De Bobotează, Mitropolia va împărți 4.000 de litri de agheasmă, în condiții speciale
Dimensiune font:
Slujba de sfințire a apei va avea loc pe 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, pe esplanada lăcașului de cult. Pentru acest moment au fost luate măsuri speciale, la fel ca și la hramul Sfintei Parascheva . Agheasma va fi împărțită de voluntari, care vor purta mască și mănuși
Credincioșii ortodocși din Iași așteaptă Sfânta Sărbătoare a Bobotezei, pentru care în acest an au fost luate măsuri deosebite, din cauza pandemiei de Covid. La Catedrala Mitropolitană, slujba de sfințire a apei (Agheasma Mare) va avea loc pe 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, pe esplanadă, la fel ca și anul trecut. Slujba va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un mic sobor de preoți și diaconi.
„Având în vedere situația specială în care ne aflăm, pentru a oferi credincioșilor condiții să poată participa la slujbe păstrând distanța între ei, Sfânta Liturghie de Bobotează va fi oficiată în cinci locații diferite din incinta ansamblului mitropolitan, pe altare diferite și de slujitori diferiți, conform canoanelor”, a precizat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. Orele de începere ale acestor slujbe sunt 6.30, 8.00, respectiv 9.30, oră la care Sfânta Liturghie se va sluji în trei locații diferite. Credincioșii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumați de voluntari către locații în care se va putea intra în număr limitat.
Cei care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să stea la un rând organizat ca la hramul din 14 octombrie: o singură persoană poate sta pe lățimea rândului, la distanță de 1,5 metri față de persoanele din spate și din față, purtând mască. De-a lungul rândului vor fi dispozitive automate de soluție dezinfectantă. „Pentru sfințire sunt pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare. Agheasma Mare va fi oferită credincioșilor doar de către voluntari, care vor purta mască și mănuși”, a mai spus părintele Sturzu, adăugând că vor fi implicați 40 de voluntari.
Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (Agheasma Mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi și se binecuvintează chiliile călugărești din incinta ansamblului mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și este oferită a doua zi, de Bobotează, tuturor credincioșilor.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau