Doctorul Tinică are nevoie de ajutor!
Dimensiune font:
* unul dintre cei mai mari chirurgi europeni, ieșeanul Grigore Tinică, cel care a efectuat pentru prima dată în România o operație pe cord cu laser, solicită sprijinul ieșenilor și al autorităților pentru construirea unui nou Institut Regional de Medicină Cardiovasculară la Iași * noul spital va fi cel mai performant din țară în domeniu și va avea 7 clinici care nu există în România, printre care Clinica de Cardiologie fetală neonatologie şi malformaţii cardiace critice și Clinica de angiologie, flebologie şi limfologie * unitatea va dispune de aproximativ 470 de paturi, constituindu-se într-o unitate etalon la nivel mondial * valoarea totală estimativă pentru realizarea IRMC este de 350 milioane euro
Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava, organizează joi, 17 iunie 2021, ora 11, evenimentul „Împreună pentru Inima Moldovei”, care va avea loc în comuna Miroslava, pe amplasamentul unde va fi construit viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC).
Au fost invitați reprezentanți ai Guvernului, autorități locale și județene din regiunea Moldovei, instituții deconcentrate, reprezentați ai cultelor religioase, precum și reprezentanți ai societății civile și ai oamenilor de afaceri, urmând a fi semnat un Angajament pentru susținerea construirii IRMC din partea tuturor instituțiilor implicate, al reprezentanților politici și al reprezentanților societății civile prezenți, ca o garanție a voinței comune necesare pentru construirea noului Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară.
De asemenea, în cadrul evenimentului se vor prezenta etapele pentru construirea IRMC. Până în prezent s-a semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Sănătății, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, Consiliul Județean Iași și Primăria comunei Miroslava și se află în elaborare documentația tehnico-economică pentru finanțarea investiției prin fonduri nerambursabile.
Liste de aşteptare care depăşesc doi ani!
Înfiinţat la Iaşi în anul 1995, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof Dr. George I.M. Georgescu” Iași a rămas unicul centru din regiunea Nord-Est a României care oferă servicii de chirurgie cardiovasculară adulți, tratament chirurgical și intervențional al malformațiilor cardiace congenitale la copii și adulți, tratament endovascular al maladiilor aortei (EVAR — EndoVascular Aortic Repair) și stenozei aortice (TAVI — TransAortic Valve Imnlantation), electrofiziologie și implantare de dispozitive cardiace, tratament intervențional al fibrilației atriale.
Practic, în zonele de Nord-Est şi de Sud-Est ale României, la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori (din cele 8 judeţe ale Moldovei), IBCV este unicul centru european arondat unui număr atât de mare de locuitori), având, la cele 130 de paturi, o reprezentare de 42.370 locuitori/pat, față de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor din ţară.
IBCV Iaşi oferă servicii medicale clinice în regim de spitalizare continuă şi de zi dedicate specialităţilor cardiologie, cardiologie intervenţională, electrofiziologie, chirurgie cardiovasculară, pentru aproximativ 32.000 de pacienţi/an.
Listele de aşteptare pentru unele proceduri de chirurgie cardiovasculară, electrofiziologie, chirurgie a malformaţillor cardiace sau transplant se întind pe o perioadă de 2-3 ani sau nu există nicio perspectivă.
„După părerea mea, pacienţii ar trebui să aibă acces nelimitat la orice tip de asistenţă medicală. De aceea, de foarte mulţi ani, tocmai de când am venit la Iaşi, fac diligenţe pentru a construi un spital cum îl am eu în imaginaţia mea. Dacă reuşim acest lucru, pentru o bună perioadă de timp lumea din această zonă a ţării nu va mai avea nevoie să stea pe liste de aşteptare, să stea la cozi interminabile, să aştepte materiale, doctori, asistente medicale, practic, să aştepte să fie tratat. Lumea va veni în momentul în care va avea nevoie şi exact atunci va avea şi un ajutor medical. Acesta este visul meu. Sper să şi reuşesc!”
- prof.univ.dr.Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași
Valoarea totală estimativă pentru realizarea obiectivului de investiție „Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași” este de 350 milioane euro, inclusiv TVA. Pe faza de proiectare, cheltuielile, în sumă de 17.150.000,00 lei, sunt defalcate în patru etape. În prima etapă vor fi necesare fonduri de 160.650 lei pentru studii de teren (studiu topo, geo, hidro), raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice (studiu de trafic etc), studiu de prefezabilitate. În următoarele două etape se vor necesita 3.921.050 lei, necesari studiului de fezabilitate şi devizului general. În etapa a patra se vor folosi 16.326.800 lei, pentru proiectul de Autorizare a Executării Lucrărilor, Proiect Tehnic de Execuţie.
Deocamdată, din bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2021 vor fi asigurate fondurile necesare pentru achiziția și realizarea documentațiilor tehnico-economice (studiul de prefezabilitate, studii de teren, raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice), suma alocată fiind de 4.081.700,00 lei, TVA inclus.
„Misiunea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară este aceea de a fumiza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienții cu patologie acută, urgentă, complexă, la nivel secundar și terțiar. Acest nou model de institut va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice și ar trebui să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației în regiune și, în special, pentru persoanele defavorizate și sărace, care prezintă un nivel disproporționat de morbiditate și mortalitate evitabilă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) va va avea aproximativ 470 de paturi și se va constitui într-o „investiţie de viitor care va pune Iaşul pe harta lumii medicale”. Acesta va cuprinde: ambulatoriu și triaj primire urgențe,dar și câteva clinici unicat - Clinica de Îngrijiri paleative cardiovasculare, Clinica de terapii endovasculare, Clinica de Cardiologie fetală neonatologie şi malformaţii cardiace critice, Clinica de electrofiziologie şi aritmologie, Clinica de angiologie, flebologie şi limfologie şi Departamentul de cercetare aplicată şi studii medicale. Daniel BACIU, Cătălin NEAGU
„Gândim acest institut regional de medicină cardiovasculară pe o perspectivă foarte îndelungată... Nu ne limităm la edificii locale pentru că tot ce se construiește acum și ce se va construi în următorii ani va trebui să funcționeze minimum 70 – 80 de ani sau chiar mai mult” -
prof.univ.dr. Grigore Tinică, manager Institutul De Boli Cardiovasculare Iași
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau