Detalii despre infectarea lui Carmen Dorobăț după vaccin. Cum a fost posibil?
Dimensiune font:
Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, Carmen Dorobăţ, a fost confirmat cu infecţia cu SARS COV 2, deşi chiar înainte de Revelion se vaccinase. „Am făcut un drum săptămâna trecută la Bucureşti. Niciuna dintre persoanele cu care am intrat în contact nu era suspectă de COVID-19. Nu am luat infecţia din spital pentru că în spital ştiu să mă protejez. Dar iată că euforia Sărbătorilor ne face uneori să şi greşim. Deşi m-am protejat mereu, nu ştiu cum de s-a întâmplat“, a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar în Boli Infecţioase.
Şi soţul fostului manager, medicul Gheorghe Dorobăţ, a fost confirmat la rândul său cu infecţia cu noul coronavirus. Ambii se află sub tratament, în izolare la domiciliu. „Simptomele au fost aproape de neluat în seamă. Eu am intuit că am boala, pentru că m-am luptat cu acest virus aproape un an. Un alt medic din altă specialitate nu s-ar fi gândit că ar fi vorba de COVID-19. Am debutat cu o tuse foarte uşoară, cu stare subfebrilă de 37 - 37,2 grade, care a apărut după ora 17,00, şi lipsa poftei de mâncare. Deci, am simptomatologie, dar nu foarte zgomotoasă. Ştiu să mă urmăresc, şi ştiu că problemele pot apărea între a şaptea şi a zecea zi de boală. Sunt un pacient extrem de ascultător. Şi pentru că întotdeauna am spus că niciun medic nu se poate trata pe el, am apelat la profesorul Adrian Streinu Cercel pentru monitorizare“, a mai spus Carmen Dorobăţ.
Medicul a spulberat în acelaşi timp orice îndoială asupra eficacităţii vaccinului, pe care l-a făcut cu două zile înainte de Anul Nou. „Înainte de vaccin aveam test negativ. Anticorpii protectori daţi de vaccin apar la 10-15 zile după vaccinare. La mine, infecţia a apărut imediat după vaccinare. Protecţia, respectiv purtarea măştii, spălatul pe mâini şi păstrarea distanţei sociale, trebuie menţinută măcar 15 zile după vaccinare, până când apar anticorpii. De altfel, aşa cum au subliniat şi reprezentanţii OMS, purtarea măştii va fi în continuare obligatorie, până la imunizarea populaţiei. Vaccinul în cazul meu a avut un rol decisiv, aş putea spune, prin faptul că a blocat situs-urile de legare a virusului, iar simptomele sunt şterse faţă de alte cazuri cu care m-am confruntat în spital în ultimele zece luni. Asta este: dacă până acum am învăţat despre acest virus la capul bolnavului, acum învăţ direct de la mine. Categoric, peste 28 de zile voi face rapelul, şi în continuare sfătuiesc cetăţenii să se vaccineze, mai ales pentru că, vedem, apar tulpini noi care îngreunează situaţia“, a adăugat Carmen Dorobăţ.
De altfel, majoritatea medicilor infecţionişti din ţară au declarat că infectarea cu coronavirus după administarea primei doze de vaccin nu este exclusă, pentru că serul oferă imunitate după două săptămâni de la prima doză, şi imunitate pe termen lung după cea de a doua doză.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că ne putem infecta după prima doză de vaccin, dar cu siguranţă vom avea o formă mai uşoară de boală. Acesta a adăugat că se poate administra cea de-a doua doză chiar dacă suntem infectaţi cu noul coronavirus. „Există acest risc, mult mai redus decât nevaccinat. Facem desigur şi doza a doua de vaccin, chiar dacă suntem infectaţi cu SARS-CoV-2, pentru că altfel pierdem beneficiile vaccinului pe termen lung. Ne vaccinăm chiar dacă avem simptome uşoare, însă nu vom dezvolta simptomatologie gravă ca în cazul în care nu ne-am fi vaccinat. Vom avea anticorpi la 10-14 zile după prima doză, şi devin maximi la 7 zile după doza doi de vaccin“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau