De ce nu funcţionează spitalul mobil de la Leţcani
Dimensiune font:
În vreme ce şefii Euronest susţin că toată instalația electrică respectă standardele și normele în domeniu, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” susţine că documentaţia la instalaţia electrică este neadecvată * „Maximum 350 de pacienți cu tot felul de probleme au fost acolo. Stațiile de oxigen au crăpat de câteva ori, 15 ventilatoare stricate, fluctuații mari de temperaturi în saloane, lămpi arse, cu siguranțele sărind frecvent etc”, susține Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași
Agenția Euronest a informat în data de 19 martie reprezentanții DSP, ISU, ai Consiliul Județean și ai Spitalului de Infecțioase din Iași despre faptul că Spitalul Mobil de la Lețcani poate fi pus din nou în funcțiune. Directorul Agenției, Alina Popa, susţine că că nu a primit niciun răspuns, astfel încât pe data de 5 aprilie a trimis, din nou, o informare similară către aceleași instituții. Pentru că nici de această dată nu a primit un răspuns, directorul Euronest a trimis adrese către premierul Florin Cîțu și către șeful DSU, Raed Arafat. Și acestea au rămas fără răspuns. „Informarea a fost trimisă pe data 19 martie către Spitalul de Boli Infecțioase Iași într-o ședință la care au luat parte reprezentantul Prefecturii, al DSP-ului, al ISU și al Consiliului Județean Iași. După aceea, din nou, pe 5 aprilie am retrimis către toate instituțiile, încât nu am primit nici un răspuns de pe 19 martie până pe 5 aprilie. Când am constatat că nu primim nici un semn, nici un răspuns, am simțit nevoia să informăm și autoritățile centrale că măsurile s-au remediat și la Lețcani, există 103 paturi de terapie intensivă care stau neutilizate. Nu am primit nici un răspuns”, a afirmat Popa.
Ce au răspuns şefii de la Infecţioase
Zilele trecute, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi a trimis o adresă către oficialii Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Euronest prin care arată de ce nu sunt de acord cu deschiderea unităţii modulare de la Leţcani. Decizia este pusă pe seama documentaţiei neadecvate de la instalaţia electrică. „Schiţa electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrările în tablou. Nu există detalii despre reţeaua electrică interna a spitalului. Schiţa electrică nu are niciun simbol specific acceptat în UE. Schiţa nu are marca proiectantului, nu este semnată şi asumată”, se arată în adresa semnată de managerul instituţiei.
În acelaşi document se mai spune că aparatura medicală are mici inadvertenţe. De exemplu, în anii de producţie, analizatorul de hematologie conform siteului productotorului este 3 dif, nu 5 dif standard acceptat în România, deci analizele efectuate nu vor fi cele cerute în prezent. Adresa celor de la Infecţioase reiterează deficienţele constatate la controlul din 16 noiembrie şi care, în opinia spitalului, nu au fost remediate.
„Maximum 350 de pacienți cu tot felul de probleme au fost acolo. Stațiile de oxigen au crăpat de câteva ori, 15 ventilatoare stricate, fluctuații mari de temperaturi în saloane, lămpi arse, cu siguranțele sărind frecvent etc. Investiție nouă. Nu mai spun că pacienții trebuie aduși la Spitalul din Iași pentru radiografii”, susține Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.
Unitatea stă cu lacătul pe uşă de aproape o lună
În replică, Alina Popa, spune că au fost puse la dispoziție planșele pentru fiecare reper din instalația electrică, iar compania elvețiano-suedeză care le-a produs este lider mondial în domeniu. „Noi le-am pus la dispoziție planșele, schițele și certificatele de conformitate pentru fiecare reper din instalația electrică din interiorul spitalului, plinte, cabluri, întrerupătoare, siguranțe, toate produse de ABB care este o companie elvețiano – suedeză, lider mondial în domeniu și care are toate certificatele emise de Uniunea Europeană, organisme recunoscute de Uniunea Europeană. Expertiza electrică la un obiectiv de investiții nou, din punctul nostru de vedere, nu este justificată, și nu este o cheltuială pe care să ne-o putem asuma. O să le postăm astăzi pe site-ul nostru ca să nu mai existe speculații și discuții cu privire la semnături, ștampile de arhitecți, s.a.m.d”, a mai afirmat directorul Euronest.
În concluzie, directorul Agenției Euronest, Alina Popa a spus că Spitalul mobil de la Lețcani este pregătit pentru a fi pus din nou în funcțiune.
„Toată instalația electrică respectă standardele și normele în domeniu. De plouat în spital, nu plouă. Au intrat într-o singură zi, pe la o ușă de acces în exterior, câțiva stropi. Problema s-a rezolvat în mai puțin de jumătate de oră. Și chiar dacă vor mai apărea astfel de incidente, ele sunt fără impact asupra internării și siguranței pacienților. Deci, spitalul este perfect pregătit să primească pacienți încă din data de 19 martie, de atunci însă, stă cu lacătul pe ușă, deși avem acolo 62 de ventilatoare și 103 plinte de oxigen cu infuzomate, injectomate și tot ce presupune tratarea pacienților din terapie intensivă”, a mai spus Alina Popa. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau