Din 2021, marile orașe vor avea centre de gross pentru peşte
Dimensiune font:
* centrele vor fi construite pe lângă marile oraşe, iar fermierii urmează să încheie contracte cu aceste centre care, la rândul lor, să fie singurele ce vor încheia contracte cu marile lanţuri de supermarketuri
Problemele fermierilor români în piscicultură şi acvacultură vor fi auzite şi la Bruxelles. Ministrul secretar de stat Gheorghe Ştefan, de la Ministerul Agriculturii, s-a aflat ieri la Iaşi pentru a afla care sunt problemele fermierilor din domeniul piscicol. La eveniment au venit şi fermieri din alte judeţe ale Moldovei.
Secretarul de stat Gheorghe Ştefan intenţionează să înfiinţeze un grup de lucru al ţărilor est europene, în care să fie incluse şi ţările din grupul de la Vişegrad. „Vrem să facem o voce comună pentru a aduce la cunoştinţa Uniunii Europene şi a Comisiei Europene, a Comisariatului pentru Pescuit, în special, problematica acvaculturii noastre în apă dulce, restrângerile şi constrângerilor cu care ne luptăm datorită siturilor Natura 2000 care, în general, sunt în fermele piscicole. E adevărat că noi, din 2007 şi până acum, am dat fermierilor plăţi compensatorii pentru pierderile, restricţiile şi constrângerile din aceste ferme, însă există o mare nedreptate în România. Avem din cele 750 de ferme din registrul unităţilor din acvacultură doar 100 care sunt în situl Natura 2000, iar celebrii cormorani ai ministrului Daea nu se aşează acolo unde văd plăcuţa pe care scrie sit Natura 2000. Ei se aşează unde găsesc peşti. Nu e cinstit, nu e corect, din punctul meu de vedere, ca o fermă situată la 5 kilometri de a mea, care nu e în siteul Natura 2000, să ia mulţi bani pe plăţi compensatorii, iar eu să nu primesc nimic. Cormoranii consumă de peste tot”, a spus secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii Gheorghe Ştefan.
„Pescuitul sportiv este cel mai popular sport din România”
Există această speculaţie că în România se importă 90% din peştele care se consumă şi doar 10% provine din ţară. Acest fapt a fost infirmat de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Ştefan. El crede că pescuitul sportiv este cel mai popular sport din România. „Eu cred că lucrurile nu stau chiar aşa. Nu stau aşa datorită, să zic, unei lipse de monitorizare a capturilor şi de colectare a datelor corecte faţă de realitate. Vă dau un singur exemplu: în România avem aproape un milion de pescari sportivi. Este cel mai popular sport din România, de departe. Fotbalul e cel mai popular sport, din punct de vedere al privitorilor. Aproape în fiecare apartament există o undiţă, dacă nu părinţii, atunci cu siguranţă copilul are. Avem un milion de pescari sportivi care, conform legii, pot reţine 5 kilograme de peşte pe zi. Înseamnă o producţie de 5.000 de tone extrasă din bunurile naturale. În acvacultură avem aproape 12.500 de tone, aproape jumătate din producţia din acvacultură. Suntem departe de necesar. Dacă toată ţara ar produce aşa cum produc fermele din Moldova, producţia în acvacultură ar fi undeva la 30-35.000 de tone de peşte”, a spus secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii Gheorghe Ştefan.
Acesta precizat că sunt multiple cauzele pentru care producţia de peşte arată aşa cum arată. Pentru a mai remedia din această problemă cei de la Ministerul Agriculturii vor să înfiinţeze, de la 1 ianuarie 2021, centre de gross pentru peşte. „Dacă reuşim să facem aceste centre de gros, plus Bursa de peşte de la Tulcea, care a început să funcţioneze, va duce la o scoatere la suprafaţă a producţiei reale de peşte. Ce înseamnă asta? Înseamnă că colectarea datelor va fi mai bună, înseamnă o mai bună trasabilitate a peştelui, înseamnă o creştere a producţiei, pentru că producătorul sau pescarul nu va mai sta la barcă să aştepte clienţi", a spus secretarul de stat Gheorghe Ştefan.
Pentru creşterea consumului de peşte proaspăt în ţară, secretarul de stat a anunţat că la începutul anului viitor va fi demarat un proiect care presupune realizarea de centre regionale de gros. Centrele vor fi construite pe lângă marile oraşe, fermierii urmează să încheie contracte cu aceste centre care, la rândul lor, să fie singurele ce vor încheia contracte cu marile lanţuri de supermarketuri. Gheorghe Ștefan susține că fermierul trebuie să se concentreze pe producție, nu să sune la diverşi clienţi pentru a-şi vinde marfa.
În România consumul de peşte pe cap de locuitor este de circa 6 kilograme, adică suntem la coada Uniunii Europene. Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau