Doar câțiva dintre pacienții de la Socola mai sunt vizitați de rude!
Dimensiune font:
* chiar dacă, în cazul unora, indicaţia este de externare, cei de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași îi mai ţin, pentru că nu vine nimeni după ei şi nu îi pot arunca în stradă * unii bolnavi sunt internaţi de zeci de ani şi tot de atunci aşteaptă vizita cuiva * medicii spun că, din păcate, doar 20-25% dintre pacienții internați primesc vizite regulat * pentru o mare parte dintre ei, singurele chipuri pe care le văd și le așteaptă zilnic sunt cele ale medicilor și asistenților medicali
Sute de pacienți cu afecțiuni psihice au fost uitați de propriile familii și lăsați să-și ducă traiul în spital. Este realitatea cu care se confruntă bolnavi din toată regiunea Moldovei internați la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași. După ce familia nu i-a mai vrut din cauza afecţiunilor, unii încă mai aşteaptă și acum, după ani de zile, ca vreun cunoscut sau cineva drag să le treacă pragul. Medicii spun că sunt pacienți care sunt internați și de peste 10 ani. „Am avut pacienți care au stat și peste 50 de ani internați, de mici copii, însă acum cred că cei mai vechi sunt cam de 10-15 ani aici. Din păcate, din totalul pacienților doar 20-25 % primesc vizite regulate ale membrilor familiei, iar 10-15% din ei nu mai au niciun membru din familie în viață”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.
Practic, unii pacienți sunt duși la spital de rude, iar în loc să fie vizitați și sprijiniți sunt, de fapt, abandonați. Medicii spun că stimga psihiatrică există în continuare, deși se fac eforturi pentru a diminua acest fenomen care îi afectează pe cei suferinzi. „Deși în asistența terapeutică a pacienților cu boli psihice susținerea din partea familiei este foarte importantă, ne confruntăm mai degrabă cu o cooperare dificilă a acestora. Stigma psihiatrică încă persistă, deși toate demersurile noastre ca și specialiști sunt pentru a o diminua, tocmai pentru ca pacienții noștri să se simtă în siguranță și la externare, nu doar în spital”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță.
Sezonul rece, sezonul abandonului la Urgențe
În fiecare an, sezonul rece aduce la spital mulți pacienți în vârstă abandonați. Medicii psihiatri spun că ajung la camera de gardă zeci de astfel de cazuri. Dacă unii nu au deloc rude, alții au dar nu-i ajută acest fapt cu nimic. „În fiecare an, în sezonul rece, se prezintă la Camera de gardă zeci de cazuri de pacienți în vârstă cu diferite forme de demență, abandonați în unitățile de primiri urgențe sau chiar fără domiciliu. Aceste cazuri în majoritate nu reprezintă o urgență psihiatrică, iar necesitatea medicală de internare în regim de urgență nu se justifică. Mai mult decât atât, toate paturile destinate pacienților cronici sunt ocupate, existând o listă de așteptare pentru internarea în aceste secții”, a mai precizat medicul psihiatru Raluca Prepeliță.
În Institutul „Socola” sunt ocupate la acest moment toate cele 373 de paturi de cronici, dintre care 123 de îngrijiri paliative. Paturile sunt distribuite la centru și în cele două sectii exterioare: Șipote și Bârnova. Cum un loc la cronici se eliberează doar prin decesul unui pacient și sunt permanent liste de așteptare, pe timpul iernii, medicii internează astfel de pacienți pe celelalte secții, de nevoie.
Recordul de internare în spitalul „Socola” l-a deținut un bărbat care a fost lăsat acolo timp de 71 de ani. El a fost internat în 1945, pe când avea 22 de ani. A murit tot în spital, în anul 2016, și a fost înmormântat de angajații unității sanitare. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau