Delta Moldovei - arie protejată de interes internațional
Dimensiune font:
Secretariatul Convenție RAMSAR a acceptat propunerea de declarare a zonei umede Jijia Iaşi – sau Delta Moldovei - ca arie protejată de interes internaţional, o recunoaştere a importanţei zonei pentru bogaţia şi conservarea biodiversităţii şi pentru susţinerea bunăstării umane prin menţinerea proceselor, beneficiilor şi componentelor ecosistemelor din aceste zone umede.
Cu o suprafaţă de circa 19.000 ha, din care 17% reprezintă râuri, lacuri, bălți, iazuri și bazine piscicole, mlaştini, situl este cel mai important loc de cuibărit din bazinul hidrografic al râului Prut, pentru specii de păsări de apă, un loc important pentru iernare a unor specii de găşte şi raţe, important loc de odihnă şi popas pentru pasările migratoare pe drumul lor din nordul Europei spre zona mediteraneeană şi africană. „Planul de management al sitului a fost elaborat de către Societatea Ornitologică Română, acum se află în procedură de avizare la APM Iași și ANANP, urmând ca apoi să fie aprobat de Ministerul Mediului prin ordin de ministru și să devină astfel instrumentul legal de management al zonei, obligatoriu a fi respectat. Acest plan include o serie de măsuri administrative, de dezvoltare şi reglementare, de investiții, de conservare, de educare, necesar a fi luate pe terioriul arie protejate, astfel încât pe termen lung biodiversitatea bogată a zonei să fie protejată și conservată , susținând în același timp dezvoltarea şi bunăstarea comunităţilor locale din zonă”, susține ing. Galea Temneanu, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului.
Activități interzise, sancțiuni uriașe
Cum planul nu este aprobat încă, există o serie de prevederi legislative minime care trebuie respectate până la intrarea în vigoare a planului de management și a regulamentului.
Desfăşurarea de activităţi în sit sau în vecinătatea acestuia, care ar putea afecta negativ habitatele și speciile protejate, fără acord sau autorizatie de mediu de la APM şi fără să respecte măsurile şi condiţiile impuse, este interzisă. Dacă activitatea nu necesită un astfel de act conform legii, este necesară obținerea avizul Agentiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).
Sunt interzise: abandonarea deşeurilor pe teritoriul ariei protejate sau incendierea acestora, deversarea de ape uzate neepurate sau deşeuri în cursurile de apăsau lacuri de suprafaţă şi în zonele umede, introducerea în apă de substanţe explozive, tensiune electrică, narcotice sau alte substanţe periculoase, incendierea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, pescuitul sau vânătoarea (la speciile unde legea permite acest lucru) folosind momeli neautorizate.
Pentru speciile animale protejate și pentru toate speciile de păsări sunt interzise recoltarea/capturarea/vătămarea în mediul lor natural, distrugerea cuiburilor, a ouălor, a locurilor de reproducere, pentru plante protejate ruperea florilor, a fructelor, taierea, dezradăcinarea lor.
Nerespectarea acestor prevederi legale, în funcție de situaţie, poate constitui contravenţie - amenzile fiind cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice şi între 25.000 și 50.000 de lei pentru cele juridice, sau poate constitui infracţiune – pedepse cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală (cum este de exemplu prevazut pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate).
Clara ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau