Escrocii de le Centrul European de Despăgubiri fentează restricţiile COVID
Dimensiune font:
* au pătruns, fără drept, în rezerva de spital unde era internată victima unui accident rutier şi i-au propus acesteia un contract de reprezentare * părinţilor ei tocmai le fusese refuzat accesul în incinta instituţiei * conducerea unităţii sanitare n-a dat niciun răspuns la solicitările depuse în scris * sesizaţi la rândul lor, procurorii spun că nimeni, în afara avocaţilor celor implicaţi în accident, n-a avut acces la dosar
Denumirea de „Centrul European de Despăgubiri” (CEDE) pare, la prima vedere, titulatura unei instituţii europene serioase. Însă, în realitate nu-i altceva decât un SRL de tip MLM (Multi Level Marketing), care are „agenţi” în toate judeţele ţării. Aceştia, folosindu-se de relaţiile subterane pe care le au în spitale, la SMURD, Medicina Legală, Poliţia Rutieră, află datele personale şi de contact ale victimelor accidentelor rutiere, iau legătura cu acestea şi le propun să semneze un contract de reprezentare, pentru a intra mai uşor în posesia despăgubirilor cuvenite.
„Colaboratorii noştri importanţi: din structuri MLM, din asigurări, din mediul medical (SMURD, Urgenţe, IML), poliţie rutieră, service-uri auto, în general cei care au acces la identificarea persoanelor accidentate”, spunea, cu ani în urmă, unul din directorii de vânzări ai companiei celor înscrişi la un curs pentru dobândirea statului de „agent”.
Reţeta e simplă şi aducătoare de mulţi bani. Reprezentantul CEDE intră în spital, contactează victima (aceasta fiind, de multe ori, în stare de semiluciditate) şi-i propune un contract de reprezentare în relaţiile cu instanţele ori cu firmele de asigurări. Sau, în cazuri de deces, rudele persoanei trecute în nefiinţă. Evident, totul pentru un comision mai mult decât consistent. 31% plus TVA din valoarea despăgubirii. „Documentele clientului le transformăm în bani“, spunea directorul respectiv în cadrul aceluiaşi curs. Iar dacă "clientul" se răzgândeşte ori, la sfatul unui avocat, încearcă rezilierea contractului de reprezentare, clauza e una foarte usturătoare la buzunar: „Clientul se obligă să plătească CEDE contravaloarea sumei de 5.000 euro plus TVA, curs BNR din ziua plăţii, precum şi toate cheltuielile înaintate de către CEDE, dovedite şi realizate în legătură cu administrarea cazului”.
Cel mai recent caz este al Florentinei E., o tânără ce locuieşte într-un sat de lângă Hârlău. Ea a suferit un accident de circulaţie în noaptea de 21 mai 2020 şi a fost internată în stare gravă la Spitalul „Sf.Spiridon” din Iaşi. Era în perioada de restricţii maxime, impuse de starea de urgenţă. Legal, nici măcar aparţinătorii celor internaţi nu aveau acces în saloane sau rezerve. De altfel, părinţii fetei au încercat, în câteva rânduri, să o viziteze pentru a-i aduce alimente şi îmbrăcăminte.
Straniu, la doar trei zile de la accident, în rezerva unde era internată Florentina au reuşit să pătrundă trei persoane. Două s-au recomandat a fi reprezentanţi CEDE, iar a treia a spus că este avocat. Neaşteptaţii vizitatori i-au propus să semneze, pe loc, un contract de reprezentare.
Intrigată, bolnava a avut inspiraţia să nu semneze şi i-a întrebat pe oaspeţii nepoftiţi cum au aflat despre accidentul ei, de unde ştiu că-i internată aici, cum şi cine le-au furnizat datele ei personale şi de contact. Trioul a dat din colţ în colţ, a murmurat un soi de scuze, iar „avocatul” a promis că va reveni când Florentina va depăşi şocul psihic.
După plecarea celor de la CEDE, Florentina a cerut o explicaţie cadrelor medicale, acestea au ridicat din umeri, ca şi cum evenimentul ar fi fost unul banal. Fata nu s-a lăsat, iar după externare a tremis o solicitare scrisă conducerii spitalului: „Vă solicit să verificaţi în ce condiţii persoane care s-au prezentat ca activând în cadrul Societăţii CEDE SRL, precum şi domnul avocat F. au obţinut datele mele de contact şi au reuşit să pătrundă în incinta spitalului, pe perioada internării subsemnatei, deşi erau instituite măsuri restrictive pentru limitarea infectării cu virusul COVID-19 şi au reuşit să mă contacteze. Doresc să ştiu motivul pentru care aceste persoane necunoscute au reuşit să pătrundă în rezerva subsemnatei, deşi părinţilor mei le-a fost respins accesul în spital, deşi aveau motive temeinice, respectiv pentru a-mi aduce alimente şi articole vestimentare”.
N-a primit răspuns nici până la această oră, aşa încât, pe 13 iulie, s-a adresat, tot în scris, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, acolo unde se află dosarul accidentului. Aici a avut mai mult noroc, dar tot n-a putut descâlci iţele afacerii. Pe 3 august, procurorii au redactat răspunsul, spunând că nimeni n-a avut acces la dosar, cu excepţia avocaţilor părţilor implicate.
Hotărâtă să elucideze misterul, Florentina a depus, zilele trecute, o plângere penală la Curtea de Apel Iaşi. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau