Cripto-expertul din Palatul Roznovanu!
Dimensiune font:
Daniel Juravle poate fi considerat un angajat atipic al administraţiei locale, atât timp cât investeşte timp şi bani într-un domeniu necunoscut pentru majoritatea ieşenilor: piaţa criptomonedelor * declaraţia sa de avere abundă în tranzacţii care, peste ani şi ani, pot ajunge a fi considerate obişnuite, însă acest lucru nu-l face nici cel mai avut funcţionar al Primăriei, dar nici cel mai sărac * de altfel, chiar el recunoaşte că, dincolo de bani, l-a interesat mai mult să cunoască modul cum funcţionează piaţa criptomonedelor, unde nu ai ce căuta decât dacă „investeşti doar ceea ce îţi permiţi să pierzi”
Dacă în cazul altor consilieri locali, declaraţiile de avere abundă în proprietăţi imobiliare, bijuterii sau sume primite sub formă de dar de nuntă, cea a viceprimarului Daniel Juravle este cea mai consistentă în ceea ce priveşte rubrica „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate”. Explicaţia este simplă: „vicele” liberal este un împătimit al tranzacţiilor cu criptomonede. Denumiri precum Polygon, Solana, Holo, Dodgecoin, Mask sau Bond nu spun nimic ieşeanului de rând, familizarizat doar cu tradiţionalul Bitcoin, însă pentru oficialul Palatului Roznovanu ele reprezintă un mod de a face bani. Sau de a pierde, dat fiind faptul că piaţa cripto este una volatilă. Chiar el recunoaşte că într-un an de zile a pierdut o mică avere. „Am 45 de bucăți (n.r. – criptomonede) care valoarează 3.000 de dolari. La un moment dat, cred că au valorat 30.000 dolari, anul trecut. Am ales să nu monetizez activul, care a rămas în portofelul meu virtual”, spune acesta.
De altfel, tranzacţiile mai puţin inspirate nu l-au ocolit nici anul acesta. În urmă cu o lună, Daniel Juravle avea criptomonede de la Luna Clasic, care valorau 10.000 de lei. Acum, cele 1.100 de unităţi care apar în declaraţia sa de avere valoarează... 1 leu. „Acum o lună, piaţa cripto a suferit o corecţie bruscă cu criptomoneda Luna. Am avut destui bani investiţi în Luna, cred că aproximativ 10.000 de lei, iar în decurs de 48 de ore, valoarea unei criptomonede a ajuns la sub un leu”, spune acesta. Şi tranzacţionarea monedei virtuale Tectonic nu s-a dovedit o afacere profitabilă, atât timp cât, din declaraţia sa de avere, aflăm că nouă milioane de unităţi valorează opt lei!
Totuși regăsim în declarația de avere criptomenede cu o valoare actuală mare. Elrond-ul, lansat de doi români, îi aduce lui Juravle, deocamdată, un venit virtual de 3.300 de dolari, iar moneda Raid, alţi 2.200. Sunt valorile cele mai însemnate ale declaraţiei de avere, care, altfel, mai conţine monede cripto ajunse la valori de 3.200 lei (FTM), 3.908 lei (Polkadot) sau 2.850 lei (Polygon). Aceasta din urmă a a valorat la un moment dat 20.000 de lei.
150 de dolari, investiţie lunară!
Tânărul viceprimar consideră că dincolo de valorile pe care le au, momentan, cripmonedele pe care le deţine, cel mai mare câştig îl constituie faptul că a ajuns să înţeleagă cum funcţionează această piaţă. „Am făcut foarte multe investiţii în a cunoaşte procesul, în a cunoaşte moneda virtuală în sensul dacă are şanse să crească într-un timp scurt sau lung”, spune acesta. Cât priveşte sfaturile pentru cei care ar fi tentaţi să-i urmeze exemplul, există unul singur dacă e să-l cităm pe Juravle: „Investeşti doar ceea ce îţi permiţi să pierzi”. Pentru conformitate, să spunem că „vicele” ieşean a investit 600 de lei la fiecare salariu în tranzacţii cu criptomonede pe patru platforme.
Bântuit de Fantome... matinale!
Altfel, acest hobby este unul pretenţios şi solicitant. Nu doar prin prisma faptului că sunt necesare studieri de grafice sau informaţii care să conducă spre o concluzie vizând fluctuaţia unei criptomonede. Daniel Juravle spune că alocă, în medie, două ore pe zi pentru pasiunea sa, „între 5 şi 6 dimineaţa şi 11-12 noaptea”, însă, în unele cazuri, este nevoit să pună ceasul să sune pentru a realiza tranzacţii. „O criptomonedă, Fantom, scădea foarte mult în intervalul orar 2-5 dimineaţa. Dacă graficele spuneau că este un moment bun să cumperi întrucât preţul era foarte jos, îmi puneam ceasul la sunat, mă trezeam şi tranzacţionam”, recunoaşte acesta.
Venituri mari, datorii pe măsură
Însă business-ul cu criptomonede nu-l face pe Daniel Juravle un aspirant la topul Forbes, ediţia de Bahlui! De altfel, declaraţia de avere completată luna aceasta face referire la valoarea monedelor în anul 2021, aşa încât, în prezent, nu se poate stabili cu exactitate de ce avere ar dispune viceprimarul. Oricum, plasamentele în criptomenede sunt estimate la minim 50.000 de lei, sumă uriaşă comparativ cu banii aflaţi la vedere în conturile „vicelui” liberal: nu mai mult de 400 de lei. Altfel, Daniel Juravle îngroaşă rândurile ieşenilor cu salarii bune – undeva pe la 8.000 de lei lunar - și cu datorii pe măsura veniturilor: 294.204 lei la Banca Transilvania și 4.000 de dolari către o persoană fizică. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau