DNA Iași a salvat 863.927 lei din banii europenilor
Dimensiune font:
Prin cinci rechizitorii, Direcția Națională Anticorupție prin Serviciul teritorial Iaşi a dispus trimiterea în judecată a 27 inculpaţi. Trimiși în judecată au fost: un director de instituţie publică, un primar, un viceprimar, trei funcţionari publici pentru infracţiunea de abuz în serviciu, un ofiţer de poliţie, 13 agenţi de poliţie, un administrator de societate comercială, un agent comercial, doi funcţionari publici (inspectori antifraudă) pentru infracţiunea de luare de mită, un funcţionar public (ambulanţier) pentru infracţiunea de trafic de influenţă, un primar şi un funcţionar public pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.
Dosarul „Pizza pentru polițiști”
În unul dintre cele mai complexe dosare ale DNA Iași a dispus trimiterea în judecată a 14 polițiști rutieri pentru luare de mită în formă continuată, în schimbul protecției promise și asigurate unor persoane în cazul săvârșirii unor contravenții la regimul circulației. Pe lista acuzaților se află Gheorghiță Ciobanu, șef al Biroului Rutier Iași, agenți de poliție și o persoană fizică.
„În perioada 2019 – 2020, în baza unei înțelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins și primit direct și prin intermediari, bani și produse alimentare de catering (livrare preparate culinare). Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director cât și pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia”, transmitea DNA.
Fraude cu fonduri europene
Fostul primar al comunei Balș, Constantin Apostol a fost trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene, alături de Mihai Florea, data faptelor fiind agent agricol. Totul s-ar fi petrecut în perioada 2011-2014, când i-ar fi pus la dispoziție președintelui unei asociații de crescători de animale mai multe documente false din care ar fi reieșit că fermierul ar deține animale (bovine, ovine și ecvidee). „Fermierul le-ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică. Prin aceste demersuri, președintele asociației respective ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 657.837 lei sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză”, se arăta în rechizitoriu.
Și-au recunoscut vinovăția
În anul 2021 au fost încheiate șapte acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Ieșenca care „a ajutat” persoane sănătoase să obțină indemnizații de handicap și-a recunoscut fapta pentru care a primit doi ani de închisoare cu suspendare.
„În perioada 2008-2016, inculpata, prevalându-se de o presupusă influență pe care ar fi avut-o asupra membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Iași, ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 400 și 9.000 lei și ar fi primit în total suma de 90.190 lei. Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpată pentru a ajuta persoanele respective sau rude ale acestora să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care, în mod normal, acestea nu ar fi beneficiat”.
În luna iulie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a celor implicați în dosarul angajărilor de la Apele Române: a fostului director ABA „Prut-Bârlad”, Petru Avram, a fostei chelnerițe Simona Burlacu și a lui Stelian Mețler, cât și a fostului primar al comunei Vatra Moldoviței din Suceava, Virgil Saghin, a viceprimarului Gabriel Niga și a secretarei Ana Boca.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau