Dezastru ecologic la confluenţa Bahluiului cu Jijia
Dimensiune font:
Este al doilea caz înregistrat în ultima lună, după ce, pe 6 iulie, un incident similar a avut loc în acumularea Ezăreni * „Precipitațiile înregistrate în cursul zilei de 30 august, produse local, cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduse ale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a mortalității piscicole”, spun oficialii ABA Prut-Bârlad
După ce, luna trecută, mii de peşti morţi au fost găsiţi în acumularea Ezăreni, incident semnalat de angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, un incident similar a avut loc la finele săptămânii trecute, la confluenţa râului Bahlui cu Jijia.
Profesorul universitar Silviu Gurlui a făcut un tablou sugestiv al situaţiei de acolo. „Apa e neagră. Malurile sunt albe, cu peşti morţi. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase şi poartă mai la vale, spre Jijia, peştii morţi, gunoaie, lucruri încă neidentificate. Apoi se varsă în Jijia. După ce se amestecă, alţi peşti la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg peştii mai mari în numeroşi saci”, a postat acesta pe reţelele de socializare.
Potrivit fizicianului, incidentul ar fi avut loc sâmbătă dimineaţă. „Primii căzuţi au fost peştii mari de peste 3 kg. Erau ameţiţi, se zvârcoleau şi începeau sî fie colectaţi de localnici. Şi au curs apoi în valuri. Astăzi (n.r. – sâmbătă), malurile sunt pline de peşti mai mici. Stau ciorchine, stau lipişi, sunt peisaje pe care trebuie sp nu le mai văd. Pescarii din zonă acuzau mirosuri specifice şi poluare majoră. Chem autorităţile să ia măsurile ce se impun. Înţeleg că anul trecut s-ar fi întâmplat ceva asemănător”, a mai spus acesta.
Cauze naturale
Evident, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi, a intervenit în cursul zilelor de 31 iulie și 1 august 2020 pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, pentru a descoperi cauzele mortalității piscicole de la confluența cursului de apă Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești.
„În urma deplasării pe teren a reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au fost identificate exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație specifică de pe malurile acestuia, din loc în loc, pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – confluența râu Jijia. Au fost prelevate probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din rezultatele analizelor de laborator s-a constatat un nivel scăzut de oxigen. Având în vedere precipitațiile înregistrate în cursul zilei de 30 august, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduse ale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a mortalității piscicole”, spun oficialii ABA Prut-Bârlad.
Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad au continuat colectarea materialului piscicol din zonă. Ieri, acesta a fost neutralizat de o firma specializată.
Se întâmplă în fiecare vară
Fenomenul nu este nou. „În fiecare vară ne întâlnim cu astfel de fenomene în perioadele caniculare, iar angajații Sistemelor de Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează acumulările de apă aflate în administrare și intervin, atunci când din considerente locale este necesară implicarea personalului de specialitate”, mai spun oficialii ABA Prut-Bârlad.
În trecut, astfel de cazuri s-au înregistrat în zona Gorban, pe un braţ vechi al Jijiei. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau