Elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” se mută în casă nouă!
Dimensiune font:
A fost finalizată reabilitarea unui prim corp al clădirii, necesar pentru relocarea elevilor odată cu realuarea activităţii * restul lucrărilor se vor finaliza în acest an
Primarul Mihai Chirica a participat la sfârşitul săptămânii la recepția parțială a tronsonului II al clădirii internatului unității de învățământ „Vasile Lupu”, clădire la care continuă lucrările de consolidare și reabilitare. Recepția parțială este necesară în vederea mutării elevilor în zona reabilitată, odată cu reluarea activității didactice. Lucrările sunt executate de SC Construcții Unu SA, în cadrul unui contract în valoare de 6.433.153,11 lei, și sunt finanțate de Primăria Municipiului Iași. Restul lucrărilor de executat are o valoare de 2.867.070,86 lei, iar finalizarea lor este prevăzută pentru sfârșitul acestui an.
Planurile Primăriei Municipiului Iași vizează consolidarea și reabilitarea întregului campus al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, în condițiile în care atât clădirea principală în care se desfășoară activitățile didactice, cât și cantina prezintă risc seismic.
Un nou împrumut
Potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de consolidare și reabilitare, valoarea totală a investiției este de 52.612.727, 91 lei, fără TVA, din care 45.216.431 lei, fără TVA, pentru clădirea liceului, și 7.396.296,91 lei, fără TVA, pentru clădirea cantinei.
În lipsa unor programe de finanțare europeană sau națională, municipalitatea ia în calcul contractarea unui împrumut pentru această investiție. De notat faptul că imobilul vechi al Școlii Normale „Vasile Lupu” este o clădire înscrisă pe lista monumentelor istorice cu codul LMI IS-II-m-B-04020, fiind datată din 1891.
Botezată de Titu Maiorescu
Ca unitate de învățământ, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” a luat ființă la 15 decembrie 1855, fiind prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din cele două ţări româneşti aflate încă sub suzeranitate turcească, moment istoric al organizării învăţământului normal şi primar pe baze ştiinţifice. Titu Maiorescu a propus numele şcolii, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca şcoala să fie numită „Institutul lui Vasile Lupu”. Numele de Institutul Normal „Vasile Lupu” s-a păstrat până în 1890, când s-a statornicit cel de Şcoală Normală „Vasile Lupu”. În ultimii ani, unitatea de învățământ a dobândit și binemeritatul statut de colegiu.
Cantina a fost ridicată în a doua etapă de dezvoltare a liceului, între anii 1896 și 1900. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau