Daniel Pancu: "Pierd cu 1-0 ori pierd cu 5-0, e acelaşi lucru. Tot zero puncte!"
Dimensiune font:
| 11-09-2020 09:16
* într-adevăr, te doare la golaveraj, doare când vezi tabela * nu-mi stă în caracter să apăr un 0-1, e ruşinos * doar dacă suntem în cupele europene şi jucăm tur-retur * pericolele actuale: accidentările, cartonaşele şi cazurile de COVD-19
- În lipsa vacanţei şi a perioadei precompetiţionale, o problemă majoră e evaluarea lotului. Cum o rezolvi?
- Din mers. E atipic totul: am venit cu o săptămână înainte să înceapă campionatul, o săptămână de pregătire, am trecut direct în meciuri oficiale, am plecat la drum cu un lot cârpit numeric, 14 jucători la primul meci oficial, pandemie, căldură, salarii neplătite. E foarte greu, dar trebuie să ne adaptăm. Le luăm din mers. Încercăm să câştigăm în fiecare săptămână. Fizic în primul rând. Uşor-uşor şi tactic. Acesta este lucrul cel mai greu de obţinut pentru un antrenor, ştii foarte bine, durează luni de zile până să te înţeleagă jucătorii, tu să-i cunoşti foarte bine.
- Păi asta şi ziceam, dacă aveai pauza competiţională normală...
- Dacă aveam şase săptămâni la dispoziţie, era altceva. N-am apucat să fac jocuri de pregătire. Cât despre jucători, până acum sunt mulţumit de ei, de absolut toţi jucătorii, de cum se implică în antrenamente şi de cum încearcă să pună în aplicare ce le cer. Nu e uşor, am un stil mai agresiv, un stil mai ofensiv, de recuperat mingea sus, de agresivitate pozitivă, lucruri care nu se obţin peste noapte şi nu pocnind din degete.
- Câte antrenamente pe zi faci acum?
- Doar unul. Două am făcut o singură dată, înainte de meciul cu Chindia. Apoi, când erau programate două antrenamente, am încercat să le combin în unul singur, celebrul "două într-unul" pentru că încă e foarte cald afară. Dar acum, adunându-ne şi numeric, vor fi zile cu antrenamente duble, clar, pentru că va trebui să lucrez cu toţi jucătorii şi mai mult tactic.
- Portarii sunt foarte tineri. Cine a fost cu ideea de a miza pe Under 21 la acest post, tu sau Benone (Dohot, antrenorul de portari, n.r.)?
- Amândoi. Şi cel puţin până în iarnă o să ne bazăm pe portari U21, deşi zilele astea ne vine un portar cu experienţă. Un maghiar, 26 de ani.
- Problema e cu Teo Axinte, proaspăt convocat la lotul naţional. Dacă vi-l ia cineva?
- Nu, problemă mare avem cu Brânză. Pentru că noi l-am luat ca jucător Under, dar el nu mai poate fi utilizat la categoria asta în momentul de faţă. Nu mai e eligibil pentru naţionalele României, regulă schimbată peste noapte, regulă care ne-a dat peste cap planurile. Mult, foarte mult!
- Îl mai aveţi pe Denis...
- Ciofu. Da, el se antrenează cu noi, dar nu putem emite pretenţii de la Ciofu în momentul de faţă.
- Mai sunt şi fundaşii centrali, unde nu poţi face improvizaţii.
- Da, de fapt tot axul central al echipei. La fundaşii centrali nu stăm chiar rău. Pe lângă Frăsinescu şi Mihalache, mai e Baxevanos, are şcoala făcută în Italia, e un jucător care mie, personal, îmi place foarte mult. Astăzi cred că reuşim să-l transferăm şi pe Mallo, l-am avut la Rapid, fundaş uruguayan. Cred c-o să fim decenţi în această zonă.
- Pe atac?
- Da, dacă găsim probleme, acestea sunt la atacanţi şi la fundaşii laterali.
- Ceva de la echipa a doua? Ziceai că de aici nu face nimeni faţă...
- I-am văzut la antrenamente. Începem să aducem de săptămâna viitoare, prin rotaţie, unul sau doi juniori la antrenamentele noastre. Să se acomodeze cu ritmul de la seniori, să să călească în primul rând din punct de vedere fizic. Pentru că aici e marea diferenţă. Şi acest lucru nu-l obţii decât jucând. Dacă vii şi eşti a şaptea rezervă la seniori, degeaba. Doar te antrenezi la o echipă de seniori. Trebuie să joci la seniori, chiar într-o ligă inferioară. Dar trebuie să joci!
Eu am insistat mult, dar nu s-a putut, din raţiuni financiare, să avem echipa a doua în Liga 3. Era cu totul altceva. Liga 4 nu contează. Pentru mine, nu contează. Am jucat şi eu în Liga 4, la 40 de ani, pentru mine era o distracţie. Dacă aceşti copii ar fi jucat în Liga 3, cu totul şi cu totul altul ar fi fost progresul lor.
- Cheltuielile la Liga 3 sunt de vreo 10 ori mai mari ca la Liga 4.
- Da, dar trebuie să faci un efort, dacă vrei să ai tineri crescuţi în oraşul tău, trebuie să le dai posibilitatea să joace, să se bată cu nişte seniori în adevăratul sens al cuvântului, nu cu jucători care au o sută şi ceva de kile, că n-ai făcut nimic.
- Dintre cei împrumutaţi, ai pe cineva în vedere?
- Nu am o situaţie clară a lor, în primul rând. N-am avut când să-mi fac o imagine. Urmează.
Vasile Simionaş, un sfătuitor de nădejde
- Cu nea Simi (Vasile Simionaş, n.r.) în ce relaţii te afli?
- Extraordinare!
- Te mai sfătuieşti cu el?
- Da, sigur, dacă am nevoie de un sfat, oricând. Sunt foarte deschis la astfel de lucruri. Am mai cerut de la el informaţii despre un jucător sau altul din zonă, pentru că-i cunoaşte foarte bine.
- N-ai încercat să-l cooptezi în staff?
- Oooh, l-aş coopta cu cea mai mare plăcere! Are Licenţa PRO, dar ştiam că nu poate să vină în deplasări cu noi pentru că are o anumită vârstă. Am pus problema la început.
Orice punct câştigat, cu orice echipă din campionat, e binevenit
- Încă o chestie, articolul ăla al meu cu socoteala punctelor din primele 9 etape. Ai spus că-s pesimist... Am fost chiar pesimist?
- Ai fost pesimist. Nu că eu aş fi fost mult mai optimist. Dar eram mai optimist decât tine, cu siguranţă. Orice punct adunat, până ne punem pe picioare, până ne reglăm, primele două-trei luni, orice punct câştigat, cu orice echipă din campionat, o să fie binevenit. Când o să fim bine din toate punctele de vedere, tehnic, tactic, fizic, jucătorii noi să se acomodeze cu Iaşul şi cu Liga 1, plus problema financiară rezolvată, o să putem emite pretenţii. Până atunci, orice obţinem, obţinem datorită muncii din cursul săptămânii, datorită norocului, datorită multor alţi factori.
- Clar că şi norocul contează, la Botoşani, meciul s-a rupt...
- Păcat! Păcat! Vorbesc de scor, e mult prea drastic. Am făcut analiza, jucătorii au dat maxim din ce puteau. Cât am putut, pentru că din momentul când am rămas în zece, era imposibil...
- Pentru că ai încercat egalarea!
- Da, am forţat egalarea. Pierd cu 1-0 ori pierd cu 5-0, e acelaşi lucru. Tot zero puncte. Într-adevăr, te doare la golaveraj, doare când vezi tabela. A fost un derby, până la urmă, e dureros pentru suporteri, ştiu asta, dar nu-mi stă în caracter să apăr un 0-1, e ruşinos. Doar dacă suntem în cupele europene şi jucăm tur-retur.
- Cât estimezi că va dura perioada asta până când vei reuşi să-ţi echilibrezi lotul?
- De săptămâna viitoare, de luni, vom fi cu lotul aproape complet. Din momentul ăla, în mod normal, între două şi trei luni până ce echipa să fie bine pusă pe picioare, articulată şi cât mai aproape de ce-mi doresc eu.
- Nici programul nu te avantajează, în aceste prime etape ai adversari foarte dificili.
- Or să fie toţi dificili, asta e Liga 1 din România. Sunt cele trei-patru echipe din faţă, restul cam la acelaşi nivel. Unele mai compensează prin tradiţie, prin valori individuale, pentru că şi la salarii se face diferenţa. Uite, de exemplu, jucătorii de atac de la Botoşani îşi merită banii. Sunt nişte jucători fantastici.
- De asta, când am estimat atunci că, într-un caz fericit scoţi 9 puncte...
- 9 puncte după 10 etape.
- După aia, am văzut că ai adversari mai accesibili.
- Mmm. Toate echipele investesc. Ţine cont că, la ora actuală, Poli Iaşi are cel mai mic buget din prima ligă. Şi ţine cont, Poli Iaşi are cel mai mic buget din prima ligă şi cel mai slab cotat lot.
- Eu, când am făcut acea estimare a fost pentru ca să înţeleagă şi suporterii. Că, la prezentarea ta, se vorbea deja de play-off.
- Play-off, da, ha-ha-ha. Noi n-aveam 11 jucători, fiecare pe postul lui şi se vorbea deja de play-off la Iaşi.
- Dar, chiar, încă n-ai fundaş-stânga.
- Aşa-i, dar azi cred că rezolvăm transferul. E vorba de Buşu, un jucător care a crescut mult în ultimul timp, care a jucat constant. La Hermannstadt a fost rezervă din cauza regulii Under 21. Mi l-am dorit, mi l-am dorit în primul rând pentru că am nevoie de un jucător pregătit, care să intre direct, să fie pregătit fizic, să fie-n tonus. Dacă luăm un jucător străin, care n-a mai evoluat din noiembrie sau decembrie anul trecut, avem nevoie de două-trei luni să-l punem pe picioare. Plus că există pericolul accidentărilor.
- Exact asta voiam să te întreb. În situaţia asta atipică, există pericolul accidentelor. Acum, ca să zici că ai lot complet numeric, ce înseamnă asta? 26? 28 jucători?
- 24-25, dar în primul rând, doi pe post. Apoi, ăsta-i lucrul pe care-l facem la antrenamente: dozajul. Unul, maxim două antrenamente intense pe săptămână. Tocmai în ideea de a nu-i forţa pe jucători, încă e foarte cald. Am luat în calcul pericolul accidentărilor. Plus cartonaşele şi, Ferească Dumnezeu!, de cazuri de COVID. Încă suntem bine. Ieri am făcut testul din nou, suntem toţi negativi, e un lucru bun, înseamnă că avem grijă de noi, ne protejăm. I-am felicitat pe băieţi.
- Mulţumesc, în linii mari, cam astea au fost. Ce pot să-ţi spun, succes, baftă!
- Doamne-Ajută, Marcel, mersi mult şi să sperăm c-o să fie bine.
Oprit şi legitimat decătre agentul de poliţie Dumitru D., tanărul a devenit recalcitrant, s-a pus ope injurat şi ameninţat.
Nici după ce a fost imobilizat şi dus la secţie, nu s-a potolit. Dimpotriv ...
Întamplarea ce i-a adus atata ghinion popricăneanului s-a petrecut in seara de 19 mai 2023. Tanărul lucrase toată ziua in gospodăria consăteanului Iulian A., pe care-l ajutase să taie nişte l ...
Păşcăneana Rada A. şi iubitul ei, Florin S., au fost trimişi in judecată pentru săvarşirea infracţiunilor de „talhărie calificată”, respectiv „lovire sau alte violenţe”, fapt ...
Prin incheierea finală de vineri, 22 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde intr-un nouă proces de proxenitism, inculpaţi fiind soţii Cătălin şi Andreea N., plus taximetristul ...
Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...
Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...
Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...
* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...
Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...
* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...
Adauga comentariul tau