Curtea de Apel Iaşi, miloasă cu celebrul hoţ „Mamut”
Dimensiune font:
* individul a ajuns la a zecea condamnare, după ce a furat o bicicletă electrică * a primit patru ani, deşi prejudiciul a fost recuperat * în motivarea sentinţei iniţiale, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au socotit că „doar hazardul a făcut ca acest inculpat să nu încalce prin faptele sale şi alte valori sociale decât patrimoniul persoanei” * „Aplicarea unei pedepse de patru ani închisoare, orientată spre maxim special, pentru furtul unei biciclete, chiar şi al uneia electrice, este rezultatul unui tratament excesiv de sever din partea primei instanţe”
Ciprian Ionuţ Ionaşcu (37 de ani), zis „Mamut” este unul din cei mai prolifici hoţi pe care i-a dat vreodată Iaşul. Acum este închis în Penitenciarul Târgu Ocna, fiind condamnat, pe 20 iunie a.c., la patru ani, pentru furt calificat. E a zecea faptă de acest fel pentru care a fost pedepsit de magistraţi.
Liberat condiţionat la începutul anului trecut, după ce primise şase ani pentru „împrumutul” unei maşini, urmată de promenada de rigoare, Mamut n-a stat prea mult departe de vechiul lui nărav. Astfel, pe 1 iulie 2021, în jurul orei 14.30, în timp ce hoinărea prin parcarea pe strada Pantelimon Halipa, evident, în căutarea unei noi prăzi, hoţului i-a făcut cu ochiul o bicicletă electrică parcată în curtea hipermarketului Lidl. Era asigurată cu sistem antifurt, dar treaba asta reprezenta cine ştie ce obstacul pentru rutinatul şuţ. I-au trebuit doar câteva minute ca să taie lanţul, să se urce la ghidon şi să dispară din zonă.
Păgubitul, Gică P., a ieşit din magazin după aproximativ 15 minute, a constatat dispariţia bicicletei şi a sesizat poliţia. Camerele de supraveghere înregistraseră tot episodul, identificarea şi prinderea făptaşului părea chestie de ore. N-a fost aşa, Mamut a fost la un pas de a scăpa nedovedit. Prudent, el a apelat la metodă foarte rar folosită de hoţi pentru a valorifica bicicleta şi a scăpa de corpul delict.
Bicicleta furată, odisee pe OLX
Călare pe bicicletă, Mamut a pedalat până la Doi Băieţi, şi-a sunat vărul care locuieşte acolo, i-a spus că-i în pană de bani şi trebuie să vândă vehiculul pe OLX, dar nu are cont şi nu poate s-o facă în nume propriu. Rubedenia l-a crezut, a postat anunţul, a găsit imediat muşteriul, tranzacţia s-a făcut pentru 2.700 lei, bicicleta fiind trimisă printr-o firmă de curierat, tocmai la Braşov.
Cumpărătorul avea să declare că e un samsar cu de toate, face acte de comerţ neautorizat, cumpără ieftin şi vinde scump. Aşa a procedat şi de data asta. A postat un anunţ, cerând pentru proaspăta achiziţie 4.500 lei. Un preţ apropiat de valoarea reală, pe care l-a obţinut foarte repede.
Între timp, poliţiştii îl identificaseră pe Mamut, i-au arătat imaginile, dar el a continuat să tăgăduiască. Lipsea corpul delict şi credea că i s-a pierdut, definitiv, urma. Banii îi încasase cash de la vărul său, care, la rândul lui, îi primise pe Revolut.
Poliţiştii n-au renunţat şi nici păgubitul, au urmărit anunţurile de mică publicitate şi aşa au dat de urma bicicletei. Gică s-a dus la Braşov însoţit de agenţi, recuperându-şi bunul. Pus în faţa acestei dovezi, Mamut a recunoscut imediat şi a dat declaraţii amănunţite, solicitând să fie judecat în procedură simplificată. Cam bănuia că-l aşteaptă ceva ani de temniţă, era în stare de recidivă postexecutorie. Dar nu s-a aşteptat la asemenea duritate din partea magistraţilor Judecătoriei Iaşi. Având în vedere antecedentele sale penale şi considerând că „doar hazardul a făcut ca acest inculpat să nu încalce prin faptele sale şi alte valori sociale decât patrimoniul persoanei”, aceştia l-au condamnat, pe 20 iunie, la patru ani de detenţie.
Non-violenţa sistematică l-a ajutat enorm
Cum spuneam, Mamut e acum la a zecea condamnare, toate pentru furt calificat. Însă, din 2006, când şi-a început cariera infracţională, şi până acum, niciodată n-a recurs la acte de violenţă. Iar acest comportament l-a ajutat enorm. Imediat după sentinţa Judecătoriei, hoţul a făcut apel, criticând sentinţa atacată „pentru netemeinicie, sub aspectul cuantumului prea mare al pedepsei”.
Cei de la Curtea de Apel i-au dat dreptate, nimic din istoricul infracţional al lui Mamut nu arată vreo înclinaţie a acestuia pentru violenţă, iar „aplicarea unei pedepse de patru ani închisoare, orientată spre maxim special, pentru furtul unei biciclete, chiar şi al uneia electrice, este rezultatul unui tratament excesiv de sever din partea primei instanţe”. Ca atare, prin hotărârea dată vineri, lui Mamut i-a fost redusă pedeapsa cu un an. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau