Dublu transplant renal, la Iaşi
Dimensiune font:
La Iaşi s-au desfăşurat, ieri, două intervenții chirurgicale de transplant renal de la donator cadaveric, în cadrul Centrului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, coordonat de către prof Adrian Covic și dr Corneliu Moroșanu, singurul centru din țară funcțional pentru transplantul renal. Primitori au fost două paciente din Iaşi - o pacientă de 57 de ani, cu boală genetică renală și în program de hemodializa de un an. A doua pacientă are 48 de ani și face dializă de 2 ani.
„ Pentru noi, atât ziua, cât şi operaţia au fost ca în vremuri normale. Ne-am desfăşurat activitatea aşa cum facem de obicei. A fost vorba de o intervenţie de transplant de la un donator aflat în moarte cerebrală. Deşi suntem într-o situaţie naţională de urgenţă şi se asigură doar urgenţele, donatorul cadaveric este considerat o urgenţă şi de aceea continuăm activitatea de transplant, conform recomandărilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Suntem singurul centru din România care mai face în acest moment transplant renal, şi ne bucurăm pentru asta. Astăzi au avut loc două intervenţii concomitent de transplant renal la două paciente de 57, respectiv 48 de ani, care făceau dializă de un an, respectiv, doi ani. Intervenţiile au decurs ca de obicei, au durat 4-5 ore, au fost implicate mai multe echipe de medici de terapie intensivă şi tot blocul operator, nu au fost incidente în cursul intervenţiilor. Ne bucurăm că a decurs normal totul. Atât donatorul, până să fie declarat, cât şi potenţialii primitori pe care noi îi chemasem în eventualitatea transplantului la spital, aşa cum facem de obicei, au fost testaţi pentru Covid-19, astfel încât am fost siguri că intervenţia s-a desfăşurat pe persoane neinfectate. Asta a fost diferenţa între ceea ce făceam în mod obişnuit şi ce am făcut acum. În mod normal testăm pacienţii pentru virus B, C, HIV şi o sumedenie de alţi viruşi. De data aceasta au fost testaţi şi pentru Covid, având în vedere situaţia în care suntem. Noi, cei care am făcut parte din echipa de recoltă am fost testaţi în cursul zilei de ieri tot pentru Covid”, a declarat Adelina Miron, unul dintre chirurgii urologi implicați în aceasta intervenție.
O intervenţie de prelevare de organe (ficat şi rinichi) de la un pacient de 48 de ani aflat în moarte cerebrală a fost efectuată, în urmă cu două zile de echipa Institutului Clinic Fundeni. „La Oradea, familia unui pacient de 48 ani, aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral, şi-a dat acordul ca organele să fie donate pentru salvarea altor vieţi. Echipa ATI şi de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, formată din dr. Tudorel Sabău, dr. Carmen Pantiş, asistent Aurelia Cheregi, asistent Szabo Emese, asistent Viviana Hodosan, asistent. Florica Ciorba au făcut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoţională să nu fi fost în zadar. Efortul lor a fost preluat de echipa de prelevare a IC Fundeni, condusă de dr. Vasile Lungu, alături de Dr. Maria Şerban şi asistent Rodica Dinu, care a încheiat cu succes intervenţia de prelevare atât a ficatului, cât şi a rinichilor”, a informat, luni, Agenţia Naţională de Transplant.
Potrivit sursei citate, la Institutul Clinic Fundeni, luni noapte, echipa condusă de medicul Doina Hrehoreţ, alături de echipa ATI, au „redat bucuria vieţii” pentru un pacient prin transplant hepatic. „Menţionăm faptul că, atât pentru intervenţia de prelevare, cât şi pentru cele de transplant, au fost luate toate măsurile de prevenţie împotriva SARS-CoV2, fiind asigurată permanent siguranţa pacienţilor şi a personalului medical implicat, prin toate mijloacele şi în fiecare etapă a acestei activităţi deosebite”, afirmă ANT. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau