Echipa medicală din Republica Moldova şi-a încheiat misiunea la Iaşi
Dimensiune font:
* personalul medical de dincolo de Prut a primit distincţii din partea autorităţilor ieşene * „I-am simţit aproape pe fraţii noştri. Ne-au răspuns la fel de prompt, la fel cum am făcut şi noi în trecut”, a spus general maior Dan Iamandi, şeful IGSU
Ieri, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași, în prezența inspectorului general al IGSU, general-maior Dan-Paul Iamandi, șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI din Republica Moldova, general-maior Mihail Sofronie Harabagiu, a prefectului Județului Iași, Marian Grigora şi a altor oficialități locale, a avut loc ceremonia de înmânare a meritelor deosebite personalului medical participant din perioada a doua în lupta cu noul coronavirus. În semn de apreciere și recunoștință pentru eforturile lor, prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, alături de oficialități ieșene, la finalul misiunii, din partea autorităților locale și județene – a înmânat distincții de onoare personalului participant, iar general-maior Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a înmânat distincții de onoare din partea DSU echipelor medicale din cadrul Ministerului Sănătății și IGSU al MAI din Republica Moldova care au sprijinit statul român în lupta cu pandemia de Covid-19, în perioada 18 octombrie – 15 noiembrie 2021. „I-am simţit aproape pe fraţii noştri. Ne-au răspuns la fel de prompt, la fel cum am făcut şi noi în trecut. Medicii şi personalul Inspectoratului Situaţii de Urgenţă Iaşi nu s-au simţit singuri. Au simţit că au nişte fraţi aproape, că are cine să le sară în ajutor la nevoie. Asta pentru noi a fost un lucru excepţional. A demonstrat că sângele apă nu se face”, a spus general maior Dan Iamandi, şeful IGSU.
Omologul său, geneneral maior Mihail Harbabagiu, şeful IGUS al MAI din Republica Moldova s-a arătat impresionat de acest schimb de experienţă. „A fost un schimb de experienţă foarte important atât pentru medicii şi paramendicii din Republica Moldova care au lucrat în comun cu specialiştii de la Iaşi. Odată ce sunt dispecerate integrate am lucrat nu doar din birou ci şi din teren. Experienţa cu siguranţă va fi una benefică pentru ţara mea, pentru Republica Moldova”, a spus şeful IGUS al MAI din Republica Moldova.
În fine, Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a declarat că a avut o colaborare fructuoasă cu medicii şi celelalte cadre medicale de peste Prut. „Colaborarea a fost una de bun augur, din toate punctele de vedere. La fel ca şi cadrele medicale din România, colegii noştri au un înalt grad de profesionalism. Ei au îngrijit pacienţii cu foarte mult devotament, ca şi când ar fi fost rudele lor. După două săptămâni misiunea lor s-a încheiat. Nu a fost o misiune uşoară. Nouă ne pare rău că ne despărţim dar ne bucurăm că se întorc cu bine acasă la familiile lor”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Sprijin comun
Pe data de 18 octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adopta Hotărârea nr. 89 din 18.10.2021 privind acceptarea asistenței internaționale oferită României de Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19, la propunerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova și oferta de asistență internațională transmisă de ministrul sănătății din Republica Moldova ambasadorului României, constând în punerea la dispoziție a unei echipe medicale împreună cu echipaje SMURD care să sprijine unitățile spitalicești la îngrijirea pacienților cu COVID-19. Misiunea umanitară, voluntară, în scopul sprijinirii cadrelor medicale din România, la Iași, în criza sanitară cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, a avut loc sub egida Uniunii Europene prin instrumentul de finanțare ESI (European Civil Protection And Humanitarian Aid Operations – Emergency Support Instrument). Altfel, relațiile bilaterale strâns legate între România și Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură. Laura RADU, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau