Curtea de Apel Iaşi, miloasă cu celebrul hoţ „Mamut”

25 09 olx

Dimensiune font:

| 26-09-2022 14:59

 * individul a ajuns la a zecea condamnare, după ce a furat o bicicletă electrică * a primit patru ani, deşi prejudiciul a fost recuperat * în motivarea sentinţei iniţiale, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au socotit că „doar hazardul a făcut ca acest inculpat să nu încalce prin faptele sale şi alte valori sociale decât patrimoniul persoanei” * „Aplicarea unei pedepse de patru ani închisoare, orientată spre maxim special, pentru furtul unei biciclete, chiar şi al uneia electrice, este rezultatul unui tratament excesiv de sever din partea primei instanţe”

 Ciprian Ionuţ Ionaşcu (37 de ani), zis „Mamut” este unul din cei mai prolifici hoţi pe care i-a dat vreodată Iaşul. Acum este închis în Penitenciarul Târgu Ocna, fiind condamnat, pe 20 iunie a.c., la patru ani, pentru furt calificat. E a zecea faptă de acest fel pentru care a fost pedepsit de magistraţi.

Liberat condiţionat la începutul anului trecut, după ce primise şase ani pentru „împrumutul” unei maşini, urmată de promenada de rigoare, Mamut n-a stat prea mult departe de vechiul lui nărav. Astfel, pe 1 iulie 2021, în jurul orei 14.30, în timp ce hoinărea prin parcarea pe strada Pantelimon Halipa, evident, în căutarea unei noi prăzi, hoţului i-a făcut cu ochiul o bicicletă electrică parcată în curtea hipermarketului Lidl. Era asigurată cu sistem antifurt, dar treaba asta reprezenta cine ştie ce obstacul pentru rutinatul şuţ. I-au trebuit doar câteva minute ca să taie lanţul, să se urce la ghidon şi să dispară din zonă.

Păgubitul, Gică P., a ieşit din magazin după aproximativ 15 minute, a constatat dispariţia bicicletei şi a sesizat poliţia. Camerele de supraveghere înregistraseră tot episodul, identificarea şi prinderea făptaşului părea chestie de ore. N-a fost aşa, Mamut a fost la un pas de a scăpa nedovedit. Prudent, el a apelat la metodă foarte rar folosită de hoţi pentru a valorifica bicicleta şi a scăpa de corpul delict.

Bicicleta furată, odisee pe OLX

Călare pe bicicletă, Mamut a pedalat până la Doi Băieţi, şi-a sunat vărul care locuieşte acolo, i-a spus că-i în pană de bani şi trebuie să vândă vehiculul pe OLX, dar nu are cont şi nu poate s-o facă în nume propriu. Rubedenia l-a crezut, a postat anunţul, a găsit imediat muşteriul, tranzacţia s-a făcut pentru 2.700 lei, bicicleta fiind trimisă printr-o firmă de curierat, tocmai la Braşov.

Cumpărătorul avea să declare că e un samsar cu de toate, face acte de comerţ neautorizat, cumpără ieftin şi vinde scump. Aşa a procedat şi de data asta. A postat un anunţ, cerând pentru proaspăta achiziţie 4.500 lei. Un preţ apropiat de valoarea reală, pe care l-a obţinut foarte repede.

Între timp, poliţiştii îl identificaseră pe Mamut, i-au arătat imaginile, dar el a continuat să tăgăduiască. Lipsea corpul delict şi credea că i s-a pierdut, definitiv, urma. Banii îi încasase cash de la vărul său, care, la rândul lui, îi primise pe Revolut.

Poliţiştii n-au renunţat şi nici păgubitul, au urmărit anunţurile de mică publicitate şi aşa au dat de urma bicicletei. Gică s-a dus la Braşov însoţit de agenţi, recuperându-şi bunul. Pus în faţa acestei dovezi, Mamut a recunoscut imediat şi a dat declaraţii amănunţite, solicitând să fie judecat în procedură simplificată. Cam bănuia că-l aşteaptă ceva ani de temniţă, era în stare de recidivă postexecutorie. Dar nu s-a aşteptat la asemenea duritate din partea magistraţilor Judecătoriei Iaşi. Având în vedere antecedentele sale penale şi considerând că „doar hazardul a făcut ca acest inculpat să nu încalce prin faptele sale şi alte valori sociale decât patrimoniul persoanei”, aceştia l-au condamnat, pe 20 iunie, la patru ani de detenţie.

Non-violenţa sistematică l-a ajutat enorm

Cum spuneam, Mamut e acum la a zecea condamnare, toate pentru furt calificat. Însă, din 2006, când şi-a început cariera infracţională, şi până acum, niciodată n-a recurs la acte de violenţă. Iar acest comportament l-a ajutat enorm. Imediat după sentinţa Judecătoriei, hoţul a făcut apel, criticând sentinţa atacată „pentru netemeinicie, sub aspectul cuantumului prea mare al pedepsei”.

Cei de la Curtea de Apel i-au dat dreptate, nimic din istoricul infracţional al lui Mamut nu arată vreo înclinaţie a acestuia pentru violenţă, iar „aplicarea unei pedepse de patru ani închisoare, orientată spre maxim special, pentru furtul unei biciclete, chiar şi al uneia electrice, este rezultatul unui tratament excesiv de sever din partea primei instanţe”. Ca atare, prin hotărârea dată vineri, lui Mamut i-a fost redusă pedeapsa cu un an. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
În premieră, consiliere psihologică gratuită petru copii
30/11/2022 13:15

Copiii din Romania pot beneficia – in premieră- de consiliere psihologică şi psihoterapie in mod gratuit. 70.000 de ore de terapii pentru copii – Programul Naţional – DIN GRIJĂ PENTRU COP ...

Sfântul Andrei. Anul Nou Dacic
30/11/2022 09:48

Sărbătoarea Sfantului Andrei, celebrat astăzi, comemorează momentul morţii martirice a apostolului, pe 30 noiembrie, in anul 60 după Hristos, cand a fost răstignit cu capul in jos pe o cruce in formă de ...

Urgențele medicale, asigurate în perioada minivacanţei
30/11/2022 09:15

  În perioada minivacanţei care incepe de azi şi se termină pe 5 decembrie, urgentele medicale sunt asigurate non stop prin Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ...

Primăria vrea să scape de serviciul de termoficare
30/11/2022 09:00

  Primarul Mihai Chirica a repetat, nu de puţine ori, că preluarea serviciului de termoficare din oraş după despărţirea de Veolia, a impovărat bugetul local cu sume exorbitante, dar că, indiferent ...

Mihai Chirica- VIDEO/Iașul cheltuie aproape 1 milion de lei pentru sărbătorile de iarnă: Roată panoramică și carusel pe pietonalul Ștefan cel Mare, 800 de brazi în ghivece și iluminat festiv
30/11/2022 09:00

  Parcul de distractie dedicat sărbătorilor de iarnă de pe pietonalul Stefan cel Mare din Iasi se deschide oficial pe 1 decembrie, insă roata panoramică si caruselul pot fi folosite de ieseni de ca ...

Modificări în circulaţia mijloacelor de transport în comun cu prilejul Zilei Naţionale a României
30/11/2022 09:00

Ca urmare a manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Romaniei, circulatia mijloacelor de transport public in municipiu va suferi o serie de modificări, anunţă intr-un comunicat Compania de T ...

Traficul de minori ia amploare, la Iași!
30/11/2022 08:59

De la inceputul anului şi pană in clipa de faţă, pe rolul instanţelor ieşene au fost inregistrate şi intrate la judecată 160 dosare penale avand ca obiect „traficul de minori”. Unele s-au to ...

Guvernul trimite la Iaşi încă 18 tramvaie noi și 25 autobuze electrice
30/11/2022 08:59

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei a anuntat ieri că a aprobat finantarea achizitionării pentru municipiul Iasi, prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilientă (PNR ...

Lemnul de foc, deși scump, nu lipsește din depozite
30/11/2022 08:57

  Iasi * Mii de metri cubi de lemn de foc in depozitite  Dobrovăt - 338 mc, Hirlău - 508 mc, Iaşi – 349 mc, Lunca Cetătuii  - 859 mc, Paşcani – 1.280 mc, Pădureni – 460 ...

Stratul de zăpadă este de 20 – 50 centimetri în zonele înalte din Suceava şi poate ajunge la 1,5 metri, anunță Salvamont
30/11/2022 08:57

Salvamont Suceava atrage atenţia că, in masivele Rarău, Giumalău, Suhad, Bistriţei şi Călimani, stratul de zăpadă aşternut are 20-50 de centimetri, iar in unele zone poate ajunge la 1,5 metri, transmi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei