Curs festiv sub umbrele, la Politehnică!
Dimensiune font:
Zgribuliţi pe sub umbrelele care îi apărau de ploaie. Aşa şi-au început studenţii şi profesorii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” cursul festiv de deschidere a noului an universitar. Din cauza ploii, mulţi dintre studenţi au părăsit parcul dintre căminele T10 şi T11 şi au preferat să se aciueze în camerele de cămin sau prin barurile din apropiere.
„Trăim un moment festiv, irepetabil, deşi este anual. Este momentul în care Politehnica ieşeană se umple de tinereţe, de tinereţea viitorilor ingineri şi arhitecţi, de tinereţea proaspeţilor ingineri şi arhitecţi, de tinereţea dascălilor. Este un moment dublat şi de împlinirea în acest an a 85 de ani de existenţă oficială a Politehnicii ieşene, fanion şi etalon al educaţiei tehnice, singura universitate politehnică din Moldova şi una din cele patru din România”, a spus rectorul TUIASI.
Pentru a depăşi statutul de ţară consumatoare, România are nevoie de absolvenţi de învăţământ tehnic superior. De aceea, în acest an la Universitatea Tehnică au fost suplimentate locurile cu 30%.
„Evoluţia omenirii se bazează pe creaţie tehnică. Nicio latură a paletei extrem de diverse a preocupărilor omeneşti nu a putut evolua fără suport tehnic. De la instrumentul de scris la tiparniţă, de la locuinţă la oraş, de la arme la cetăţi, de la viaducte la autostrăzi, de la motorul cu abur la cel cu reacţie, de la ABAC la roboţi. Toate au fost create de ingineri şi de arhitecţi, cea mai reuşită simbioză dintre inginerie şi artă”, a spus rectorul TUIASI.
Preşedintele Senatului TUIASI, Iulian Ciocoiu,a spus că învăţământul superior necesită o regândire fundamentală pe măsură ce nevoile studenţilor se schimbă iar noi trăim într-o lume în care se învaţă de oriunde şi de doreşte să se înveţe de oriunde. „Tinerii şi familiile lor îşi pun tot mai des întrebarea dacă o educaţie universitară tradiţională merită investiţia, ceea ce îi determină pe liderii din învăţământul superior să caute modalităţi inovatoare de a prezenta valoarea şcolii lor şi de a atrage studenţii. Când ne gândim ce vor cu adevărat tinerii din ziua de astăzi constatăm că ei vor mai mult decât o diplomă. Vor formare de competenţe care să le asigure o carieră bine plătită şi plină de satisfacţii”, a spus preşedintele Senatului Universităţii Tehnice.
Provocarea pe care o au acum universităţile este de a constitui o experienţă de campus de tip premium, care să îmbine elemente de prezenţă fizică cu învăţare online stimulativă şi personalizată.
„Pe viitor, o piaţă a muncii activă va stimula nevoia de microcredite şi de cursuri de scurtă durată, în timp ce învăţarea pe tot parcursul vieţii va ajuta o populaţie în curs de îmbătrânire să îşi schimbe orientarea profesională sau pur şi simplu să se bucure de dobândirea de noi competenţe”, a spus preşedintele Senatului TUIASI.
La cele 11 facultăţi de la Universitatea Tehnică învaţă peste 13.400 de studenţi români şi 600 de studenţi străini, fiind oferite 4.060 burse de studii. În campusul universitar Tudor Vladimirescu sunt 7.660 locuri de cazare în cămine. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau