Cresc impozitele pe clădiri
Dimensiune font:
* din acest an, ieşenii vor plăti, în medie, cu 15 lei mai mult la impozitul pe case ori terenuri * pe ansamblul bugetului local, creşterea din aceste venituri va fi de sub 0,5 la sută
Nivelul taxelor şi impozitelor locale pe acest an va înregistra o uşoară creştere, cauzată de prevederile ultimei hotărâri de Guvern emisă în data de 27 decembrie 2012, prin care se stabileşte nivelul minimal al taxelor şi impozitelor locale la nivelul întregii ţări, în conformitate cu Codul Fiscal. Conform acestei hotărâri de Guvern, publicată în Monitorul Oficial pe 28 decembrie, nivelurile pentru impozitele şi taxele locale se vor majora, iar autorităţile locale vor trebui să le aprobe pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012. „Fizic, nu s-a putut realiza acest lucru pentru că hotărârea a fost emisă şi editată pe 28 decembrie seara, urmată de zilele libere prin lege. Autorităţile locale sunt în situaţia de a aproba nivelul acestora începând cu luna ianuarie pentru anul 2013, motiv pentru care, săptămâna viitoare, sperăm că luni, vom avea şedinţă extraordinară de Consiliu Local, de stabilire a nivelurilor taxelor şi impozitelor locale în conformitate cu legea”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica. Potrivit acestuia, în acest an vor fi înregistrate doar creşteri de taxe şi impozite locale pentru apartamente, terenuri şi clădiri, la nivelul acoperirii inflaţiei pe ultimii 3 ani, aşa cum spune Codul Fiscal.
Impozitul la maşină rămâne acelaşi
Pe celelalte tipuri de masă impozabilă, precum autoturisme sau utilaje, nu vor fi creşteri faţă de nivelul aprobat în anul 2012. „Urmărim ca la nivelul tuturor compartimentelor care gestionează taxele şi impozitele acestea să fie ajustate la cuantumul minimal prevăzut de hotărârea de Guvern. Suntem obligaţi să gestionăm cu rapiditate aplicarea acestei hotărâri, pentru a putea declanşa procedura de strângere a taxelor şi impozitelor locale, motiv pentru care începerea colectării taxelor şi impozitelor locale nu va fi pe data de 7 ianuarie, aşa cum s-a anunţat în mod iniţial, ci în cursul săptămânii viitoare, imediat după şedinţa de Consiliu Local. În acest caz nu va mai fi nevoie de dezbatere publică, pentru că hotărârea a căpătat caracter de urgenţă, fiind emisă în 28 decembrie, cu aplicabilitate în 2013”, a spus Mihai Chirica.
Creştere progresivă, în funcţie de suprafaţa imobilului
Practic, ieşenii vor plăti impozite mai mari pe cele două categorii de bunuri, în nivelele minimale prevăzute de Codul Fiscal, ce nu vor fi depăşite cu nici un procent, urmând ca aceste majorări să fie operate imediat după aprobarea de către Consiliu Local. „Noi vom modifica doar acele cuantumuri care nu sunt în conformitate cu nivelele minimale prevăzute de lege. Celelalte rămân constante, fără a le modifica. În principiu, valorile taxelor şi impozitelor vor creşte cu un surplus de 3,5 milioane de lei la nivelul întregului buget local, de aproximativ 700 de milioane de lei, care, la bugetul total estimat, înseamnă mai puţin de 0,5 la sută”, a spus Mihai Chirica. Spre exemplu, de săptămâna viitoare, la un apartament cu o cameră, cu o suprafaţă utilă de circa 30 de metri pătraţi, creşterea ar putea fi în cuantum de circa 10 lei pe an, adică în zona A - de la 60 la 71, în zona D de la 61 la 71 lei. La un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de circa 45 de metri pătraţi, creşterea este în zona A de la 104 la 121 de lei, cu aproximativ 17 lei pe an, iar la zona D de la 91 la 106 lei pe an. La un apartament cu 3 camere, cu o suprafaţă utilă de 75 de metri pătraţi, creşterea este în zona A de la 174 la 202 lei, cu aproximativ 28 de lei, şi în zona D de la 152 la 176 lei, de aproximativ 24 de lei. „Creşterea este de aproximativ 16,5 la sută, iar la alte taxe şi impozite este de zero la sută. Pe ansamblul bugetului local, pe bugetul consolidat, creşterea este sub 0,5 la sută din aceste venituri suplimentare, iar pe venituri proprii creşterea este sub 1,5 la sută. Sunt autorităţi locale care au crescut peste cuantumul minimal prevăzut de hotărârea de Guvern, dar noi rămânem raportaţi la acest cuantum, care acoperă indicele de inflaţie. Legea impune ca o dată la 3 ani să se facă ajustarea taxelor. Faţă de nivelele minimale emise prin hotărâre, autorităţile locale pot creşte taxele şi impozitele până în cuantum de 20 la sută”, a precizat Mihai Chirica. (Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
romania furata zi de zi
Jan 05, 2013
ca sa vedeti ce a fost si ce ne asteapta cu adevarat, analizati sumele de pe www.porcisme.ro. e ceva de groaza! scorul se actualizeaza zilnic. www.porcisme.ro
Adauga comentariul tau