Descoperiri impresionante în curtea Mănăstiri Văratec: 70 de rămășițe umane și o sticlă sigilată, care are în interior un răvaş
Dimensiune font:
Descoperiri arheologice impresionante în curtea Mănăstirii Văratec din judeţul Neamţ. Osemintele a peste 70 de persoane şi artefacte din secolul al XIX-lea au fost scoase la lumină de arheologi, în timpul săpăturilor făcute la primul cimitir al mănăstirii, acolo unde se află, printre altele şi mormântul Veronicăi Micle.
Un interes aparte l-a trezit o sticlă sigilată, care are în interior un răvaş. Deocamdată, nu se poate citi mesajul, vechi de aproape 180 de ani, fără să fie distrus.
Nimeni nu bănuia ce se ascunde lângă fundația Bisercii "Sfântul Ioan cel Nou" de la Mănăstirea Văratec. Începute în urmă cu câteva luni, săpăturile arheologice reprezintau o condiție obligatorie, înainte de demararea lucrărilor de restaurare și reabilitare a lăcașului de cult. Efortul arheologilor a scos la lumină 70 de rămășițe umane. Ele provin, se pare, din strămutarea vechiului cimitir, pe la 1840, atunci când vechea biserică de lemn a fost înlocuită cu cea de piatră, de acum.
Fiecare mormânt are o piatră, pe care au fost săpate cu alfabet chirilic, numele celor înhumați. Cele mai multe sunt măicuțe, unele fiind de neam boieresc.
Arheologii au mai descoperit și o serie de obiecte, dar și o sticlă sigilata cu un răvaș în interior. Se crede că datează din 1844, când a fost construită biserica din piatră. Din cauza vechimii, scoatarea scrisorii este o procedură dificilă și chiar riscantă. Restauratorii din Iași sunt cei care se vor încerca să descifreze mesajul din sticlă, fară să distrugă răvașul.
La mijlocul secoului al XIX-lea, la Văratec, trăiau în jur de 700 de măicuțe. În prezent, aici locuiesc aproximativ 400, cea mai mare comunitate monahală de acest fel din țară.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau