COVID provoacă îngrijorare în spitalele ieșene
Dimensiune font:
* numărul cazurilor COVID-19 crește de la o zi la alta, iar evoluția internărilor arată că suntem deja în valul 4 al pandemiei * în timp ce autoritățile îndeamnă populația să se vaccineze, unitățile medicale se pregătesc de ceea ce va urma * la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, conducerea a anunțat că se operaționalizează chiar și pavilioanele care nu erau destinate până acum pacienților cu COVID
Valul al patrulea al pandemiei a început și teama că ar putea fi mai agresiv decât cel anterior „bântuie” deja printre medici. Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19, dar și numărul internărilor s-au dublat practic față de luna trecută, anunță conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași care precizează că se observă în continuare și o tendință de creștere rapidă. „Evoluția internărilor și a cazurilor grave care ajung în ATI arată că suntem în valul 4 deja și tendința este de creștere rapidă. Dacă ne referim la rata infectărilor, în luna august, comparativ cu luna iulie, media infectărilor pe zi s-a dublat. În luna iulie aveam 5 cazuri pe zi, în luna august sunt 12 cazuri pe zi. S-a dublat, de asemenea, și rata internărilor”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
În acest context, spitalele iau deja măsuri și se pregătesc pentru ceea ce urmează. Conducerea Spitaluilui de Boli Infecțioase „Sfânta Parcheva” din Iași a declarat că se operaționalizează și pavilioanele non-COVID. „Numărul de cazuri COVID-19 internate în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva este în continuă creștere. În momentul de față am operaționalizat toate pavilioanele în vederea îngrijirii pacienților SARS COV2 pozitiv, inclusiv ultimul pavilion care îngrijește pacienți non-COVID și care se află la distanță de celelalte pavilioane. Acesta este în curs de reamenajare din punct de vedere epidemiologic în vederea transformării în pavilion COVID-19. Totodată, în vederea măririi capacității de îngrijire a pacienților care necesită îngrijiri la Terapie Intensivă, în cursul zilei de astăzi (n.r.- ieri) vom realiza rocada terapiilor intensive”, a punctat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
În continuare, autoritățile sanitare îndeamnă la vaccinare precizând că majoritatea din cei internați cu COVID-19 sunt nevaccinați. „Din cele 442 de cazuri internate, 47 au fost persoane care au fost vaccinate, dar niciuna dintre aceste persoane nu a avut o evoluție gravă. Soluția este vaccinarea, în sensul în care prevenim apariția unor manifestări clinice grave care să necesite internare în spital sau in terapie intensivă. Prevenţia este asigurată şi de respectarea regulilor generale care au fost implementate de la începutul acestei pandemii, respectiv, purtarea măştii şi evitarea contactului social, adică păstrarea distanţării fizice şi purtarea măştii. Vaccinul previne o evoluţie gravă a infecţiei”, a mai punctat directorul DSP Iași, dr. Vasile Cepoi.
România ar putea atinge vârful celui de-al patrulea val de COVID-19 la finalul lunii septembrie, estimează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pe baza datelor disponibile în prezent. Într-un scenariu pesimist, circa 4.000 de pacienți cu forme severe de COVID-19 ar putea fi internați la ATI în perioadele de vârf pandemic.
Secțiile de terapie intensivă, pregătite pentru circa 4.000 de pacienți!
Scenariile valului patru COVID au fost prezentate ieri, într-o conferință de presă la care au participat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și secretarul de stat Raed Arafat, din Ministerul Afacerilor Interne.
Ultima raportare de la Institutul Național de Sănătate Publică estimează că vârful celui de-al patrulea val s-ar putea să fie pe la finalul lunii septembrie. „Dar este o estimare, ne putem aștepta să apară modificări față de această estimare, iar în scenariul cel mai rău posibil, INSP apreciază că s-ar putea să ajungem la aproximativ 4.000 de pacienți spitalizați în perioadele de vârf pandemic, acesta este scenariul cel mai rău posibil”, a precizat ministrul Sănătății.
În perioada de vârf din cel de-al treilea val epidemic, care a afectat România în perioada februarie-aprilie 2021, în secțiile de ATI erau internați simultan circa 1.600 de pacienți.
Totuși, oficialii avertizează că scenariile se pot schimba în funcție de evoluția situației epidemiologice. „Când facem estimări, rămân estimări, ele pot să se schimbe. La momentul când luăm deciziile, le luăm pe baza unor informații, care se pot schimba pe parcurs. Atunci ne schimbăm deciziile pe baza schimbării informațiilor. Fiecare zi generează informații științifice noi, care ne orientează deciziile”, a adăugat secretarul de stat Raed Arafat.
Pentru a pregăti sistemul sanitar românesc pentru al patrulea val pandemic, asociat cu răspândirea rapidă a variantei delta a virusului SARS-CoV-2, autoritățile au luat măsuri la nivelul spitalelor publice.
Potrivit datelor disponibile, varianta delta afectează mult mai serios persoanele tinere față de tulpinile anterioare. „Pentru că știm că pandemia cu varianta delta afectează într-o măsură mai mare tinerii și copiii, am solicitat unităților sanitare și direcțiilor de sănătate publică numărul maxim de paturi disponibile destinate îngrijirii copiilor. Până acum avem centralizate și disponibile aproximativ 340 de paturi de terapie intensivă adulți, iar direcțiile de sănătate publică au raportat că pot pune la dispoziție un număr maxim de 110 paturi de terapie intensivă copii și pot crește numărul de paturi destinate copiilor cu Covid-19 până la 1.600”, a precizat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Totuși, copiii cu forme severe de COVID-19 pot fi internați și în paturile de ATI pentru adulți. Oana POPA, Laura RADU
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau