Dragoste cu forța sau război total, în Consiliul Local
Dimensiune font:
PNL și USR-PLUS vor demonstra asăzi dacă pot depăși momentele tensionate, pentru a se uni politic, în interesul ieșenilor * calculele politice indică faptul că cele două formațiuni politice nu se pot ignora la infinit: ori dragoste cu forța, ori război total! * acestea sunt variantele pe care le au la dispoziție PNL și USR-PLUS, în condițiile în care apropierea de PSD pare să se constituie, pentru toată lumea, într-un compromis inimaginabil
După șase luni de la alegerile locale, Municipiul Iași ar putea să aibă viceprimari. Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local programată în această dimineaţă. În documentul menționat nu sunt nominalizate persoanele care ar putea să ocupe această funcție, însă una dintre propuneri este Daniel Juravle, din partea PNL. Al doilea post de viceprimar ar putea reveni formaţiunii USR+, însă aceasta nu s-a grăbit să nominalizeze vreun consilier local care ar putea ocupa funcţia amintită. „Opţiunea noastră este clară pentru un post de viceprimar. Este vorba despre Daniel Juravle. Dacă vor dori să ne dea şi al doilea post de viceprimar o să îl luăm şi o să îl folosim în slujba oraşului nostru. Dacă vor dori (n.r. – USR) să nominalizeze un viceprimar, o să-l acceptăm”, a spus edilul-şef. Conform Codului Administrativ, viceprimarul este ales prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația aferentă acestui statut. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local înainte de expirarea duratei normale de patru ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.
Sală de sport nouă la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”
Municipalitatea ieșeană continuă să investească în modernizarea infrastructurii sportive a unităților școlare. Tpot în ședința ordinară de astăzi, consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a devizului general pentru construirea unei săli de sport la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”. Primarul Mihai Chirica a precizat săptămâna trceută că valoarea totală a investiției este de 7.211.659,99 lei, fără TVA (8.568.337,17 lei, cu TVA). Sala de sport va avea o suprafață construită de 1.508 metri pătrați, durata estimată de realizare a proiectului fiind de 12 luni.
Noua sală de sport și anexele sale vor fi construite cu parter și etaj, cuprinzând un spațiu de antrenament de 1.077,50 metri pătrați 10 grupuri sanitare, cabinet medical, trei vestiare, două săli de antrenament și tribune pentru spectatori în suprafață de 67,75 metri pătrați.
Pe lângă investiția în sala de sport de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” vor fi demarate lucrările de construire a unei săli de sport la Școala „Ion Creangă” (investiție în valoare de 2.277.640,37 lei, cu TVA, executată în cel mult 12 luni de SC Prima Construct SRL), alte patru săli de sport urmând a fi ridicate la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Școala Gimnazială „George Coșbuc” și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”.
Manifestări culturale în luna aprilie
În luna aprilie la Iași vor fi organizate două evenimente publice în spiritul sărbătorilor pascale, municipalitatea urmând a-și aduce sprijinul prin acoperirea cheltuielilor de logistică, valoarea acestora urmând a fi aprobată de aleşii locali. Primul eveniment, intitulat „Ouă încondeiate”, se va desfășura în perioada 17 – 18 aprilie pe esplanada Palatului Culturii, în organizarea Muzeului Etnografic al Moldovei. Manifestarea se află la cea de-a XX – a ediție, având ca scop prezentarea de aspecte reprezentative ale culturii populare românești, cu precădere tehnica încondeierii sau scrierii ouălor, tehnica pictării de icoane precum și realizarea diverselor obiecte de natură religioasă din lemn, os sau alte materiale, toate având darul de a pătrunde în atmosfera sacră a Paștelui.
Al doilea eveniment, numit „Sărbătoarea Florilor – Floral IS”, se va desfășura în perioada 22 – 25 aprilie în zona pietonală a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, fiind organizat de Municipiul Iași.
Timp de patru zile, vor lucra împreună designeri, arhitecți, peisagiști, floriști, ecologiști, elevi, studenți, firme și comercianți al căror scop va fi de a evidenția frumusețea naturii, respectiv florilor în contextul urban. Proiectul mai cuprinde, pe lângă expozițiile florale, workshopuri pentru publicul larg și pentru floriștii profesioniști, precum și evenimente pentru copii.
Proiect vizând dezvoltarea politicilor sociale și de sănătate
Consilierii locali vor analiza și un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de Parteneriat pentru Dezvoltare Locală între Municipiul Iași, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociația Copilul Meu – Inima Mea și Județul Iași.
Acest acord face parte din proiectul „Dezvoltarea politicilor sociale și de sănătate locale în Județul Iași”, urmând a fi depus spre obținerea unei finanțări în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.
Valoarea finanțării este de 424.346 de lei, din care 415.859,06 lei sunt fonduri nerambursabile.
De asemenea, consilierii locali vor aproba și Regulamentul de Organizare și Funcționare al Parteneriatului pentru Dezvoltare Locală. Potrivit acestui regulament, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Asociația Copilul Meu – Inima Mea vor asigura coordonarea și implementarea tuturor acțiunilor operaționale și financiare, rezolvarea tuturor problemelor logistice, tehnice și economice ale proiectului, în timp ce Municipiul Iași și Județul Iași vor oferi suport celor două organizații în promovarea de politici aferente proiectului „Dezvoltarea politicilor sociale și de sănătate locale în Județul Iași”.
„Iași - Smart Health City”
În fine, municipalitatea continuă eforturile de dezvoltare a infrastructurii medicale din Iași. În acest sens, în ședința de astăzi va fi dezbătut un proiect de hotărâre care vizează aprobarea unui acord de parteneriat pentru dezvoltare locală, în vederea susținerii sectorului smart digital health și depunerea, împreună cu Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară și Structurală Nord - Est (IMAGO - MOL), a proiectului „Iași - Smart Health City”. Cele două entități vor solicita fonduri europene, proiectul urmând a fi depus pentru a obține finanțare prin intermediul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 - 2020. În funcție de rezultatele acestuia, finanțarea poate fi între 150.000 și 425.000 de lei. Obiectivul proiectului, care are o durată de 14 luni, este de a crește capacitatea organizațiilor neguvernamentale și partenerilor sociali din Municipiul Iași de a se implica în „formularea și dezvoltarea conceptului de smart health ca verticală a politicii locale de smart city”. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau