Doi noi cetăţeni de onoare, la final de mandate
Dimensiune font:
Este vorba de liderul sindicatuilui TEPRO, Virgil Săhleanu, şi de istoricul Radu Varia
Virgil Săhleanu, liderul sindical asasinat pe 7 septembrie 2000, a primit ieri titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași post – mortem. Hotărârea a fost luată în ședința de Consiliu Local de ieri, ultima din acest mandat a aleşilor locali.
Virgil Săhleanu este liderul sindical care a plătit cu viața încercând să salveze de la faliment fabrica în care lucra denunțând contractul de privatizare care o transformase dintr-o firmă profitabilă în una falimentară. În 1998, TEPRO SA a fost privatizată de către stat, fiind cumpărată de către firma cehă Zelezarny Veseli. În ianuarie 1998, patronatul a hotărât concedierea a o mie de salariați.
În data de 19 februarie 1999 Virgil Săhleanu a fost ales președinte al Sindicatului Liber TEPRO Iași. Trei zile mai târziu, Sindicatul TEPRO Iași a declanșat un conflict de muncă acuzând patronatul de fraudă și concediere abuzivă a 1.278 de angajați. Ca urmare a acestor evenimente, Virgil Săhleanu a fost concediat. Cu toate acestea, Săhleanu a reușit în instanță anularea concedierii salariaților.
După mai multe amenințări cu moartea, Virgil Săhleanu a fost asasinat în dimineața zilei de 7 septembrie 2000. A fost condus pe ultimul drum de peste 5.000 de oameni, iar piața din fața fostei întreprinderi TEPRO, ca și bulevardul din zonă îi poartă numele.
Radu Varia, iubitorul de … Brâncuşi!
Al doilea titlu a fost conferit criticului și istoricul de artă Radu Varia. Născut pe 21 mai 1940, la Iași, Radu Varia a studiat limba și literatura română la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea București. Ulterior, Radu Varia a susținut teza de Doctorat în Istoria Artei și Civilizației la Ecole des Hautes Etudes din Paris. La începutul anilor 70, Radu Varia a participat activ la crearea, în Spania, a unui muzeu dedicat marelui pictor Salvador Dali, de care l-a legat o trainică prietenie. Apropiat de cei mai de seamă artiști europeni și americani ai ultimelor decenii, Radu Varia a organizat importante expoziții internaționale. Una dintre operele sale de referință îi este dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuși, fiind declarată cartea anului 1986 în Statele Unite ale Americii. În 1991 primește premiul Ion Andreescu al Academiei Române, în 1995 i se acordă Premiul Mondial Leonardo da Vinci, iar în anul 2000 devine Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare din Franța. Radu Varia este membru de onoare al Academiei Regale din Scoția și Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte din Chișinău. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau