Dezastru! 235 de ieșeni uciși de COVID în ultima lună!
Dimensiune font:
* ieri au pierdut lupta cu noul virus 27 de ieșeni, record de la începutul pandemiei, numărul total de decese ajungând la 1.198! * totodată, din cele 55.108 cazuri COVID consemnate în județul Iași, 11.281 au fost înregistrate în ultimele 30 de zile!
În unitățile medicale suport COVID din Iaşi situaţia este tot mai gravă. Spitalele şi-au atins capacitatea maximă de cazare, iar Unităţile de Primire a Urgenţelor sunt, la rândul lor, pline. Pacienţii care s-au infectat cu noul virus sunt nevoiţi să stea pe targă până li se găseşte un pat printr-un spital sau secţie de terapie intensivă. La fel de gravă este situaţia şi atunci când vine vorba de testarea la domiciliu. Sunt 22 de echipe care trebuie să rezolve aproape 900 de solicitări, situaţia fiind disperată, fapt recunoscut chiar de către şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Aşa cum au anticipat medicii, numărul de infectări cu noul coronavirus este atât de mare încât este aproape imposibil să găsești un loc în spitale. „Situaţia e la fel de gravă ca şi ieri. Nu mai sunt locuri. Cele două UPU de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi şi de la Spitalul Municipal Paşcani sunt pline. Încercăm să vedem ce putem face pe măsură ce se mai eliberează un loc în spital, prin externarea unui pacient sau prin deces, dar locul este ocupat imediat”, a spus dr Vasile Cepoi.
Situaţia este dificilă şi din cauza lipsei de personal. Sunt aproape 900 de persoane care au solicitat să fie testate la domiciliu dar nu există nici personal şi nici logistică. „Rata de infectare se menţine crescută, creşte de la o zi la alta. Azi dimineaţă aveam 860 de solicitări de testare la domiciliu. Am încercat să facem o aplicaţie care să optimizeze traseul maşinilor care merg la recoltare, pentru a câştiga timp. Nu cred că vom reuşi. Avem 22 de echipe în teren care recoltează la domiciliu dar nu cred că vor reuşi să recolteze la toată lumea. De aceea am şi transmis un mesaj către toată populaţia să nu se impacienteze dacă nu ajungem pentru că aceasta este capacitatea. Mâine încercăm să creştem peste această capacitate. Posibil să ajungă şi poimâine. Dacă reuşim să găsim personal care să lucreze la recoltat vom ajunge la 30 de echipe. Deci, vor ajunge mai repede. Avem nevoie şi de maşini. Ne-a ajutat Primăria Iaşi, ne-au ajutat şi primăriile unor comune, precum Aroneanu şi Miroslava. O să îi solicităm şi pe alţii să ne ajute cu maşini, dar, deocamdată, nu avem personal. Suntem depăşiţi în momentul acesta. E foarte greu să facem rost de personal. Dacă îi luăm din spital nu mai are cine îngriji în spital. Trebuie să găsim un echilibru între pacienţii COVID şi non-COVID. Au fost zile în care nu aveam loc nici pentru pacienţii non covid. Situaţia este foarte gravă”, a spus dr Vasile Cepoi.
Personalul medical, epuizat fizic şi psihic
Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi este arhiplină. Aici sunt 24 de pacienţi au infecţie COVID-19. Situaţia e ceva mai bună decât în ziua anterioară, când de toţi erau 44. Nu acelaşi lucru se poate spune despre starea de sănătate a celor care ajung aici. „Jumătate dintre cei care au ajuns la noi sunt pe ventilaţie mecanică, cu varianta invazivă sau non invazivă, cu mască cu presiune pozitivă. Vom transfera un pacient la Spitalul Militar, unde există un ventilator liber. În continuare căutăm şi aşteptăm locuri. În spitalele ieşene nu sunt nici pentru pacienţii care necesită oxigen, nici pentru pacienţii care au nevoie de terapie intensivă. Îi tratăm aici în Urgenţe ca în terapie intensivă sau ca într-o secţie obişnuită de boli infecţioase, medicină internă, împreună cu medicii de la Clinica Medicală II, şi cu medicul infecţionist al spitalului. Din fericire, nu au mai rămas pacienţi în ambulanţe în ultimele 24 de ore. Avem pacienţi pe tărgi, avem pacienţi pe scaune. A fost un fenomen care s-a întâmplat în două zile de weekend. În felul acesta am reuşit să oferim oxigen atunci când nu mai era niciun loc disponibil în spital şi nici măcar un scaun. Pacienţii când se află în Urgenţă primesc tratament şi îngrijiri complete, inclusiv masă, relaţionare cu familiile sau cu un asistent social sau cu un preot. Indiferent de ce au nevoie încercăm să le asigurăm. În 90% din cazuri sunt nevaccinaţi. Dintre toţi pacienţii pe care i-am avut în Urgenţă, mai ales pe cei cu forme severe, unul singur, care a avut şi o evoluţie nefavorabilă, era un pacient cu dovada de vaccinare din luna iunie anul acesta”, a spus prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, şeful UPU de la Spitalul „Sf Spiridon”.
Perioada aceasta este dificilă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, care este epuizat fizic şi psihic, şi care, în plus, trebuie să îşi ia măsuri suplimentare de siguranţă. „Este o perioadă extrem de critică, în care facem medicină de dezastru, în varianta ei de boală infecţioasă, cu afectare pandemică şi este o perioadă pe care nu credeam că o vom trece vreodată, găsim soluţii pe care nu credeam că le vom găsi vreodată. Oricât faci o instruire şi o pregătire, viaţa în asemenea condiţii îţi oferă încă ceva în plus şi trebuie să găseşti soluţii rapide la tot felul de probleme care apar”, spune medicul.
Cele mai provocatoare situaţii sunt atunci când pacienţii deşi sunt în stare gravă refuză să fie intubaţi. „Sunt, de exemplu, familii cu mai mulţi membri, iar unul de află în Urgenţă pe un pat de terapie intensivă îşi exprimă dorinţa de a nu fi intubat. Încercăm să explicăm medical că decizia este luată pe criterii medicale, mai ales că presiunea oxigenului este scăzută şi ca atare singura modalitate este să îi oferim un oxigen 100% care se poate oferi doar printr-o introducerea a unui tub prin căile aeriene. În general înţeleg sau revin asupra unor astfel de decizii atunci când sunt informaţi. În astfel de situaţii nu putem lua decizii fără semnătura pacientului sau atunci când nu pot să îşi exprime decizia, a reprezentantului legal, ceea înseamnă mult timp pierdut”, a spus dr Cimpoeşu.
Unități școlare închise
Ieri, din cauza infectărilor cu virusul SARS Cov 2 încă o grădiniță și-a suspendat activitatea. Este vorba de Grădinița cu program prelungit nr.18 din Iași, acolo unde a apărut un focar de COVID-19 după ce cinci persoane au fost confirmate pozitiv. Potrivit reprezentanților DSP Iași, este vorba de 1 copil și 4 educatoare. „Pozitivii au fost izolați la domiciliu. A fost suspendată activitatea unității timp de 14 zile”, au mai transmis reprezentanții DSP Iași.
În acest moment, la nivelul județului, 7 unități de învățământ au activitatea suspendată, fiind vorba de două licee și cinci grădinițe.
11.281 cazuri COVID în 30 de zile!
Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV2 era, ieri, în municipiul reședință de județ, de 10,06 la mia de locuitori. Din raportările DSP reiese că au fost confirmate 757 noi cazuri în judeţ, 468 dintre ele în municipiul Iaşi.
Din nefericire, ieri au pierdut lupta cu noul virus 27 de ieșeni, record de la începutul pandemiei, numărul total de decese ajungând la 1.198, dintre care 235 doar în ultima lună!
Totodată, din cele 55.108 cazuri COVID din județul Iași, 11.281 au fost înregistrate în ultimele 30 de zile! Laura RADU, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau