DNA a scormonit iar printre hârtiile din Primăria Iași
Dimensiune font:
Ieri, procurorii anticorupţie au mers din nou la Primăria Iaşi, unde au verificat documente de la Serviciul Urbanism. De data aceasta, pentru a verifica actele unei firme al cărui patron are un videochat. Procurorii DNA au făcut descinderi nu doar la Primărie, ci şi într-un imobil şi un sediu de firmă din localitatea Vişan. Procurorii vor să afle mai multe informaţii despre un imobil construit cu ani în urmă în zona Moara de Vânt. În acest dosar sunt suspiciuni de fapte de corupţie din partea unor angajaţi din Primărie pentru emiterea unor autorizaţii de urbanism.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au venit la Primăria Iaşi încă de la primele ore ale dimineţii de luni. În colimatorul lor au intrat funcţionarii de la Direcţia de Urbanism şi Registratura, de unde în urmă cu 7 ani s-ar fi emis autorizaţii pentru construcţia a două case. În realitate însă, pe locul cu pricina a fost construit un bloc de locuinţe fără a avea însă autorizaţiile necesare.
Cei de la Primăria Iaşi spun că descinderile procurorilor şi jandarmilor au fost făcute după ce în primăvara acestui an au depus o plângere penală privind modalitatea de eliberare a unor documente de urbanism. „Este vorba de construirea unui imobil în zona Moara de Vânt, în baza unei autorizaţii de construire emise în cursul anului 2015, completată printr-o autorizaţie din anul 2019, recepţionat printr-un proces verbal emis în anul 2019 şi care a beneficiat de un certificat de atestare a edificării construcţiei emis în anul 2020. Numai că în urma unor verificări ale documentaţiei făcute la începutul acestui an de către Direcţia de Arhitectură şi Urbanism - Serviciul Autorizare Construcţii s-a constatat că autorizaţiile vizau construirea a două locuinţe individuale şi repoziţionarea imobilului, pe când certificatul de atestare a edificării se referă la un bloc de locuinţe. Drept urmare, primarul Mihai Chirica a trimis, pe 7 martie, două sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte cu potenţial infracţional referitoare la certificatul de atestare a edificării construcţiei menţionat către Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi şi, respectiv, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Sesizările trimise instituţiilor statului au fost însoţite de întreaga documentaţie menţionată”, se menţionează în comunicatul de presă.
Apel la instanţă pentru anularea autorizaţiilor
Conducerea Primăriei Iaşi precizează că a făcut şi o solicitare în instanţă pentru anularea autorizaţiilor de construire în cauză. „Suntem nu doar deschişi să colaborăm, ci chiar noi am sesizat instituţiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului. Suntem la serviciu, toţi angajaţii Primăriei îşi fac treaba conform fişei postului, iar activitatea administrativă continuă. Am încredere că justiţia va face lumină, astfel încât imaginea şi activitatea municipalităţii să nu aibă de suferit", a declarat primarul Mihai Chirica.
Ce spun procurorii
Procurorii DNA speră că pot face lumină în acest caz documentele de la Urbanism care au fost eliberate în perioada 2015-2020. Surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul spun că în colimatorul DNA se află o firmă, Vixen SRL, care a construit un bloc în Moara de Vânt, deşi autorizaţia fusese emisă pentru două case.
Procurorii au solicitat şi au primit de la angajaţii Primăriei Iaşi o serie de documente suport care vizează eliberarea unor documente de urbanism emise în perioada 2015 – 2020. Ei au stat în Primărie până după ora 13.00. Se pare că vor reveni şi în zilele următoare. „Faptele au fost comise în perioada 2018 - 2020 şi vizează eliberarea unor documente privind autorizarea construcţiei, edificarea, tranzacţionarea şi intabularea unui imobil din municipiul Iaşi. În cursul zilei de 12 decembrie, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sedii de firmă. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi”, spun procurorii DNA.
Vixen SRL este o firmă înfiinţată în 2008 şi are ca principal domeniu de activitate dezvoltarea imobiliară. În 2021 această firmă, cu cinci angajaţi, a avut o cifră de afaceri de 821.197 lei, şi un profit de 47.044 lei, după 14 ani de activitate. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 73%. Laura RADU, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau