Elevii de la clubul de robotică CaroLIIS, premiaţi de primar
Dimensiune font:
Elevii ieşeni au impresionat juriul de la Hong Kong cu un parc al artelor care are componentă socială. Ei sunt singurii elevi din România care au câştigat competiţia Lego League Campionship ASIA OPEN - sezonul Masterpice, categoria Explore. Elevii din echipa „FIRST Carol Generation”, de la clubul de robotică CaroLIIS al Şcolii Primare „Carol I”, au fost premiaţi de primar.
Festivitatea de premiere a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi. Au fost prezenţi părinţii şi mentorii elevilor. „Sunt foarte plăcut impresionat şi felicit din toată inima excepţionala performanţă a elevilor de la Şcoala Primară Carol I, sprijiniţi de echipa Liceului de Informatică, cu atât mai mult cu cât aceasta se înscrie în trendul general al dezvoltării tot mai accentuate a şcolii ieşene de robotică, pe fondul mai larg al impunerii municipiului Iaşi ca un puternic centru al industriei IT”, a spus primarul Mihai Chirica.
Elevii din Iaşi au vârste de 8-10 ani şi sunt singurii care au reprezentat România la competiţia care s-a desfăşurat în Hong Kong în perioada 2 - 4 august. Acest concurs a reunit 240 de echipe din întreaga lume.
Competiţia vizează introducerea copiilor de gimnaziu în tainele educaţiei STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică, Artă), prin intermediul unei abordări creative, sportive şi artistice. „Este onorant să participi la o astfel de competiţie. Abia atunci am înţeles cât de important este şcoala ieşeană, nivelul de informatică din Iaşi. Este prima participare a unei echipe de elevi din România, pentru nivelul Explore, pe un alt continent. Copiii s-au mobilizat foarte bine iar proiectul nostru a fost nu neapărat măreţ dar plin de esenţă”, spune Claudia Cărăuşu, coordonatorul clubului de robotică CaroLIIS şi directorul Şcolii Primare „Carol I”.
Atuul elevilor ieşeni a fost că s-au gândit să prezinte la concurs că pe lume sunt şi altfel de copii, copiii speciali. „Au creat în macheta lor un punct pentru copiii cu dizabilităţi, s-au gândit la copiii care nu pot merge, senzori pentriu copiii care nu pot vedea şi au creat un punct de citire cu alfabet braille, la copiii care nu pot auzi - şi au folosit senzori de culoare. Cred că faptul acesta a emoţionat”, a spus Claudia Cărăuşu.
Practic, elevii de la CaroLIIS au creat un parc al artelor care a avut o componentă incluzivă: acces pentru persoanele cu dizabilităţi, puncte pentru copiii nevăzători dar care pot citi în alfabetul Braille, senzori de culoare pentru cei cu deficienţe auditive, o hologramă şi un cod QR, apoi au creat toate formele de artă în produse care se învârt, care se mişcă, care folosesc senzori de lumină şi de culoare. „A fost o competiţie foarte puternică. Este o formă de testare întâi în scris, prin abordări matematice, algoritmice, în limba engleză, şi apoi o formă de interviu motivaţional. Au fost jurizaţi de cel puţin trei ori”, a spus Claudia Cărăuşu.
Din echipa FIRST Carol Generation fac parte elevii Sofia, Ilinca, Darius, Luca, Robin şi Tudor. „A fost o senzaţie de victorie amestecată cu foarte, foarte mare mândrie. Sunt mândră de echipa mea, de mentorii noştri”, a spus Sofia.
Micuţii membri ai echipei CarolIS îi au ca mentori, de Victor Tcaciuc, proaspăt absolvent al Liceului de Informatică „Grigore Moisil” şi membru al Clubului de Robotică CyLiis, şi de Claudia Cărăuşu, directorul Şcolii Primare „Carol I”. „Pentru noi a fost impresionant să vedem că aceşti copii au reuşit de unii singuri să câştige această competiţie, să se descurce cu discursul, să vorbească impecabil engleza, dar şi modul în care au interacţionat cu juriul”, a spus Victor Tcaciuc. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau