DESPRE PADURE
Dimensiune font:
Regenerarea pădurilor, conservarea si protecția acestora, în scopul dezvoltării lor durabile, constituie principalele activități ale silvicultorilor ieșeni. Și în această primăvară s-au realizat regenerări naturale pe suprafața de 202 hectare, împăduriri integrale pe o suprafață de 36 hectare de teren aflat în administrarea Direcției Silvice Iași din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, refacerea plantațiilor calamitate pe 30 hectare și completări în regenerări înființate în anii anteriori pe 78 hectare. În fondul forestier privat, administrat de Direcția Silvică Iași au fost realizate 2 hectare completări curente. Toate aceste suprafețe de regenerări noi vor intra în ”Controlul anual al regenerărilor” și împreună cu toate celelalte regenerări, aflate în control din anii anteriori, vor fi parcurse cu lucrări de pășit în jurul puieților sau în bandă sau de descopleșiri, respectiv îndepărtarea puieților din specii copleșitoare și repede crescătoare și scoaterea la lumina a puieților plantați. Pădurea valoroasă nu crește de la sine. Ea este îngrijită de silvicultori în toate fazele ei de dezvoltare, de la puietul abia plantat, la ”închiderea stadiului de masiv” când un grup de puieți formează stadiul de pădure, interacționând reciproc și formând acel microclimat specific. Apoi se fac lucrări de degajări, curățiri și rărituri, mereu cu promovarea prin identificarea exemplarelor valoroase, atât ca specie cât și ca element viguros și sănătos. După vârsta de 80 de ani, când arborii ajung la maturitatea fiziologică și produc semințe se realizează tăierile de însămânțare, cu realizarea regenerării naturale sub masiv, urmărirea acesteia și continuarea tăierilor selective până la realizarea compoziției dorite a semințișului și declanșarea tăierii finale de racordare sau definitive, viitoarea pădure fiind asigurată și în nici un caz pădurea nu dispare pe acea suprafață, așa cum susțin unii, în marea lor majoritate cu intenții ascunse.
Pentru lucrările de împăduriri din această primăvară s-au folosit un număr de peste 690 mii bucați de puieți forestieri (stejar, gorun, paltin, frasin, cires, salcâm, plop alb. etc.), asigurați în totalitate din pepinierele proprii ale Direcției Silvice Iași. Au fost transferați la direcțiile silvice vecine un număr de 15.8 mii bucați de puieți forestieri, au fost valorificați la terți un număr de 168 mii bucați de puieți forestieri și au fost oferiți cu titlu gratuit (sponsorizați, în principal la primării, pentru consolidarea unor terenuri degradate) un număr de 24 mii bucați de puieți forestieri.
Acestui bilanț privind activitatea de regenerarea pădurilor din această primăvară îi adăugăm și semănăturile din pepinierele silvice realizate în această primăvară, în suprafață de 131 ari.
In primăvara 2023 s-au organizat acțiuni “Luna plantării arborilor” la toate ocoalele silvice din subordine, atât în timpul programului de lucru cât și în sâmbetele 18.03, 01.04 și 15.04, cu participarea delegaților Direcției Silvice Iași și ai ocoalelor silvice.
A fost realizată actiune de voluntariat cu primăria Dumești în data de 22.04.2023 cu participarea Ocolului Silvic Podu Iloaiei.
A fost o primăvară capricioasă și atipică dar putem spune că am realizat tot ce am avut în program și continuăm cu seriozitate administrarea fondului forestier.
REGIA NATIONALA A PADURILOR - ROMSILVA IASI
Adresa: Strada Gheorghe Asachi nr.2, Localitatea: IASI, Judetul: IASI; Tel: +40-0232-244680 ; Fax:+40-0232-244631;
email: office@iasi.rosilva.ro ; web: iasi.rosilva.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau