vaccinare, o inițiativă lăudabilă care vine să sprijine efortul autorităților. Aceste spații urmează a fi evaluate, în vederea obținerii avizului necesar, de către Direcția de Sănătate Publică. DSP va verifica și cele două locații de la Voinești și Halăucești”, a precizat prefectul Marian Grigoraș.
Până în prezent, la nivelul județului Iași s-au vaccinat anti-COVID peste 3.500 de persoane.
58 de ieșeni se zbat între viață și moarte
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate, de la începutul pandemiei, 28.398 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19 (cu 230 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă). Din nefericire, în județ s-au înregistrat, în doar 24 de ore, 6 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 472.
Cât privește gradul de ocupare al locurilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri, 7 ianuarie 2021, erau ocupate 428 de paturi, din care 58 sunt paturi ATI. Erau ocupate, la terapie intensivă, 9 paturi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, 18 la Spitalul Mobil Leţcani, 5 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 paturi la Spitalul Municipal Paşcani , 3 la Spitalul de Recuperare, 5 la Spitalul C.F. Iaşi și 12 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai sunt libere 9 paturi ATI, dintre care 1 pat la Spitalul de Pneumoftiziologie, câte două la Spitalul de Recuperare și Spitalul CF Iaşi, iar 4 la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 270 de paturi, cele mai multe -69, la Spitalul CF Paşcani, și câte 52 la Spitalul de Boli Infecţioase și la Spitalul CF Iași.
Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, ieri, 7 ianuarie 2021, un număr de 2.682 de persoane se află în izolare, iar 3863 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Andrei RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau