Depresia face ravagii printre ieșeni
Dimensiune font:
* supranumită şi „boala secolului”, depresia face din ce în ce mai multe victime, mai ales în rândul femeilor * la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, numărul cazurilor de depresie și anxietate a crescut în pandemie cu 40-45%, fiind afectate tot mai multe persoane tinere * totodată, cazurile de tentative de suicid pe fondul depresiei s-au înmulțit îngrijorător, spun medicii ieșeni, care internează cel puțin un astfel de caz pe zi * zilele trecute, o femeie de doar 32 de ani a fost internată de familie deoarece din cauza depresiei a ajuns în pragul suicidului
Pe fondul pandemiei de COVID-19, depresia a făcut numeroase victime la Iași. Cazurile înregistrate la Institutul de Psihiatrie „Socola” au crescut într-un ritm amețitor și, din păcate, cele mai multe înregistrate au fost în rândul persoanelor tinere. Medicii psihiatri spun că statusul pandemic și restricțiile impuse în această perioadă au agravat simptomatologia deja existență la unii pacienți, dar au stat și la originea declanșării simptomelor specifice anxietății și depresiei în cazul unor persoane sănătoase. „Depresia și anxietatea sunt tulburările psihice care au dominat pandemia atât prin numărul celor care s-au prezentat la Camera de gardă pentru internare în regim de urgență, cât și a celor care au solicitat consulturi în regim ambulatoriu. S-a observat creșterea cazurilor de depresie și anxietate prezentate în urgență cu aproximativ 40-45% față de anul prepandemic”, a explicat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Aceasta a mai spus că motivele care stau la baza acestei situații includ atât factori externi - socio-profesionali, economico-financiari, de mediu-, dar și factori interni. Faptul că mulți și-au pierdut locul de muncă ori au fost nevoiți să lucreze de la domiciliu în pandemie și implicit să interacționeze mai puțin cu cei din jur, au adâncit suferințele și anxietatea. Mai mult, medicul a mai precizat că mai afectate de această situație au fost și sunt, în continuare, femeile. Acestea cad pradă mai ușor depresiei și nici nu cer ajutor ajungând, multe dintre ele, la tentative de suicid.
„Femeile sunt mai afectate de depresie decât bărbații și am observat și o creștere în rândul cazurilor de tentative suicidare, de aproximativ 25-30% în ultima perioadă, cel puțin un caz pe zi fiind internat în Institut. Lipsa poftei de mâncare, apatia, dispoziția tristă, insomniile, sentimentele de îngrijorare atât față de persoana proprie cât și pentru cei din jur, instabilitatea emoțională, gândurile suicidare, sunt doar câteva dintre simptomele pentru care pacienții se prezintă la medicul psihiatru în urgență”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță.
La doar 32 de ani, în pragul suicidului
Zi de zi, cazuri tot mai dramatice ajung în atenția medicilor psihiatri ieșeni. Zilele trecute, aceștia au internat, la dorința familiei, o femeie de doar 32 de ani, căsătorită, mamă a doi copii, care era gata să-și pună capăt zilelor pe fond depresiv. Potrivit medicilor, pacienta a ajuns la Camera de gardă a Insitutului „Socola” cu ambulanța, la solicitarea familiei, pentru o simptomatologie depresivă majoră, cu care se lupta de aproximativ două luni și pentru care nu a urmat niciun tratament medicamentos specific. „Din declarațiile familiei, pacienta a devenit izolată în familie și la locul de muncă, s-au instalat tulburări de somn și au apărut atacuri de panică inițial ziua si apoi și noaptea, precum și gânduri negre, acuzatoare la adresa sa ca și mamă. Motivul pentru care familia a solicitat ambulanța a fost acela că în ultimele cinci zile pacienta nu reușea sa doarmă decât 2-3 ore pe noapte și a început sa aibă un comportament bizar. Aceasta își strângea hainele și dădea indicații despre testamentul ce îl va face, pentru a se pregăti de ceea ce urmează”, a explicat dr. Raluca Prepeliță.
Din păcate, nici în ultimul moment, spune aceasta, pacienta nu a recunoscut că suferă și nu a dorit internarea. Fiind, însă, urgență psihiatrică cu risc suicidar, s-au demarat procedurile pentru internare nevoluntară. „Pacienta este acum internată cu tratament medicamentos și psihoterapie”, a mai completat dr. Raluca Prepeliță.
Medicii psihiatri recomandă să acordăm atenție deosebită celor care au simptome de depresie și să le oferim sprijin. Mai mult, aceștia spun că ieșirile, sportul, cititul și găsirea unui hobby, care par lucruri mărunte, au, de fapt, un rol important în sănătatea fizică și cea mentală.
Specialiștii mai spun că dacă în următorii ani ceva radical nu se schimbă în ritmul de viață pe care îl avem, depresia va ajunge principala cauză a mortalității la nivel mondial. Deja, situația este dramatică și, la aproximativ fiecare 40 de secunde, undeva pe glob, un om își ia viața din cauza acestei maladii.
Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau