Dezmorţire firavă pe piaţa ieşeană a muncii
Dimensiune font:
Ceva mai multe posturi disponibile în aproape domeniile. Construcţiile se pregătesc intens pentru noul sezon. Veşti ceva mai bune şi pentru absolvenţii de facultate. Confecţiile pas timid spre ieşirea din criză. În continuare, puţine oportunităţi din străinătate
Centralizatorul remis presei ieri de către AJOFM Iaşi, cel referitor la locurile de muncă disponibile atât pe raza judeţului, cât şi la nivel continental, arată un pic mai bine decât precedentele patru. Dar piaţa muncii e încă departe de vremurile bune. Atunci, nămărul posturilor vacante era în jur de 1.000. Acum, a ajuns la 422, o creştere firavă faţă de intervalul precedent (417). Ceva mai multe locuri de muncă în comerţ (18/15), HoReCa (25/20), confecţii (16/12) şi construcţii (170/163). Tot nimic în asigurări, acolo e cu circuit închis, status-quo în transporturi (15), evident, zero în agricultură, tot cinci posturi disponibile în sănătate. Scăderi ale ofertei de lucru în servicii (altele decât cele menţionate, 104/114) şi industrie (69/73).
După minimul istoric de săptămâna trecută (64), încep să apară noi oprtunităţi de angajare pentru cei cu studii superioare. Se caută analişti, arhitecţi, un cadru tehnic PSI, consilieri juridici, contabili, economişti, un expert în achiziţii publice, ingineri (automatist, autovehicule rutiere, chimist, CCIA, instalaţii pentru construcţii, mecanic utilaj tehnologic, sisteme electroenergetice), manageri, medici veterinari, programatori, un proiectant inginer instalaţii, un proiectant sisteme de securitate, un specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, un specialist marketing, un specialist SIG/IT şi un specialist/analist organizare.
Nici necalificaţii nu prea au de ce să se plângă. E nevoie de ei ca oameni buni la toate în construcţii, apoi ca ajutor bucătar, cameristă hotel, femeie de serviciu, îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător salubrizare căi publice, spălător de vase mari în bucătărie sau manipulant mărfuri.
Am pomenit de sfera construcţiilor, după cum se ştie, aici e o criză cronică de personal, aşa că antreprenorii au luat-o din timp, se pregătesc deja de noul sezon. Aceştia angajează constructor-montator structuri metalice, dulgheri, electricieni, faianţari, fierar betonişti, instalatori, maistru electrician, montator pereţi şi plafoane din ghips-carton, necalificaţi, sudori, zidari şi zugravi.
În industrie se caută dulgheri, electricieni, elecromecanici, lăcătuş-mecanici, lăcătuş-montatori, operatori CNC, strungari şi sudori.
Nimeni nu se înghesuie să meargă la muncă în Irlanda
Pe platforma EURES, acolo unde sunt afişate locurile de muncă la nivel european, slabă mişcare. Doar 165 oferte de lucru, ce-i drept, o uşoară creştere faţă de săptămâna trecută, când erau numai 163.
Mai bine de jumătate din acestea sunt din Irlanda, aceleaşi 94 posturi vacante ce erau postate şi la începutul lunii trecute. Nimeni nu se înghesuie să meargă în insula britanică pentru a se angaja ca ajutor bucătar (asistent delicatese), asistent vânzări ori măcelar. Salariile nu sunt prea atractive, între 2.000 şi 2.500 euro brut.
Nici letonii n-au reuşit să angajeze măcar unul din cei 30 sudori de care au nevoie. la o mie de euro şi cu ture de noapte, mai bine stai acasă.
Podiumul angajatorilor europeni e completat de Germania, cu 29 posturi vacante. E vorba de un fizioterapeut, 10 lucrători în abator, patru electronişti, un tehnician în mecatronică auto (carosier) şi un tehnician service. Salariile sunt cam duble faţă de cele menţionate mai sus.
Pe platforma EURES mai figurează Austria (cinci tâmplari, dar capabili să facă şi munca de lăcătuş mecanic), Finlanda (patru preparatori de cârnaţi), Belgia (un dulgher), Olanda (un inginer mecanic) şi Slovenia (un medic specialist în medicina muncii). Nimic altceva. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau