Dr. Carmen Dorobăţ: „Toți pacienții sunt egali”
Dimensiune font:
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unitate aflată în prima linie a luptei cu COVID-19, sunt trataţi, fără discriminare, toți pacienții * managerul spitalului afirmă că nu contează vârsta, starea socială, studiile sau locul din care vin bolnavii * în acest moment, în spitalul ieşean sunt internați 99 de bolnavi, dintre care 41 sunt din alte județe
Managerul Spitalului de Boli Infecţioaose Iaşi, Carmen Dorobăţ, infirmă speculaţiile apărute recent în spaţiul public, potrivit cărora clinica ieşeană dispune de suficiente locuri pentru internarea pacienţilor infectaţi cu noul virus, refuzând, totodată, internarea celor nu sunt din Iaşi. Astfel, începând cu 10 martie, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a avut internați 133 de pacienți confirmați cu virusul SARS-COV2, mai puţin de jumătate – 58 – fiind din Iaşi. De altfel, datele statistice ale clinicii oferă și zona de proveniență a pacienților: București 1, Botoşani 8, Bacău 5, Neamţ 22, Prahova 1, Suceava 31, Vrancea 1, Vaslui 6. Dintre aceştia, au fost externaţi, în urma vindecării, 40 de bolnavi. „Doar 16 dintre ei au fost din Iași. Spitalul de Boli Infecțioase a înregistrat, din păcate, în ciuda eforturilor medicilor, 11 decese. Au pierdut lupta cu viața 4 bolnavi din Iaşi, 2 din Suceava, 3 din Neamț, unul din Botoşani și unul din Bacău. În acest moment, în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, sunt internați 99 de bolnavi. 41 sunt din alte județe. De asemenea, suntem în așteptarea rezultatului testului COVID-19 pentru alţi 13 suspecți”, spune medicul ieşean.
Ne aflăm în perioada ascendentă a curbei îmbolnăvirilor
În prezent, cea mai mare problemă a spitalului o reprezintă numărul locurilor pentru suspecți Covid 19. „Acum, de exemplu, mai avem doar două locuri. Fiecare persoană suspectă de COVID-19 stă singură în salon. Sunt norme internaționale. Când ajungem la capacitate, rog colegii de la spitalele care au astfel de cazuri să izoleze persoana suspectă de COVID-19 până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Posibil ca această situație să producă frustrări, dar țin să asigur toți cetățenii că noi, aici, tratăm fără discriminare toți pacienții. Nu contează vârsta, starea socială, studiile sau locul din care vin bolnavii”, a mai declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Carmen Dorobăț a ţinut să atragă atenția asupra faptului că „în urmă cu o săptămână sistemul medical a intrat în strategia de fază 4”. „Asta înseamnă, potrivit documentelor oficiale, intrarea în acțiune a ceea ce înseamnă generic Spitale COVID-19. Ne aflăm în perioada ascendentă a curbei îmbolnăvirilor iar Spitalul de Boli Infecțioase din Iași preia cazurile medii și grave. Luptăm pentru sănătatea dumneavoastră iar infrastructura este formată din 9 paturi de Terapie Intensivă, 15 paturi pentru suspecți și 184 de paturi pentru bolnavii diagnosticați cu COVID-19. Faptul că s-a contabilizat un număr mic de ieșeni diagnosticați cu SARS-COV 2 arată managementul bine țintit realizat de toate instituțiile implicate, de la Prefectură, Primărie, Consiliul Județean, Serviciul Județean de Ambulanță, SMURD, medici de familie, ISU, DSP CJASS și spitale. Avem nevoie de încrederea dumneavoastră. Vom lupta pentru fiecare viață!”, mai spune Carmen Dorobăţ.
Asistența medicală din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este asigurată de 26 de medici care fac gardă, 161 de asistente medicale și 114 infirmieri și îngrijitori. Acestora li se adaugă medicii de laborator, Radiologie, Anatomie Patologică și farmaciștii, cu excepția celor opt cadre medicale de îngrijire diagnosticate cu SARS-COV2 care se află în spital sub tratament.
450 de teste pe zi
În ceea ce priveşte logistica, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi a primit de la Ministerul Sănătăţii un aparat nou PCR care lucrează la capacitate maximă.
De asemenea, se lucrează şi cu aparatul de testare primit de la Casa Share, iar alte teste sunt prelucrate la Institutul de Oncologie şi urmează să fie folosit şi laboratorul de la Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Astfel, capacitatea de testare, la Iaşi, poate ajunge la 450 de teste pe zi. „Capacitatea de testare a crescut de la 50 – 60 de teste, câte făceam pe zi, până la peste 100-150, prin faptul că am primit această sponsorizare de la Casa Share. De asemenea, de câteva zile, funcționează și noul aparat PCR primit de la Ministerul Sănătății. La acesta se adaugă testele pe care le putem face la colegii de la IRO și testele pe care le facem la Universitatea de Medicină și Farmacie, într-un centru special amenajat, de ultimă generație. La nivelul Iașului se pot face aproximativ 450 de teste pe zi”, a mai spus medicul ieşean. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau