Depresia, ameninţătoare. Schimbările climatice fac ravagii la Iași
Dimensiune font:
* „Această depresie sezonieră este o tulburare care apare în general în perioadele acestea. Sunt frecvente de obicei la femei și la tineri, simptomele caracteristice sunt lipsa energiei, o hipersomie, persoana respectivă doarme un numar mai mare de ore, deși calitatea somnului nu este bună”, susține dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi
Vremea posomorâtă și schimbarea anotimpului pot provoca o depresie sezonieră. Psihiatrii susțin că tulburările afective sezoniere sunt mai predominante în sezonul rece la femei și tineri.
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași ajung tot mai mulţi pacienți care suferă de astfel de depresii. „În primul rând, lipsa luminii solare este un factor favorizant pentru depresia sezonieră, care apare toamna iarna, în special pentru lunile ianuarie februarie. Sunt niște forme particulare de depresie, depresia sezonieră care a apărut prima dată în anul 1945, în manualul de Diagnostic al Tulburărilor Psihice”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Medicii spun că astfel de depresii sunt mai frecvente în sezonul de toamnă- iarnă, iar pacienții nu fac alte episoade depresive în timpul anului. „Când vorbim de depresie vorbim despre o tulburare psihică, iar această depresie sezonieră este o tulburare care apare în general în perioadele acestea. Sunt frecvente de obicei la femei și la tineri, simptomele caracteristice sunt lipsa energiei, o hipersomie, persoana respectivă doarme un numar mai mare de ore, deși calitatea somnului nu este bună. Persoana respectivă mănâncă cantități mai mari de alimente, cu creșteri în greutate și o preferință pentru hidrații de carbon în această perioadă”, a declarat dr. Petronela Nechita.
Depresia sezonieră poate fi foarte ușor confundată cu disconfortul și oboseala, însa dacă simptomatologiile persistă trebuie să se apeleze la un specialist. „Putem preveni, sau cel puțin să încercăm să prevenim aceste momente printr-o igienă a activităților de zi cu zi.Igiena somnului este foarte importantă pentru că tulburările de somn pot aduce și modificări în activitatea zilnică. De asemenea, o alimentație sănătoasă este extrem de importantă, putem să încercăm să înghițim căt mai multe vitamine în această perioadă și sport. Activitățile sportive ne mențin tonici și energici”, a mai precizat dr. Petronela Nechita.
Depresia sezonieră necesită un sfat de specialitate pentru a depăși mai repede situația. Pe lângă terapie, medici pot recomanda și tratamente pentru tulburările de somn. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau