Dispare depoul de la Gară, apare unul modern în Dacia
Dimensiune font:
În perioada următoare, Primăria intenționează să demareze proiectele de reabilitare termică a 14 grădinițe, școli și licee din municipiul Iași, proiectul de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a cinematografului Dacia, precum și modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia * modernizarea depoului devine prioritară odată cu semnarea contractelor de achiziție, cu fonduri europene, a 32 de tramvaie (16 de la Bozankaya și 16 de la PESA) * în plus, modernizarea depoului Dacia lasă cale liberă pentru mutarea depoului de la Gară în zona Fortus şi înfiinţarea unui parc şi a Muzeului Tramvaielor pe strada Străpungerii Silvestru
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de mâine, 30 aprilie, va figura un proiect privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile externe în valoare de până la 21 milioane de euro sau echivalentul în lei, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Subiectul a generat o sumedenie de comentarii, plecând de la necesitatea accesării acestui împrumut şi terminând cu modul cum vor fi folosiţi aceşti bani. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că resursele locale proprii sunt limitate (ținând cont de actualul context și de măsurile legislative adoptate în ultimii ani), iar necesarul aferent proiectelor de investiții este, în general, considerabil mai mare decât disponibilul existent. „De ce 21 de milioane de euro? Sigur, nevoile oraşului sunt mult mai mari, însă conform unul plafon contractual impus de Guvern anul trecut, o autoritate locală nu poate împrumuta mai mult de 100 de milioane lei pe anul în curs. Prin urmare ne-am concentrat pe un proiect care va schimba istoria oraşului – modernizarea depoului din Dacia – în perspectiva desfiinţării depoului de la Gară”, a spus edilul-şef.
Vin tramvaiele noi. Din acet motiv avem nevoie de un depou modern
Modernizarea depoului Companiei de Transport Public (CTP) din zona Dacia se află deja într-un stadiu mai avansat, joi urmând a fi supus atenţiei aleşilor locali raportului privind un studiu de oportunitate pentru noile depouri de autobuze și tramvaie din municipiul Iași și a indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect. Costurile estimate sunt de 15.991.006 euro, cu TVA, iar durata estimată de realizare a lucrărilor de 24 de luni. „Serviciile actualului depou de tramvaie și autobuze al Companiei de Transport Public Dacia suferă din cauza condițiilor precare, lipsei de echipamente moderne și clădirilor inadecvate și degradate care găzduiesc activitățile. Tehnologiile existente sunt la nivelul anilor 1970 - 1980. Concret, clădirile nu sunt izolate termic, motiv pentru care se identifică o mare pierdere energetică în desfășurarea activităților. De asemenea, se impune schimbarea rețelei de contact și a sistemului de alimentare, precum și a rețelei interioare de distribuție utilități. Se propune modernizarea integrală a sistemului de alimentare rețea contact, actualul sistem fiind conceput și realizat acum mai bine de 30 de ani, fără a fi modernizat sau reparat capital de la data construcției. În cadrul aceluiași proiect, căile de acces și circulație actuale vor fi reorganizate pentru fiecare sistem de transport cu bandă rezervată”, se arată în proiectul de hotărâre.
Soluția tehnică propusă pentru modernizarea depoului Dacia include demolarea tuturor clădirilor existente în vederea refuncționalizării depoului, menținerea parțială a platformelor ca fundație pentru infrastructură, redefinirea căilor de acces actuale pentru tramvaie și autobuze (separarea fluxurilor fiind imperativă) și împrejmuirea completă pentru asigurarea siguranței în exploatare și restructurarea tuturor sistemelor, incluzând semnalizarea și automatizarea, rețeaua de contact, rețelele interioare, instalațiile. „În următoarele 22 de luni depoul din Dacia, care va prelua tot parcul de tramvaie noi, trebuie să devină funcţional. Depoul de la Gară va fi mutat în zona Fortus, acolo urmând a fi înfiinţat unui punct de tip depou. La Gară avem circa 4,2 hectare de teren. Aici sunt mai multe hale de reparaţii şi sediul administrativ al Companiei de Transport Public. Intenţşia, pe viitor, este de a înfiinţa într-una din halele monument-istoric al unui Muzeu al Tramvaielor, într-un parc şi cu posibilitatea realizării unei parcări subterane care să deservească întreaga zonă”, a explicat Mihai Chirica.
BERD finanţează proiectele referitoare la eficienţa energetică
Cu alţi aproximativ cinci milioane de euro vor fi reabilitate termic a 14 unități școlare din Municipiul Iași. „Fiecare bancă mare care finanţează autorităţi publice are diverse teme de finanţare. BERD şi-a lansat liniile de finanţare pe eficienţă energetică, printre care apar şi clădirile publice”, a mai explicat primarul necesitatea acestei investiţii. Unităţile şcolare desemnate a fi incluse în proiectul de finanţare sunt grădinițele cu program normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64), grădinițele cu program prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5), şcolile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16), Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110), Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis), Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2). Lucrările sunt estimate la aproximativ 24 milioane de lei, inclusiv TVA, suprafața totală propusă spre reabilitare termică fiind de aproape 35.818,45 metri pătrați.
Ateneul din Dacia, al copiilor!
A treia investiţie, modernizarea cinematografului Dacia survine în acelaşi context, fiind vorba de o clădire veche, construită între anii 1984-1987. În ședința din 21 martie 2019 consilierii locali au adoptat și un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate cu elemente de DALI (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție), a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare cinematograf Dacia”. Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spații pentru recuzită și pentru actori, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii pentru a respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare.
Valoarea totală a proiectului este de 11.019.143,63 lei inclusiv TVA.
După cum primarul Mihai Chirica a anunțat în mai multe rânduri, intenția municipalității este aceea de a transforma Cinema Dacia într-un spațiu de spectacole și activități cultural-educative pentru cei mici: „Ateneul copiilor”.
Lucian STATE
* * *
9,10%
Este gradul de îndatorare al Iaşului dacă va fi contractat împrumutul de la BERD. La data de 31 decembrie 2019, Municipiul Iași înregistra un grad de îndatorare de 8,35%, iar la data de 31 martie 2020 de 4,07%. Maximum admis este de 30%
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau