Două instituții de cultură din Iași vor fi reabilitate și modernizate
Dimensiune font:
Filarmonica de Stat „Moldova” și Teatrul „Luceafărul” din Iași sunt două mari obiective care nu au mai fost modernizate de zeci de ani. Filarmonica de Stat „ Moldova” ar putea fi finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Totodată, autoritățile iau în calcul finanțarea de la Comisia Europeană prin exercițiul financiar 2021-2027.
Consiliul Județean Iași, în subordina căruia se află cele două instituții, își dorește să obținăfinanțare de la ADR Nord-Est,pentru că în acest caz co-finanțarea nu ar fi ca la PNRR, de 50%, ar fi mult mai mică de 2%. „Noi vom depune proiectul e modernizare și restaurarea Filarmonicii pe altă linie de finanțare tocmai pentru a economisi cinci milioane de euro, care ar însemna co-finanțare de la județul nostru”, a declarat Costel Alexe, președinte CJ Iași.
În primăvara acestui an, Consiliul Județean Iași a aprobat depunerea proiectului „Reabilitarea și Modernizarea Imobilelor cu numere cadastrale 161496 și 161497”, situate în str. Cuza Vodă nr. 29, în care își desfăşoară activitatea Filarmonica Moldova lași, pentru finanțare prin PNRR, Componenta 5 Valul Renovării. Pentru restaurarea și reabilitarea Filarmonicii din Iași ar fi necesare aproximativ 11 milioane de euro. În momentul de față, clădirea-monument se află într-o stare avansată de degradare, însă autoritățile speră că proiectul de finanțare va putea acoperi toate lucrările, atât la partea exterioară, cât și în interior. Conform proiectului, Sala Mare va avea o capacitate de 700 de locuri, iar balconul va fi unit printr-o pantă cu restul sălii. De asemenea, scena se va mări cu trei metri pentru că numărul artiștilor din orchestra Filarmonicii a crescut numeric.
Consiliul Județean și-a luat angajamentul reabilitării corpurilor de clădire degradate acum câțiva ani, moment în care a primit în administrare imobilele pe o perioada de 22 de ani de la Centrul Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice.
Cele două corpuri de clădire sunt extensii ale vechii Case Balș (corp reabilitat) și au fost construite între anii 1900 și 1910. „Suntem deja în SEAP cu documentația, o procedură de actualizare pentru proiectul de la Filarmonică. Așa cum au fost ele făcute anterior nu se avea în vedere eficientizarea energetică. Ori pe PNRR, ori pe ADR, în noile call-uri nu vom putea discuta de o investiție la Filarmonică în lipsa unor elemente de eficientizare energetică și atunci am lansat și această procedură astfel încât orice sursă de finanțare pe care o vom identifica să avem și această documentație. Și cea de la Teatrul Luceafărul o recepționăm săptămâna aceasta, un alt obiectiv pe care îl pregătim pentru modernizare și eficientizare energetică”, a precizat Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.
Teatrul „Luceafărul”, 35 de ani fără reparații!
O altă clădire aflată în administrația Consiliului Județean este Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. Aici, nu s-au mai făcut investiții de mai bine de 35 de ani, din lipsa fondurilor și din cauza unor autorizații. De curând, autoritățile au anunțat că lucrările de intervenție au fost avizate favorabil de către Comisia zonală a monumentelor istorice. Proiectul a fost realizat de către firma Artehnis, iar documentația de avizare a lucrărilor de intervenție a făcut obiectul unui discuții recente la Direcția pentru cultură. Pentru reabilitarea și modernizarea clădirii, reparații la interior, schimbarea scaunelor ar fi nevoie de aproximativ 2,3 milioane de euro. Reprezentanții instituției spun că vor primi sprijin și din partea mediului privat pentru anumite lucrări.„Un investitor din Iași ne-a promis că ne reface scările. Toată partea aceasta de intrare în teatru până la începerea celei de-a XV-a Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr, eveniment care va avea loc în luna octombrie”, a spus Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau