De doi bani speranțe pentru şomerii ieșeni
Dimensiune font:
* pentru prima dată, după mai bine de doi ani, contracţia de pe piața muncii îi afectează pe cei cu studii superioare * oferta de lucru pentru absolvenţii de facultate s-a prăbuşit cu 50% în doar o săptămână * palidă consolare din comerţ, unde sunt ceva posturi în plus * nici la nivel continental tabloul nu arată mai grozav
Astă vară, piaţa ieşeană a muncii părea să-şi fi revenit la dinamica de dinaintea pandemiei. Numărul posturilor vacante varia în jurul valorii de 1.000 şi părea a fi speranţe de mai bine. Însă, cu venirea toamnei, situaţia s-a schimbat radical, oferta de lucru a scăzut mereu, de la săptămână la săptămână şi nu e niciun semn că tendinţa se va modifica. În momentul de faţă, conform centralizatorului de miercuri, 14 decembrie, întocmit de către AJOFM Iaşi, la nivelul judeţului mai sunt disponibile doar 442, faţă de 515, câte erau săptămâna trecută.
Pentru prima dată, după foarte multă vreme, mai bine de doi ani, contracţia de pe piaţa muncii îi afectează simţitor şi pe cei cu studii superioare. Astfel, oferta de lucru pentru absolvenţii de facultate s-a prăbuşit cu 50% în doar câteva zile. Aceştia mai au doar 103 variante de angajare: administrator bază de date, analist, asistent logistică, asistent manager, consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie general, consilier juridic, contabil, economist, electronist depanator utilaje calcul, expert achiziţii publice, expert legislaţia muncii, geograf, ingineri (CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, de sistem în informatică, de sistem software, ecolog, energetică industrială, geodez, instalaţii penttru construcţii, proiectant energetician, tricotaje-confecţii), inspector/referent resurse umane, manager marketing, manager proiect, manager tehnologia informaţiilor şi comunicaţii, peisagist, programator, arhitect, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist marketing sau specialist resurse umane.
Şi în cazul necalificaţilor, lucrurile stau la fel de prost. Doar ceva posturi în construcţii, confecţii sau ca ajutor de bucătar, ambalator manual, femeie de serviciu, îngrijitor clădiri, lucrător bucătărie şi manipulant mărfuri.
Industria se tot îndepărtează de revirimentul aşteptat
Analizând prin prisma domeniilor de activitate, doar în comerţ e ceva mai bine, ceva posturi în plus (28/24), e normal, vin Sărbătorile de iarnă. În HoReCa se simte din plin sezonul rece, închiderea teraselor, mai sunt doar 19 posturi disponibile. Barman, bucătar, ospătar (chelner) şi pizzar. Tot nimic în asigurări, aceleaşi două locuri de muncă în transporturi, scădere puternică în restul serviciilor (156/230).
Confecţiile se menţin la un nivel decent (42/40), e vorba de posturi precum confecţioner, confecţuioner jaluzele, prelucrător în industria textilă, asamblor articole din textile, confecţioner îmbrăcăminte după comandă, maşinist benzi transportoare, mecanic întreţinere şi reparaţii maşini de cusut industriale sau operator confecţii îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori.
Peisaj logic în construcţii (146/148), se mai lucrează doar la interior. Mai e câte ceva de lucru pentru cei cu calificare în meseriile de dulgher, electrician, faianţar, fierar betonist, instalator, montator pereti şi plafoane din ghips carton, sudor, zidar şi zugrav.
Industria se tot îndepărtează de revirimentul aşteptat (38/39), de agricultură, n-are sens să vorbim, mai rămâne sănătatea. 11 posturi vacante.
Nici la nivel continental, tabloul nu arată mai grozav. Sunt 121 posturi disponibile pe platforma EURES, aproape jumătate dintre acestea sunt pentru „căpşunari”. Culegători de fructe de pădure, alte fructe şi legume în Finlanda. Alte 30 (un sfert din total) sunt în Danemarca. Îngrijitor de persoane, oferta e de săptămâna trecută, încă nu s-a găsit niciun amator. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau