Educatoarele şi învăţătorii au fost scutiţi de taxele de facultate
Dimensiune font:
* cadrele didactice nu mai sunt obligate să facă studii superioare pentru a putea rămâne în sistem
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar, au semnat, săptămâna trecută, un acord prin care au agreat o serie de măsuri şi direcţii de acţiune comune. Una dintre cele mai importante este cea care le face dreptate educatorilor şi învăţătorilor obligaţi de Ecaterina Andronescu, prin ordonanţă de urgenţă, să facă facultate în următorii şase ani pentru a mai putea prinde catedră în învăţământ. „Acordul rezolvă problema într-un mod foarte simplu. Acesta prevede că în sesiunea parlamentară în curs se va susţine menţinerea, în Legea nr. 1/2011, a funcţiilor didactice de educator şi învăţător, pentru cei care se află în prezent în sistem, fără alte condiţionalităţi, ceea ce însemnă că educatoarele şi învăţătoarele nu vor mai obligate să facă studii superioare pentru a putea rămâne în sistem”, ne-a declarat liderul de sindicat al unei unităţi de învăţământ din Piatra Neamţ.
În Neamţ ar fi fost nevoiţi să scoată din buzunar minim de 2500 de lei pe an pentru taxele de facultate 750 de educatoare şi 539 de învăţători din cei 1.151 din sistem, care au studii medii.
Confuzia creată între noţiunile de competenţe profesionale dobândite formal, informal sau nonformal şi studiile de specialitate, specifice învăţământului superior au condus la ordonanţa aberantă care „limpezea” lucrurile dându-le universităţilor din ţară o masă mare de studenţi din rândurile celor deja angajaţi în sistem.
Emilia Savin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau